НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 16:33


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Добрич: Постъпилите суми в бюджета на Общината за 2018 г. от туристически данък са  47 000 лв.

Добрич: Постъпилите суми в бюджета на Общината за 2018 г. от туристически данък са 47 000 лв.

26 Март 2019 | 11:51 | Агенция "Фокус"
Добрич. Постъпилите суми в бюджета на Общината за 2018 г. от туристически данък са 47 000 лв. Това е посочено в отчета на Програмата за развитие на туризма на територията на Община град Добрич. Тази програма е част от Общинския план за развитие на Общината. На своето редовно заседание общинските съветници приеха отчета и гласуваха Програмата за развитие на туризма за тази година, предаде кореспондентът на Радио „Фокус” – Варна. За изпълнение на поставените цели в Програмата за миналата година Общината е заделила финансов ресурс в размер на 42 950 лева. Съгласно Закона за туризма средствата за изпълнение на Програмата за развитие на туризма се набират от туристически данък, средства, предоставени за изпълнение на целеви програми и проекти, дарения и помощи, средства от международни програми и споразумения и др. През миналата година Общината е организирала Европейския младежки поп – рок конкурс „Сарандев”, който има забележимо присъствие в културния живот на града заради възможността да се изявяват млади таланти не само от нашата страна, но и от чужбина. Летните концерти в Градски парк „Свети Георги“, както и Рок концертът “September Sun Rock Fest“ са подкрепяни и насърчавани от Общината, давайки възможност за изява на таланти в различни жанрове и събирайки почитатели на разнороден тип музика и култура. По отношение на рекламата на туристическия продукт на Общината значими събития от миналата година са организираният конкурс за туристическо лого на град Добрич и проведеният от Община град Добрич и CastFolio, българска онлайн платформа за развлекателната индустрия, 48-часов филмов маратон на тема „Красив Добрич“. В дните около празника на града от явилите се 45 кандидати са били сформирани 5 екипа, които да създадат, филмират, обработят и представят 10-минутни късометражни филми по предварително зададена тема. Идеята е била първите три спечелили конкурса да бъдат прожектирани на редица фестивали в страната, а през тази година и на международния филмов фестивал „Берлинаре“. С първа награда е отличен филмът „Пътят към страстта“, разказващ историята на младеж в търсене значението на снимка, която намира в местната библиотека заедно с писмо – обръщение. Представянето на петте късометражни филма е преминало при голям интерес от страна на градската общественост. Общо по Програмата за миналата година са усвоени 41 064 лв. В Програмата за тази година са добавени две културни събития – историческа възстановка, посветена на Априлското въстание, и Септемврийски рок фестивал. За тях ще се ползва допълнителен финансов ресурс от резерва на Общината.
Жулиета НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Добрич: Общинският съвет прие отчет за изпълнението на Програмата за финансиране на граждански инициативи в полза на местната общност от бюджета на Общината

Добрич: Общинският съвет прие отчет за изпълнението на Програмата за финансиране на граждански инициативи в полза на местната общност от бюджета на Общината

26 Март 2019 | 11:38 | Агенция "Фокус"
Добрич. Общинският съвет прие отчет за изпълнението на Програмата за финансиране на граждански инициативи в полза на местната общност от бюджета на Общината, предаде кореспондент на Радио „Фокус” – Варна. През миналата година са подадени общо 8 проектни предложения в Центъра за услуги и информация на Общината – от Сдружение „Детско Сърце“ проекта „Да помогнем на сърдечно болните деца от град Добрич -2018“, Сдружение „Училищно настоятелство при СУ П.Р.Славейков“ с проект „Заедно против агресията чрез спорт и знания“ , Сдружение „Черноморски център за развитие“ с проект „Ябълката_Фест“, Народно читалище „Мевляна -2012“ с проект „Тайнствената красота на музикалните инструменти – културно наследство от нашите предци“, Сдружение „Фолклорен танцов клуб Хорце” - „Честит празник, Добрич !”, Сдружение „Дружество на добричките художници – Добрич” с проекта „Сол за живите”, Сдружение „Клуб Приятели – ДМ” - проект „Довиждане лято, здравей училище” и Народно читалище „Добрич – 2017”с проекта „Пеещо езеро”. Комисията е разгледала подробно постъпилите проектни предложения, при което е установено, че всички отговарят на изискванията за Реда и условията за финансиране на граждански инициативи в полза на местната общност. Поради значимостта и ефективността на всеки от тях комисията единодушно е решила да даде възможност на всички да реализират проектните си предложения с известно редуциране на бюджетите им. Предложено е и през 2019 година с резервиран финансов ресурс от бюджета на Община град Добрич в размер на 10 000 лв. да бъде организирана и проведена процедура за финансиране на проектни предложения на неправителствени организации и граждански сдружения.
Жулиета НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Добрич: Общинските съветници одобриха бюджетна прогноза за периода 2020-2022 г. на постъпленията от местни приходи и на разходите за местни дейности

Добрич: Общинските съветници одобриха бюджетна прогноза за периода 2020-2022 г. на постъпленията от местни приходи и на разходите за местни дейности

26 Март 2019 | 10:25 | Агенция "Фокус"
Добрич. Общинските съветници на своето редовно заседание одобриха бюджетна прогноза за периода 2020-2022 г. на постъпленията от местни приходи и на разходите за местни дейности. Процедурата е според изискванията на нормативната уредба у нас за публичните финанси, предаде кореспондент на Радио „Фокус” – Варна. Прогнозните очаквания за тази година са в общинската хазна да влязат 1 700 000 лв. от данък върху недвижимите имоти, за следващите три години съответно – по 1 750 000 лв., от данък върху превозните средства – за тази година 3 700 000 лв., като за следващите години се очаква спад – между 3 600 000 и 3 650 000 лв., от туристически данък се очаква плавно увеличение от 45 000 лв. през тази година до 48 000 лв. през 2022 г., от данък при придобиване на имущество по дарения и възмезден начин – от 2 000 000 лв. през тази година и леки понижения в следващите две години до 1 675 000 лв. през 2022 г.
При общинските такси прогнозите за битовите отпадъци са за устойчивост – 5 450 000 лв. за целия период от 2019 до 2022 г., при таксите за ползване на детски ясли и други услуги по здравеопазването – 250 000 лв. за 2019 г., 253 000 лв. за следващата година, 255 000 лв. за 2021 г. и 258 000 лв. за 2022 г., за ползване на детски градини – прогнозите са за увеличение съответно от 560 000 лв., през 605 000 лв., 610 000 лв. до 615 000 лв. за дадения период.
Пълна информация за прогнозните очаквания по всички основания е публикувана на интернет страницата на Община град Добрич в рубриката „Общински съвет“, подлинк „Докладни записки – мандат 2015-2019“.
В прогнозата местните приходи са разработени на база реална оценка и анализ на събираемостта им за няколко предходни години, в съответствие с промените в нормативната уредба. Обърнато е особено внимание на постъпленията от продажба на нефинансови активи, които имат непостоянен характер, като не е допуснато залагането на структурен дефицит при планирането им, е посочено в докладна записка от кмета Йордан Йорданов. Прогнозите за приходите са съобразени с приетите от Общинския съвет стратегии, прогнози и програми за развитие на Общината.
Жулиета НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Лидерът на Движение 5 звезди Луиджи ди Майо е готов за преговори с ДП на Матео Ренци. 23 август 2019 г.
Лидерът на Движение 5 звезди Луиджи ди Майо е готов за преговори с ДП на Матео Р...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.