НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 11:49


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Huffington Post: Какво иска Борис Джонсън и какво може да последва

Huffington Post: Какво иска Борис Джонсън и какво може да последва

11 Септември 2018 | 04:09 | Агенция "Фокус"
Лондон. Какво иска Борис Джонсън и какво може да последва,пише британският вестник Huffington Post.
Борис Джонсън, който подаде оставка заради несъгласие с плана на премиера за спорзумение за напускане на ЕС и поддръжниците му вероятно ще разкрият плановете си през идните седмици, но в много отношения те знаят, че не е необходимо да бързат. Техният брой (в диапазона от 40 до 80 депутати), прибавен към депутатите от Лейбъристката партия, които не одобряват сегашния план на премиера, означава, че плановете на Мей в момента изглеждат обречени на неуспех в парламента. Ето защо чрез гласуването на плана на премиера , несъгласните с него могат да съсипят кариерата на Мей без никакъв формален вот на доверие.
Какво ще стане, ако Тереза Мей се опита да превърне сделката за Брекзит в гласуване за доверие. Това е напълно възможно депутатите да не искат да свалят лидера или да предизвикат предсрочни избори, което означава, че удължаването на член 50 може да бъде единственият изход на правителството.
Ако обаче се проведат лидерски избори, не трябва да се забравя за Саджид Джавид. Неговият отговор на забележките на Джонсън е модел за сдържаност, почти като за министър-председател. Известно е , че Джавид има толкова голяма подкрепа, че почти сигурно ще бъде избран при евентуално гласуване, докато Борис Джонсън все още няма достатъчно депутати, които да го подкрепят.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Сделка за Брекзит е възможна в близките 6 до 8 седмици, ако страните са „реалистични“, заявиха от ЕС

Reuters: Сделка за Брекзит е възможна в близките 6 до 8 седмици, ако страните са „реалистични“, заявиха от ЕС

10 Септември 2018 | 18:32 | Агенция "Фокус"
Блед. Главният преговарящ за Брекзит от страна на Европейския съюз Мишел Барние заяви по време на форум в словенския град Блед в понеделник, че сделката за Брекзит може да бъде постигната в близките 6 до 8 седмици, ако страните са реалистични в своите искания, предава Reuters.
„Мисля, че ако сме реалистични, може да постигнем споразумение за първия етап от преговорите, който е договорът за Брекзит, в рамките на 6 до 8 седмици“, заяви Барние пред Бледския стратегически форум.
„Имайки предвид нужното време за процеса на ратификация, Камарата на общините от една страна и Европейският съвет и Европейския парламент от друга... трябва да постигнем споразумение преди началото на ноември. Мисля, че това е реалистично“.
Барние посочи сред възможните проблемни въпроси този за границата между Великобритания и Ирландия.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

London Evening Standard: Британската полиция може да се обърне към армията поради опасения, че Брекзит без споразумение може да предизвика бунтове

London Evening Standard: Британската полиция може да се обърне към армията поради опасения, че Брекзит без споразумение може да предизвика бунтове

10 Септември 2018 | 04:53 | Агенция "Фокус"
Лондон. Брекзит без споразумение може да принуди британската полиция да се обърне към армията покрай страховете от граждански хаос, пише британският вестник London Evening Standard, като се позовава на изтекъл доклад.
Полицейските началници са начертали планове в случай, че недостигът на стоки, храни и лекарства предизвика бунтове след излизането на Великобритания от ЕС през март 2019 година.
Документът, изготвен от Националния център за полицейска координация, включва и „реалната възможност“ от потърсване на военна помощ в случай на бунтове.
Той предупреждава и от опашки от трафик на пристанищата с „безпрецедентен и объркващ“ разрив на пътната мрежа.
Вътрешният министър Саджид Джавид заяви пред „BBC“ в неделя: „Радвам се, че полицията и други експерти разглеждат този въпрос и мислят какво може да се стане в случай на излизане без споразумение“.
Изтеклият документ разкрива притеснения, че липсата на доставки на лекарства може да „подхрани гражданското неподчинение“, докато повишението на цената на стоките също е потенциален проблем.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Telegraph: Джереми Корбин ще бъде поставен под натиск от профсъюзните лидери да подкрепи втори референдум за Брекзит

