НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 00:08


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Калоян Калоянов, ОДМВР-Бургас: С около 50% по-малко грабежи имаме на територията на Черноморското крайбрежие

Калоян Калоянов, ОДМВР-Бургас: С около 50% по-малко грабежи имаме на територията на Черноморското крайбрежие

11 Септември 2018 | 18:14 | Агенция "Фокус"
Бургас За поредна година разчитахме на командировани служители, освен на наши сили. Това каза директорът на Областна дирекция на МВР – Бургас старши комисар Калоян Калоянов по време на брифинг във връзка с резултатите от летния сезон до момента в региона и страната, както и подготовката за лято 2019-а, предаде репортер на Радио „Фокус“-Бургас. „Общо за целия сезон, по цялото Черноморско крайбрежие на Бургаска област бяхме подпомогнати от 780 служители“, каза още Калоянов. По думите тази година е заложено повече на профилирани специалисти по различните линии на престъпления, дори и по джебчийските кражби и противозаконното отнемане на моторни превозни средства. Според ст. комисар по линия на грабежите този подход е дал резултат. „Мога да ви кажа, че имаме с около 50% по-малко грабежи на територията на Черноморското крайбрежие“, заяви директорът на Областна дирекция на МВР – Бургас.
Според него джебчийските кражби са били изключително много редуцирани, включително и тези, които са били извършвани по алеите, използвайки примерно веселото настроение на туристите от страна на престъпния контингент. „Същото е и с противозаконното отнемане на МПС. Ако не ме лъже паметта, в 3 града по Черноморското крайбрежие нямаме крадени автомобили. Разчитахме на помощта на колеги от Румъния, Полша, Чехия. Предварителната оценка, която мога да дам, е, че тяхната помощ е от съществено значение, включително близък и лесен беше контактът с туристи, които търсеха помощ при нас от тези народности“, каза още комисар Калоянов.
По думите му за поредна година работи междуведомствения координационен център, в който основни двигатели са били Областна дирекция на МВР - Бургас и НАП. „Изключително широко съдействие указахме на редица институции, на всяка една, която ни иска такова съдействие. Като цяло мога да кажа, че имаме снижение на престъпността. Само за Община Несебър, в чиято територия е и Слънчев бряг, намалението на престъпленията е с над 30%, в сравнение с миналата година, като имате предвид, че е регистриран всеки един краден телефон, като пример“, допълни Калоянов.
Деница ДИМИТРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николина Ангелкова: Смятам, че ще успеем да достигнем ръста от 5% на туристите през летния сезон, който бяхме предвидили

Министър Николина Ангелкова: Смятам, че ще успеем да достигнем ръста от 5% на туристите през летния сезон, който бяхме предвидили

11 Септември 2018 | 18:10 | Агенция "Фокус"
Бургас. Смятам, че ще успеем да достигнем ръста от 5% на туристите през летния сезон, който бяхме предвидили. Това каза пред журналисти министър Николина Ангелкова по време на брифинг, свързан с резултатите от летния сезон до момента и подготовката за лято 2019-а. Летният сезон се развива много успешно, вече започнахме подготовката за следващата година. За първите 7 месеца на 2018 г. у нас са пребивавали над 5,2 млн. чужди туристи, което е близо 7% ръст спрямо същия период на миналата година. За периода юни-юли 2018 г. чужденците са над 2,8 млн. и това е ръст от 3,6 на сто въпреки дъждовете в началото на юли. Отлични са и показателите за приходите - над 1,3 млрд. евро от международен туризъм за първото шестмесечие на годината, което е 9,7% ръст спрямо същия интервал на 2017 г. Основно ръстовете са от Румъния, Великобритания, Израел, Полша и Чехия. Германия и Русия запазват същите нива от миналата година, като при Русия се наблюдава и лек спад от 2-3%“, каза още Ангелкова.
Отлични са и показателите за приходите - над 1,3 млрд. евро от международен туризъм за първото шестмесечие на годината, което е 9,7% ръст спрямо същия интервал на 2017. Трета поредна година България отчита рекордни статистики в туризма, което говори, че страната ни се утвърждава като дестинация с устойчив напредък, стана ясно от думите на министъра. Отличните резултати се потвърждават и от международните туроператори, с които министерството поддържа активен диалог и вече разработва лято 2019.
И в момента за лятото наблюдаваме ръстове в рамките на около 5 на сто на нашите основни пазари, като прогнозите са те да бъдат достигнати като цяло с данните и за август и септември, които още не са публикувани, поясни министърът. През миналото лято отбелязахме ръст от 5,7% на чуждите туристи, като те достигнаха 5,3 млн. от юни до септември. Очакваме да надхвърлим тези показатели, прогнозира министърът. Увереност, че с това лято полагаме добра основа за следващата година, ни дават туроператори като „Томас Кук“ и „ТУИ“, които обмислят да стартират полети за България още от април 2019 г. Така реално ще се разширят крилата на активния сезон, каза още тя.
Министър Ангелкова приведе данни на Евростат, според които през май 2018 г. България е на второ място по ръст на нощувките от чужденци в местата за настаняване сред всички държави от ЕС спрямо същия месец на 2017-а. Засега първа е Хърватия с увеличение от 43%, следва нашата страна с 32% ръст. По междинна оценка на Европейската туристическа комисия за първите няколко месеца на 2018 г. страната ни се представя много успешно на пазари Великобритания и Франция. През юни 2018-а България отчита над 3,1 млн. нощувки на чужденци в местата за настаняване, което е по-добре от Чехия, Швеция, Белгия, Полша, Норвегия, Унгария, Дания и др.
България е отбелязана като една от най-бързо развиващите се туристически дестинации в ЕС. По предварителни данни за периода 2015-2017 г. страната ни е на първо място по ръст на нощувките от чужденци в местата за настаняване сред всички държави от общността, които са подали данни, припомни министър Ангелкова и акцентира върху издигането на сектора като национален приоритет, формиращ над 11% от БВП.
Мария ГЕОРГИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николина Ангелкова ще се срещне днес в Бургас с представители на контролните органи, туристическия бранш и местната власт

Министър Николина Ангелкова ще се срещне днес в Бургас с представители на контролните органи, туристическия бранш и местната власт

11 Септември 2018 | 12:42 | Агенция "Фокус"
Бургас. Министърът на туризма Николина Ангелкова ще проведе работна среща с представители на туристическия бранш, местната власт и контролните органи в Бургас днес, 11 септември 2018 г. (вторник). Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на туризма.
По време на дискусията ще бъдат обсъдени резултатите от летния сезон в региона и страната до момента, както и подготовката за лято 2019-а.
Сред края на дискусията министър Ангелкова ще даде брифинг за медиите около 16.15 часа в заседателната зала на община Бургас.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
73-та Годишна сесия на Общото събрание на ООН. 24 септември 2018 г.
73-та Годишна сесия на Общото събрание на ООН. 24 септември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.