НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 04:28


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Румен Петков поздрави патриарх Неофит за рождения му ден в Троянския манастир

Румен Петков поздрави патриарх Неофит за рождения му ден в Троянския манастир

15 Октомври 2018 | 14:11 | Агенция "Фокус"
Троян. Председателят на ПП АБВ Румен Петков е гост в Троянския манастир, където днес се отбелязва 73-годишнина на Светейшия Български патриарх и Софийски митрополит Неофит. Това съобщиха от пресцентъра на ПП АБВ. Румен Петков поздрави патриарх Неофит по случай рождения му ден, като му пожела здраве и дълъг живот и успех в битката за единството на православието.
Днес в Троянската света обител "Успение на Пресвета Богородица" беше отслужена света Божествена Литургия, където в молитвата към Всеподателя Бога за здраве и благополучие участие взе патриарх Неофит.
Троянският манастир днес събра много православни християни от страната, представители на държавни институции и граждани.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов към патриарх Неофит: Вярвам, че ще продължите да водите успешно Българската Православната църква и да отстоявате идеалите й

Премиерът Бойко Борисов към патриарх Неофит: Вярвам, че ще продължите да водите успешно Българската Православната църква и да отстоявате идеалите й

15 Октомври 2018 | 10:45 | Агенция "Фокус"
София. Премиерът Бойко Борисов изпрати поздравителна телеграма до Негово Светейшество българския патриарх Неофит по случай рождения му ден. Това съобщиха от правителствената информационна служба.
„В съзнанието на нашите съвременници Вие сте достоен архипастир. Уверен съм, че и занапред добрите взаимоотношения между държавна и църковна власт, ще продължат да се развиват в името на нашия народ. Затова гледам с надежда и упование в бъдещето и вярвам, че с Вашето човеколюбие, търпение и искрен оптимизъм ще продължите да водите успешно Българската Православната църква и да отстоявате нейните идеали“, пише министър-председателят Борисов, като подчертава преклонението си пред истинската вяра и отделеността на патриарха. „Нека Бог Ви дари с още повече сили и дълголетие. Бъдете все така търпелив и съпричастен към всяка човешка болка и надежда – истински изповедник на вярата и духовна опора в житейските трудности на българите“, допълва премиерът.
В поздравителната телеграма министър-председателят Бойко Борисов пожела още крепко здраве и сполука във всички бъдещи начинания на Негово Светейшество.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Синодално издателство подготви книга за св. Мъченик Неофит в навечерието на рождения ден на Светейшия български патриарх Неофит

Синодално издателство подготви книга за св. Мъченик Неофит в навечерието на рождения ден на Светейшия български патриарх Неофит

15 Октомври 2018 | 08:46 | Агенция "Фокус"
София. За рождения ден на Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, 15 октомври, с благословението на Светия Синод на Българската православна църква - Българска патриаршия, Синодално издателство подготви нова книга, посветена на небесния покровител на Българския патриарх - мъченик и чудотворец Неофит Никийски, предаде репортер на Агенция "Фокус".
Никола ПЕТКОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Патриарх Неофит ще посети Троянската света обител навръх рождения си ден