The Telegraph: Джереми Корбин ще бъде поставен под натиск от профсъюзните лидери да подкрепи втори референдум за Брекзит

28 Август 2018 | 04:57 | Агенция "Фокус"
Лондон. Джереми Корбин ще бъде поставен под натиск от профсъюзните лидери да подкрепи втори референдум за Брекзит, пише британският вестник The Telegraph.
Джереми Корбин следващия месец ще бъде подложен на натиск от синдикалните лидери да подкрепи втори референдум за Брекзит, разкрива изданието.
По време на годишния конгрес на най-големия профсъюз в Манчестър ще призове останалите синдикати да се включат в кампания за втори референдум за излизането на Великобритания от Европейския съюз.
Лейбъристите са разделени за второ гласуване: сър Кейр Стармър, министър в сянка за Брекзит, миналата седмица отказва да се произнесе, а Бари Гардинър, друг депутат от партията, заяви, че се рискува гражданско неподчинение..
"Все още съм на мнение, че това, от което се нуждаем, е най-прагматичен, практичен, изграждащ мостове Брекзит," заяви кметът на Манчестър, който е от Лейбъристката партия.
Кампанията за втори референдум работи с депутати и активисти, които да представят предложение за промяна на политиката на Конференцията на Лейбъристката партия следващия месец, така че партията да подкрепи гласуването на окончателната сделка с Брекзит.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Wall Street Journal: Великобритания засилва подготовката си за Брекзит без споразумение

The Wall Street Journal: Великобритания засилва подготовката си за Брекзит без споразумение

23 Август 2018 | 21:35 | Агенция "Фокус"
Лондон. Правителството на Великобритания публикува в четвъртък съвети за това как британските бизнеси да се подготвят за внезапен и разхвърлян развод с Европейския съюз, ход който е насочен към подчертаването пред Брюксел, че Лондон е сериозен в намерението си за излизане без споразумение, ако не получи задоволителна сделка, пише електронното издание на американския вестник The Wall Street Journal.
Но документите – общо 25, обхващащи разнообразни теми от това как да се справят с ядрени материали до етикетите на органичните храни – също подчертават и рисковете, цената и сложността на внезапното сваляне на завесата върху повече от 40-годишна икономическа интеграция без споразумение, краен резултат, който нито една от двете страни не желае.
Първата партида от планираните 80 „технически известия“ идват във време на повишени опасения, че Великобритания може да напусне ЕС през март следващата година без формално споразумение за това, което предстои – изход, който икономисти и политици твърдят, че вероятно ще причини сериозен икономически разрив.
Правителството обяви в четвъртък, че ще гарантира, че „Великобритания ще бъде готова от ден първи за всички възможни сценарии“, но политически анализатори и индустриални експерти твърдят, че Островът няма да има нужната инфраструктура или служители, за да бъде готова да се справи с новите изисквания като граничен контрол, митнически инспекции или регулярни одобрения на кандидати за визи.
Марк Карни, гуверньорът на „Банк ъф Ингланд“, през този месец предупреди, че рискът от Брекзит без споразумение е „неудобно висок“.
Стремежът на Лондон в публикуването на известията е двупосочен: да покаже на Брюксел и твърдите поддръжници на Брекзит без споразумение в редиците на управляващата Консервативна партия, че е готов да си тръгне, ако не успее да договори благоприятни условия, подобни на тези, изложени през юли от министър-председателя Тереза Мей.
Но министрите се надяват и че очертаването на последствията от излизането на Блока без никакво споразумение ще помогне за убеждаването на британските депутати, скептични относно визията за Брекзит на Тереза Мей, да подкрепят нейния план или да рискуват нещо по-лошо.
В реч в Лондон, британският министър по въпросите за Брекзит Доминик Рааб заяви, че техническите известия, изготвени от няколко правителствени департамента, са „разумен, премерен и пропорционален подход към минимизиране на удара от излизането без споразумение върху британските фирми, граждани, благотворителни организации и публични органи“.
Той добави, че Лондон и Брюксел имат „съвместна отговорност“ за минимизиране на потенциалната щета, както за британските, така и за европейските граждани и бизнеси. Според Рааб Лондон е уверен, че споразумение с Евросъюза е най-вероятният изход.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Великобритания поиска шест допълнителни седмици на медицински доставки заради Брекзит

Reuters: Великобритания поиска шест допълнителни седмици на медицински доставки заради Брекзит

