НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 08:11


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

АЕЖ – България и БСП на различно мнение за това дали имат обща позиция за смяна на състава на ЦИК (ОБЗОР)

АЕЖ – България и БСП на различно мнение за това дали имат обща позиция за смяна на състава на ЦИК (ОБЗОР)

11 Февруари 2019 | 19:27 | Агенция "Фокус"
София. АЕЖ – България и БСП са на различно мнение за това дали са имат обща позиция за смяна на състава на ЦИК. На 11 февруари пресцентърът на БСП разпространи съобщение за проведена среща с АЕЖ - България, на която лидерът на партията Корнелия Нинова и говорителят на парламентарната група на левицата Елена Йончева са обсъдили с представители на АЕЖ - България редица теми. От БСП посочват, че са били засегнати въпроси като свободата на медиите и журналистите в България, честността на изборите и ветото на президента върху текстове от Закона за защита на личните данни. В прессъобщението на БСП се казва, че от Асоциацията и БСП са се обединили около това, че смяната на ЦИК трябва да се случи, защото така е регламентирано в закона. "Ето, ние даваме пример, че законът стои над партийния ни интерес. Въпреки че имаме и сега квота в ЦИК, държим да се спазват законите на страната и незабавно да се пристъпи към нов избор”, заяви Нинова и призова за обща и надпартийна позиция по този въпрос.
Малко по-късно от АЕЖ – България разпространиха свое прессъобщение, в което се казва, че темата на срещата всъщност са били промените в Закона за личните данни, които създават предпоставки за автоцензура и цензура. Поправките подлежат на ново обсъждане, след като президентът им наложи вето. Затова от АЕЖ - България са поискали срещи с председателите на двете най-големи парламентарни групи - на ГЕРБ и на БСП. Левицата е поела ангажимент, че ще подпети ветото, въпреки че при окончателното гласуване е приела текстовете. "След края на официалната част от БСП повдигнаха темата за предстоящите избори и заявиха, че ще търсят подкрепата на журналистите за осигуряване на честен изборен процес. Бе споменато и желанието на партията за смяна на настоящия състав на ЦИК. Този въпрос обаче не е от компетенциите на Асоциацията на европейските журналисти и нито сега, нито в бъдеще АЕЖ би заела позиция по темата", заявиха от Асоциацията.
По-късно в нова позиция Корнелия Нинова заяви, че от БСП не разбират острата реакция на представителите на Асоциацията за една толкова важна тема, която засяга устоите на правовата държава и свободата на избора. Лидерът на партията отново подчерта, че на срещата с АЕЖ е била коментирана необходимостта от честни избори, спазване на закона и избор на нова ЦИК. „В централата на БСП се проведе среща със АЕЖ, по тяхно искане, във връзка с наложеното вето от президента Румен Радев върху Закона за личните данни. Уверихме представителите на асоциацията, че ще подкрепим ветото. Текстове от този закон налагат ограничения на свободата на словото. В контекста на темата за свободата на изразяване и разкриване на корупция, поставихме въпроса за политическия процес срещу Елена Йончева, както и за необходимостта от надпартийно обединение за честни избори. В тази връзка и двете страни коментирахме необходимостта от спазване на закона и избор на нова ЦИК“, уточни Нинова.
Агенция „Фокус“ припомня: Mандатът на сегашната ЦИК изтича на 21 март, като най-късно до 20 февруари трябва да се започне процедура по подмяна на състава. Според управляващите обаче смяна на ЦИК два месеца преди евроизборите не е добър вариант, тъй като новият състав няма да може да се подготви добре. От своя страна, от ЦИК заявиха, че Изборният кодекс позволява на сегашния състав да продължи да работи и след края на мандата си. Решението дали да се смени съставът на ЦИК трябва да бъде взето от Народното събрание.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова за срещата с АЕЖ: Не разбираме острата реакция на Асоциацията за една толкова важна тема, която засяга устоите на правовата държава и свободата на избора

Корнелия Нинова за срещата с АЕЖ: Не разбираме острата реакция на Асоциацията за една толкова важна тема, която засяга устоите на правовата държава и свободата на избора

11 Февруари 2019 | 17:38 | Агенция "Фокус"
София. Днес в централата на БСП се проведе среща със АЕЖ, по тяхно искане, във връзка с наложеното вето от президента Румен Радев върху Закона за личните данни. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова, съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. „Уверихме представителите на асоциацията, че ще подкрепим ветото. Текстове от този закон налагат ограничения на свободата на словото. В контекста на темата за свободата на изразяване и разкриване на корупция, поставихме въпроса за политическия процес срещу Елена Йончева, както и за необходимостта от надпартийно обединение за честни избори. В тази връзка и двете страни коментирахме необходимостта от спазване на закона и избор на нова ЦИК. Не разбираме острата реакция на представителите на Асоциацията за една толкова важна тема, която засяга устоите на правовата държава и свободата на избора", каза още Нинова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова пред АЕЖ-България: Законът и свободата стоят над партийния интерес

Корнелия Нинова пред АЕЖ-България: Законът и свободата стоят над партийния интерес

11 Февруари 2019 | 12:03 | Агенция "Фокус"
София. В момента сме свитетели на груба цензура от страна на ГЕРБ. През последните години има много случаи на засягане на журналисти, които си позволяват да критикуват властта и да споделят различно мнение. Въпросът за ограничаване на свободата на медиите и човешките свободи е принципен, а не партиен. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на среща с представители от Асоциацията на европейските журналисти - България в централата на партията на "Позитано"20, съобщиха от пресцентъра на БСП. На срещата присъства и говорителят на ПГ на "БСП за България" Елена Йончева. Нинова припомни, че срещу нея е организиран политически процес заради филмите й и разследванията срещу корупцията на най-високи нива. "Ние ще я защитим и в Брюксел, пак по същата причина- да не се ограничава правото на хората да си казват мнението и да вадят данни за корупция, да не се използва прокуратурата за натиск", категорична бе Корнелия Нинова. С представителите от Асоциацията на европейските журналисти-България беше обсъден и въпросът за честността на изборите. От Асоциацията и БСП се обединиха, че смяната на ЦИК трябва да се случи, защото така е регламентирано в закона. Нинова призова за обща и надпартиина позиция по този въпрос. "Ето, ние даваме пример , че законът стои над партийния ни интерес. Въпреки,че имаме и сега квота в ЦИК, държим да се спазват законите на страната и незабавно да се пристъпи към нов избор”, каза още лидерът на БСП.
"Поемам гаранция, че ПГ на "БСП за България" ще подкрепи ветото на президента върху текстове от Закона за защита на личните данни. Някои текстове от този закон налагат цензура на свободата на словото. Ако бъде преодоляно ветото, ние ще сезираме Конституционния съд. Има основания да смятаме, че се засягат основополагащи и конституционни права на свобода на изразяване и достъп до информация", категорична бе Нинова. Според нея ГЕРБ често се позовават на европейски регламенти и правила, но е станало практика да вкарват в законодателството и неприемливи текстове, които нямат нищо общо с европейската практика. Корнелия Нинова добави, че по този начин ГЕРБ крият истинските си намерения за авторитарна власт зад европейските норми.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Владимир Зеленски е на първо официално посещение в Германия. 18 юни 2019 г.
Владимир Зеленски е на първо официално посещение в Германия. 18 юни 2019 г.

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.