Патриарх Неофит ще посети Троянската света обител навръх рождения си ден

15 Октомври 2018 | 08:33 | Агенция "Фокус"
София. Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит ще отбележи своя 73-ти рожден ден.
По този повод Светейшият патриарх ще посети Троянската света обител, където ще бъде отслужена света божествена литургия и благодарствен молебен за здравето и дългоденствието на първосветителя на родната ни църква. Това съобщиха от Софийска митрополия.
Патриарх Неофит призовава всички, които желаят да изразят уважение към него, да насочат вниманието си като вземат участие в дарителската кампания за набиране на средствата за закупуването на апарат ROTEM SIGMA за ІІ-ра САГБАЛ „Шейново”, който е жизнено необходим за диагностициране на кръвозагуба при пациенти с тежки усложнения.
Като изказва всесърдечна благодарност на всички, Негово Светейшество благопожелава здраве, благоденствие, мир, любов и преуспяване в добрите начинания.
Средствата могат да бъдат превеждани на сметка:
СОФИЙСКА МИТРОПОЛИЯ
България, София 1000, ул. „Цар Калоян“ 7
БАНКОВА СМЕТКА:
СИБАНК ЕАД
IBAN: BG95BUIB98885000036301
BIC: BUIBBGSF
Светското име на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит е Симеон Николов Димитров. Роден е на 15 октомври 1945 г. в град София. След завършване на основното си образование, през есента на 1959г. е приет за ученик в Софийската духовна семинария, тогава намираща се на заточение при гара Черепиш, курсa на която завършва през 1965 г.
От септември 1967 г. е студент в Духовната академия "Св. Климент Охридски" в София, която завършва през 1971 г.
От есента на 1971 до 1973 г. той е на богословска специализация в катедрата по "Църковно пение" при Московската духовна академия. От 01 септември1973 г. е назначен за преподавател по източно-църковно пение и диригент на студентския хор при Духовната академия "Св. Климент Охридски" в София.
На 03 август 1975 г. в Троянската св. обител е постриган в монашество с името Неофит от Българския патриарх Максим, под духовното старчество на тогавашния игумен архимандрит Геласий . На 15 август с.г. патриарх Максим го ръкополага в йеродяконски чин, а на 25 март 1976 г. в столичния катедрален храм "Св. Неделя" и за йеромонах.
От 30 септември 1975 г. той е диригент на Софийския свещенически хор, а от 15 юли 1977 г. е и старши преподавател по източно-църковно пение и богослужебна практика в Духовната академия в София, какъвто остава до края на 1980г. Един от основателите на световноизвестния хор за източноцърковно пеене "Св. Йоан Кукузел".
По време на това негово служение, на 21 ноември 1977 г. в столичния катедрален храм "Св. Неделя" е възведен в архимандритско достойнство от Българския патриарх Максим. От 01 януари 1981 г. до декември 1985г. архимандрит Неофит е протосингел на Софийската митрополия. На 08 декември 1985 г. в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" е хиротонисан в епископски сан с титлата "Левкийски" и е назначен за втори викарий на Софийския митрополит.
От 01 декември 1989 г. епископ Неофит е ректор на Духовната академия "Св. Климент Охридски" в София, а на 26 юли 1991 г. е избран и за пръв декан на възстановения от 01 юли същата година. Богословски факултет при Софийския университет "Св. Климент Охридски". Този пост той заема до януари 1992 г.
От 27 януари 1992 г. е назначен за главен секретар на Св. Синод и председател на Църковното настоятелство при патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".
На 27 март 1994 г. е избран, а на 03 април с.г. е и канонически утвърден за Доростолски и Червенски митрополит. От 17 декември 2001 г. по решение на Петия църковно-народен събор Доростоло-Червенска епархия е разделена на Русенска и Доростолска епархии, а той се титулува Русенски митрополит и наместник на възстановения Доростолски митрополитски престол.
През годините на църковния разкол винаги е отстоявал позициите на каноничния Свети Синод на Българската православна църква, начело със своя духовен наставник, блаженоппочиналия и приснопаметен Български патриарх и Софийски митрополит Максим.
На 02 декември 2008 г. Русенски митрополит Неофит получава званието "доктор хонорис кауза" на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Званието е връчено за цялостен принос в развитието на духовността в СУ и за активното му участие във възстановяването на Богословския факултет.
На 22 юни 2010 г. Негово Високопреосвещенство митрополит Неофит е удостоен от Президента на Република България с орден „Св. Кирил и Методий” – огърлие „за особено значимите му заслуги за развитието на Духовната академия „Св. Климент Охридски”, за приноса му за развитие на научно-просветителските връзки и взаимоотношения между източните и западните християни и по повод неговата 65-годишнина”.
На 24 февруари 2013 г., неделя, на Патриаршески избирателен църковен събор в София Русенският митрополит Неофит е избран за Български патриарх и Софийски митрополит.
Интронизацията на Негово Светейшество Неофит като патриарх Български е извършена още същия ден в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Кюрдски отряди атакуват последните позиции на
Кюрдски отряди атакуват последните позиции на "Ислямска държава" в Източна Сирия...

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.