23 Август 2018 | 16:20 | Агенция "Фокус"
Лондон. Правителството на Великобритания призова в четвъртък фармацевтичните компании да осигурят шест допълнителни седмици на медицински доставки, за да се покрие потенциалния запасен срив в случая на Брекзит без споразумение – цел, която индустрията обяви, че ще бъде предизвикателна, предава Reuters.
В писмо до фармацевтичните компании, правителството помоли производителите „да осигурят минимум шест седмици на допълнителни доставки във Великобритания като обикновени буферни запаси до 29 март 2019 година“.
Високо регулираният фармацевтичен сектор е един от най-уязвимите на решението на Великобритания да напусне Европейския съюз, заради несигурността от това как ще функционира надзора над лекарствата в случай на „твърд Брекзит“ през следващия март.
Стив Бейтс, изпълнителен директор на британската „Биоиндустриална асоциация“, заяви че доставките на шест допълнителни седмици за цялата индустрия за по-малко от 200 дена ще бъде „масивно предизвикателство“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: ЕС и Великобритания ще започнат разговори за преодоляване на застоя  в преговорите за споразумение след Брекзит

The Guardian: ЕС и Великобритания ще започнат разговори за преодоляване на застоя в преговорите за споразумение след Брекзит

22 Август 2018 | 03:48 | Агенция "Фокус"
Лондон/Брюксел. Европейския съюз и Великобритания ще започнат разговори за преодоляване на застоя в преговорите за споразумение след Брекзит, пише британският вестник The Guardian.
"Преговорите сега навлизат в заключителния етап", каза Мишел Барние, бившият френски министър, който ръководи преговорите за ЕС. "Съгласихме се, че отсега нататък ЕС и Великобритания ще преговарят непрекъснато".
Доминик Рааб, който стана министър за Брекзит миналия месец след поредица от оставки, заяви: "Трябва да засилим интензивността на преговорите при влизането ни в заключителната фаза и ние се съгласихме да се срещаме редовно, за да разрешаваме тези нерешени въпроси".
С напредването на времето и наближаващия краен срок за постигане на споразумение, Рааб каза, че остава уверен в сключването на сделка през октомври, докато френският му колега заяви, че парламентарните графици показват, че може да се стигне до споразумение "със сигурност не по-късно от началото на ноември" ,
Двете страни възобновиха разговорите за Брекзит миналата седмица след триседмична лятна ваканция, но различията са видими. Източници от ЕС съобщиха, че е имало малък напредък през двата дни на техническите преговори миналата седмица, които се съсредоточиха върху сложния проблем с ирландската граница и бъдещите отношения. Рааб каза, че е имал "честни разговори" с Барние за техните различия.
Старши служители от Обединеното кралство и ЕС ще се съберат в сряда, за да продължат преговорите, а Рааб и Барние ще се срещнат следващата седмица, за да оценят напредъка.
Британското правителство се опита да заобиколи Барние, като се обърне директно към националните столици, но стратегията все още не показва видими резултати.
По-късно тази седмица Рааб ще предостави повече подробности за плановете на правителството за действие при липса на споразумение , но отхвърли твърденията, че може да има недостиг на лекарства. "Както ще видите, когато изложим плановете си, някои от тези „изправящи косата“ твърдения са много далеч от истината и очаквам да обясня контекста в четвъртък".
Рааб заяви пред Би Би Си, че ще действа бързо, за да осигури правата на европейските граждани в Обединеното кралство в случай на сценарий, при който няма сделка. "Немислимо е да направим нещо друго освен да се уверим, че те ще са законно в положение, в което са сигурни, че ще останат."
Думите му едва ли биха успокоили 3-те милиона граждани на ЕС в Обединеното кралство, които се опасяват, че ще загубят права, свързани със заетостта, пенсиите, здравеопазването и образованието, които биха били гарантирани при споразумение след Брекзит.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Британското правителство изрази надежда за споразумение по Брекзит с ЕС  през октомври

Reuters: Британското правителство изрази надежда за споразумение по Брекзит с ЕС през октомври

21 Август 2018 | 19:45 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Британският министър по въпросите, свързани с Брекзит, Доминик Рааб заяви, че правителството му е убедено, че през октомври ще бъде възможно сключване на договор с ЕС за излизането на страната от него, предава Reuters.
„Ако имаме амбиция, прагматизъм и енергия и от двете страни, съм убеден, че ще постигнем споразумение през октомври“, заяви Рааб след срещата си с главния преговарящ на ЕС по Брекзит Мишел Барние.
„Все още има празнини, но ние ще проведем искрен разговор по тях“, допълни той. Според него ще е необходимо да се постигне споразумение на политическо равнище в областите, където до момента различията не са изгладени на техническо.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Брекзит без споразумение може да остави болниците с недостиг на лекарства

The Times: Брекзит без споразумение може да остави болниците с недостиг на лекарства

21 Август 2018 | 03:11 | Агенция "Фокус"
Лондон. Болниците са пред опасността от недостиг на лекарства в случай на Брекзит без споразумение, предупреждават тръстове на Националната здравна система (НЗС) на Великобритания в лично съобщение към изпълнителния директор на системата, пише британският вестник The Times.
Министри и началници на здравеопазването са обвинени за това, че са се провалили в адекватната подготовка за потенциален провал в преговорите за сключване на споразумение за Брекзит от „Доставчиците“ на НЗС, което се явява асоциацията на тръстовете на НЗС.
Крис Хопстън, изпълнителният директор на групата, твърди че „в случая на Брекзит без споразумение, или твърд Брекзит“, още на първия ден извън ЕС „цялата верига за доставки на фармацевтика може да бъде неблагоприятно засегната“. Той добавя: „Публичното здравеопазване и координацията на контрола върху заразите също може да пострадат и нашите усилия да уверим, задържим и привлечем европейската работна сила, на която НЗС разчита, също могат да бъдат застрашени“.
Предупреждението е изложено в писмо, изпратено в петък към Саймън Стивънс, началникът на НЗС Англия и Иън Далтън, началникът на НЗС „Напредък“, до което вестник The Times е получил достъп.
Хопсън е нападнал неадекватното планиране за вариант на лош изход от Брекзит и от двата държавни органа. „Докато наближаваме март 2019 година, рискът Великобритания да бъде изправена пред ситуация на никакво споразумение в преговорите за Брекзит или ‚твърд Брекзит‘ с минимално регулаторно подравняване, изглежда че нараства“, пише той. „Докато този риск съществува е важно да бъде предприето детайлно операционно планиране сред цялата НЗС. Въпреки това тръстовете ни казват, че работата им в този сектор е обременена от липсата на прозрачна и адекватна комуникация.
Нашите членове започнаха да планират… но се изправиха пред проблем, в това че някои дейности очевидно се правят най-добре на национално ниво и от гледната точка на тръстовете, са най-добре координирани от НЗС Англия и НЗС Напредък. Въпреки това, няма никаква формална комуникация към тръстовете от нито една от вашите организации по отношение на този въпрос“.
Той твърди, че ще бъде „по-ефикасно и ефективно“ за министрите и органите на НЗС да изработят национален план за тръстовете, вместо да „очакват тръстовете да разработват планове индивидуално, във вакуум, и да трябва да откриват колелото 229 пъти“. Слабата национална координация, добавя той, може да означава „както опашки, така и недостиг на лекарства и медицински устройства“.
През изминалия месец Саймън Стивънс заяви, че обширно планиране се извършва, за да се подготви страната за сценарий без споразумение. „Има незабавно планиране, което здравното министерство, с други части на правителството, предприемат около осигуряването на доставките на лекарства и оборудване при различни сценарии“, заяви той. „Това очевидно ще кристализира, когато е ясно, по-късно през тази есен, каква ще бъде позицията на Великобритания“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico.eu: Найджъл Фараж се завръща, за да се бори срещу плана за Брекзит на Тереза Мей

Politico.eu: Найджъл Фараж се завръща, за да се бори срещу плана за Брекзит на Тереза Мей

20 Август 2018 | 08:28 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският Найджъл Фараж се завърна в политиката, за да преподаде на искащите Обединеното кралство да остане в Европейския съюз урок, „който никога няма да забравят“, пише европейската редакция на Politico.
Евродепутатът и лидер на групата в Европейския парламент „Евроза за свобода и директна демокрация“ обеща да помогне в набирането на средства за рестартирането на кампанията „Излизане означава излизане“, за която също ще участва в различни мероприятия.
„Според измамния план на (премиера на Великобритания) Тереза Мей на хората им е... предложено правно обвързване“, заяви трикратният лидер на ЮКИП в статия за консервативното издание The Telegraph, описвайки плана на Мей като „страхливо предателство“.
Фараж твърди, че неговото завръщане цели разсейването на „неоснователните“ твърдения за последиците от Брекзит и за да се изправи срещу тези, които призовават за преразглеждане на резултатите от референдума за напускане на Съюза през 2016 година.
„Ако не им се противопоставим, тези анти-демократи ще успеят да отменят резултатите. Каквото и да говорят публично, това е истинската им цел“, пише Фараж. „Те искат да предадат гражданите на Великобритания“.
Кампанията „Излизане означава излизане“ е финансирана от бизнесмените Ричард Райс и Джон Лонгуърт и предвижда провеждане на серия публични мероприятия из цялото Обединено кралство в полза на „твърд“ Брекзит.
„Дойде време да ги научим на някои неща – такива, които никога няма да забравят“, заяви в заключение Фараж. „Завърнах се!“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Express: Експерти отхвърлят призивите за втори референдум

Daily Express: Експерти отхвърлят призивите за втори референдум

20 Август 2018 | 04:02 | Агенция "Фокус"
Лондон. Експерти отхвърлят призивите за втори референдум, пише британският консервативен вестник Daily Express.
Група от експерти, чиято цел е правителството да стане по-ефективно, публикува своя анализ на различните начини, по които може да премине настоящата фаза на преговорите по Брекзит.
Първият вариант, при който Тереза Мей успява да постигне споразумение с ЕС още през октомври и да получи подкрепа на , преди 29 март, е най-предпочитан.
При друг сценарий парламентът отхвърля сделката си и или гласува за излизане без споразумение или изпраща премиера обратно в Брюксел за повече разговори.
Самата Тереза Мей може да обяви, че е невъзможно да сключи сделка, така че Великобритания да напусне без споразумение, но Парламентът я връща обратно в преговорите, вместо да подкрепи напускане без сделка.
В доклада се казва, че е възможно правителството или парламентът да наредят друг референдум за гласоподавателите, за да преодолеят блокадата.
Но той отбелязва: "Механизмите на референдума далеч не са лесни."
Проблемите идват от факта, че Обединеното кралство няма цялостен план за референдуми, така че подробностите трябва да бъдат решавани всеки път. Това е вероятно да предизвика тежки политически схватки по въпроси като сроковете и кой има право да гласува.
„Още по-проблематично е , за какво ще бъде референдумът?“, питат авторите.
Бившият министър Джордж Грийнинг предложи референдум с три избора: да напусне ЕС без споразумение; да подкрепи сделката на премиера или да остане в ЕС.
Институтът обаче каза, че това повдига въпроси, свързани с времето.
Обединеното кралство гарантирано може да остане при сегашните си условия, ако оттегли заявлението си по член 50.
В същото време от избирателната комисия казват, че са необходими шест месеца, за да се проведе добре референдум. Това вероятно ще означава, че правителството трябва да отложи деня на напускане, което Тереза Май каза, че няма да направи.
Авторите стигат до заключението: "Накратко, референдумът в стил Грийнинг, относно сроковете, които той предполага (преди Обединеното кралство официално да напусне ЕС), ще работи само ако има мнозинство за оставане в ЕС.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Излиза първият наръчник за населението, част от подготовката за Брекзит без споразумение

The Independent: Излиза първият наръчник за населението, част от подготовката за Брекзит без споразумение

20 Август 2018 | 03:17 | Агенция "Фокус"
Лондон. Излиза първият наръчник за населението, част от подготовката за Брекзит без споразумение, пише британският вестник The Independent.
Правителството трябва да започне да публикува техническите си съвети към населението за действия при Брекзит без споразумение с ЕС в четвъртък, заяви кабинетът на премиера.
Първият от обяснителните документи се очаква от Департамента за напускане на Европейския съюз в рамките на няколко дни и е предназначен да информира гражданите и бизнеса как да се справят със сценария, при който не е сключена сделка.
Всичките 84 разяснения ще бъдат публикувани преди края на септември. Някои от тях се смятат за широкообхватни, обхващащи въпроси като финансовите услуги, дружественото право и изменението на климата, докато други се съсредоточават върху специфични проблеми, включително пътуване в чужбина с домашни любимци.
Два дни преди първата публикация министърът за Брекзит Доминик Рааб ще пътува до Брюксел, за да ускори темпото на разговорите с главния преговарящ на ЕС Мишел Барние, съобщи офисът на Тереза Мей в събота.
"В дневния ред ще бъдат включени някои от оставащите въпроси, свързани с оттеглянето на Обединеното кралство от ЕС, и продължаване на дискусиите за бъдещите отношения", казаха от офиса на премиера за планираната среща във вторник.
Министър Рааб също трябва да изнесе реч, очертаваща как правителството планира да смекчи потенциалните рискове от напускане на ЕС без споразумение и да осигури приемственост и стабилност.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sputnik: Еманюел Макрон е подкрепил британски депутат, водещ кампания срещу Брекзит без споразумение

Sputnik: Еманюел Макрон е подкрепил британски депутат, водещ кампания срещу Брекзит без споразумение

19 Август 2018 | 16:01 | Агенция "Фокус"
Париж/Лондон. В писмо, публикувано в социалните медии, президентът на Франция Еманюел Макрон подкрепи инициатива, водена от британския депутат от Консервативната партия Джордж Фрийман срещу излизането на Великобритания от ЕС без споразумение, предава Sputnik.
Според Фрийман, излизането на Великобритания от Европейския съюз без споразумение ще бъде „катастрофа“, подобна на „Черната сряда“ от 1992 година.
Оправдавайки се с пълен график, Макрон отказа поканата на Фрийман на политически митинг наречен „The Big Tent Ideas Festival“, който ще бъде проведен в Кеймбридж през септември. Въпреки това, френският държавен глава приветства инициативата и заяви, че форумът „ще направи значителен принос към обсъждането на големите въпроси, пред които сме изправени“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sunday Express: Около 100 консервативни депутати са готови да се противопоставят на плана на правителството за Брекзит

Sunday Express: Около 100 консервативни депутати са готови да се противопоставят на плана на правителството за Брекзит

19 Август 2018 | 04:34 | Агенция "Фокус"
Лондон. Около 100 консервативни депутати са готови да се противопоставят на плана на правителството за Брекзит, пише британският вестник Sunday Express.
По времето, когато правителството планира да преговаря с Брюксел тази седмица по плана, предложен от него, привържениците на „твърд Брекзит“ поискаха вместо това Тереза Мей да разгледа алтернативен план, който според тях ще доведе до това, за което Великобритания гласува.
Депутатите, водени от Джейкъб Рийс-Мог, подготвят алтернативното предложение, което ще бъде публикувано през следващите две седмици, и предупреждават,че „остава само месец, за да се спаси Брекзит", по думите на един от министрите, напуснали кабинета миналия месец.
Премиерът стои твърдо против настояванията на Европейската комисия и в събота се появиха признаци, че Брюксел е готов да направи компромис, за да постигне споразумение.
Неназован представител на ЕС заяви: "Това, което трябва да разберете е, че и ЕС иска също така сделка. Сигурен съм, че можем да постигнем такава сделка.
Според него ключовите преговарящи вярват, че могат да сключат сделка с британското правителство и че европейските лидери дори биха могли да бъдат подготвени за компромис относно свободата на движение.
Въпреки това, всяка договорена форма на свободно движение би възмутила привържениците на „твърд Брекзит“
Министърът за Брекзит Доминик Рааб, който трябва да се срещне с преговарящия от ЕС Мишел Барние тази седмица, заяви, че споразумение с ЕС е "най-вероятният изход".
Архитектите на алтернативния проект заявиха, че ще бъдат "полезни" на министър-председателя, но предупредиха, че тяхното недоволство има значителна подкрепа.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The independent: Британски профсъюзи се присъединяват към кампанията за втори референдум

The independent: Британски профсъюзи се присъединяват към кампанията за втори референдум

19 Август 2018 | 03:07 | Агенция "Фокус"
Лондон. Профсъюзът на стоманоработниците, в който членуват повече от 30 хиляди работещи в стоманолеенето, се присъединява към кампанията за втори референдум, пише британският ежедневник The Independent.
Анкетите показват бързо увеличаване на подкрепата за идеята на фона на задълбочаването на разделението сред управляващата партия,с което се увеличават и съмненията, че Тереза Мей може да си осигури парламентарна подкрепа за плановете си, както и оскъдната обществена подкрепа за нейния план.
Връзките между преговарящите в Обединеното кралство и ЕС също попаднаха в ситуация на параноя на тази седмица, след като Брюксел не отрече докладите, че служителите му вярват, че са подслушвани от британски шпиони.
На този фон генералният секретар на Профсъюза на стоманоработниците Рой Рикшъс заяви за вестника : "През юни 2016 г. британската общественост даде на нашето правителство мандат да отиде и да преговаря за напускане на Европейския съюз. Това изглеждаше неясно, но Тереза Мей ни каза, че ще отиде и ще преговаря за сделка, която е в най-добрия интерес на британските работници и техните семейства.
"Сега изглежда, че такава сделка е недостижима или може би няма да съществува. Ето защо моят профсъюз, общността, подкрепя кампанията, за да осигури гласуването на народа за окончателната сделка. "

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Daily Express: Гърция предупреди Брюксел за Брекзит: Излизане без споразумение може да предизвика икономически срив

The Daily Express: Гърция предупреди Брюксел за Брекзит: Излизане без споразумение може да предизвика икономически срив

18 Август 2018 | 03:51 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Гърция отправи шокиращо предупреждение към лидерите на Европейския съюз, че те рискуват икономическата и политическа стабилност на най-бедните страни на Блока, докато хвърчат престрелки с Великобритания за евентуален Брекзит без споразумение, пише британският евроскептичен ежедневник The Daily Express.
Атина заяви, че провалът на Брюксел да постигне споразумение за Брекзит ще остави страната изправена пред „увеличена финансова и политическа нестабилност“, ако има празнина в бюджета на ЕС до 2020 година.
Новият британски министър по въпросите за Брекзит Доминик Рааб даде ясно да се разбере, че Великобритания ще плати повече от уговорените 40 милиарда паунда за Брекзит, единствено ако ЕС се съгласи да подпише търговско споразумение с Острова.
Гръцки правителствен работен документ предупреждава за потенциалния икономически срив, ако Брюксел позволи на Великобритания да напусне ЕС без споразумение.
Документът твърди, че Брекзит без споразумение ще остави мигновено дупка от 10 милиарда паунда на година във финансите на Евросъюза.
Гръцкият работен документ служи като предупреждение, че ЕС може да се стреми да защити своите най-бедни членове, които се възползват от фондовете на Брюксел.
Европейската комисия е постоянна в уверенията си, че Блокът е подготвен за Брекзит без споразумение, чиято подготвителна работна група се оглавява от мощния еврократ Мартин Селмаир.
Питер Клепе от мозъчния тръст „Open Europe“ заяви: „Това със сигурност попада в стратегията на Великобритания, тъй като ако няма споразумение за излизане, тогава няма да има и финансово споразумение, което значи че ЕС няма да си вземе парите“.
„ЕС всъщност е изправен пред две дупки в бюджета си: дупката оставена от липсата на британски плащания, както и дупката от обещания, направени за да се увеличат разходите в политики като разширяването на граничната агенция на ЕС „Фронтекс“. Към този момент ЕС е предложил единствено умерени съкращения на разходите, така че има големи разделения, които е вероятно да ескалират в бъдеще“, добави Клепе.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Брекзит: Евродепутатите са загрижени за плановете на Обединеното кралство относно регистрацията на гражданите на ЕС

Брекзит: Евродепутатите са загрижени за плановете на Обединеното кралство относно регистрацията на гражданите на ЕС

17 Август 2018 | 14:24 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Изявление на работната група на ЕП относно Брекзит във връзка с планове на Министерството на вътрешните работи на Обединеното кралство да обработва по азбучен ред заявленията на европейските граждани за получаване на право на пребиваване, съобщава пресслужбата на Европейския парламент.
„Работната група на Европейския парламент относно Брекзит е дълбоко загрижена от съобщенията, че Министерството на вътрешните работи на Обединеното кралство обмисля да обработва по азбучен ред молбите за пребиваване на гражданите на ЕС.“
„Вярваме, че подобен подход би бил сложен, предубеден и би могъл да създаде ненужно объркване и несигурност за милионите граждани на ЕС, които вече живеят в състояние на неяснота и изчакване. Статутът на тези, които са в края на азбуката, може да не бъде потвърден до края на 2020 г. или по-късно. Това би било недопустимо и противоречащо на духа на уверенията, които сме получили досега.“
„Ние повтаряме нашето убеждение, че регистрационната схема трябва да бъде проста, справедлива, лесна за ползване, безплатна и да осигурява сигурност за гражданите на ЕС.“
Допълнителна информация
В своите резолюции евродепутатите многократно са подчертавали важността на това да се осигури равноправно и справедливо отношение към гражданите на ЕС, живеещи в Обединеното кралство, и британските граждани, живеещи в ЕС.
Европейският парламент ще има последната дума за резултата от преговорите, когато гласува, за да одобри или отхвърли споразумението за оттегляне, което ще бъде финализирано през есента.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Daily Express: Говорителят на Лео Варадкар за ЕС твърди, че Брекзит без споразумение ще потопи Великобритания в хоас

The Daily Express: Говорителят на Лео Варадкар за ЕС твърди, че Брекзит без споразумение ще потопи Великобритания в хоас

17 Август 2018 | 05:32 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Говорителят на партията на ирландския премиер Лео Варадкар, „Файн Гейл“ по въпросите за Европейските съюз Нийл Ричмънд предупреди, че Великобритания ще се потопи в „хаос“ в случай на Брекзит без споразумение, пише британският евроскептичен ежедневник The Daily Express.
Докато преговорите за Брекзит продължават в Брюксел, Ричмънд предупреди, че вариантът без споразумение ще бъде по-лош за Великобритания и Ирландия, отколкото за когото и да е друг в ЕС.
Ирландският сенатор заяви: „Привържениците на Брекзит не могат вече просто да отхвърлят като „всяване на страх“ мъдрите предупреждения от Банката на Англия, Националният фермерски съюз, Полицейската служба на Северна Ирландия или авиационният сектор. Обяснявайки го доста безцеремонно, сценарий на излизане без споразумение и разчитане единствено на правилата на Световната търговска организация ще причини хаос във Великобритания. Полетите ще бъдат приземени, посевите ще изгният в земята, ще има напрежение върху банките, тировете ще бъдат заседнали на пристанищата и една твърда граница би била цел за дисидентските паравоенни организации. Брекзит без споразумение би било по-лошо за Великобритания и Ирландия, отколкото за когото и да е друг, директно замесен. От ключово значение е преговорите да продължат и да бъде предприет реалистичен подход“, заяви Ричмънд.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Telegraph: Време е да спрем с това предателство над хората и да рестартираме кампанията за Брекзит

The Telegraph: Време е да спрем с това предателство над хората и да рестартираме кампанията за Брекзит

17 Август 2018 | 05:17 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британските предприемачи Ричард Тайс и Джон Лонгуорт, които са и създатели на кампанията „Напускането значи напускане“, насочена към подкрепяне на Брекзит, пишат във водеща статия за британския вестник The Telegraph за разочарованието си от управлението на Брекзит от страна на сегашното правителство и обявяват, че рестартират своята кампания в опит да спасят излизането на Великобритания, което според тях е пред угрозата да се провали. Агенция „Фокус“ представя превода на материала без редакторска намеса.


Когато започнахме кампанията „Напускането значи напускане“ след референдума, мислехме че ще е нужна за период от шест месеца. Надявахме се, че можем да се доверим на правителството да свършат работата, която им бе поверена от британския народ. Хората знаеха за какво гласуват. Те отхвърлиха нелепото всяване на паника от „Проект страх“ и гласуваха с най-големия процент за напускане на Европейския съюз някога.
Никой от нас не си представяше, че след две години, ще трябва да водим отново битката. Никога не сме сънували, че ще трябва да нападаме някакво отчаяно предложение за план за Брекзит от министър-председателя, което доведе до оставката на двама от най-влиятелните министри, които подкрепят излизането. Никой от нас не се страхуваше, че ще бъде подведен от други поддръжници на Брекзит в кабинета, на които смятахме че можем да имаме доверие. Днес, те се опитват да продадат евтина каша на гласоподавателите, сякаш е някакъв вид деликатес. Това е минус и трябва да бъде показан като такъв.
Вече има разговори в Уестминстър (британският парламент) за възможността от удължаване на Член 50 – отражение на некомпетентността на преговорната стратегия към днешна дата и циничните машинации на една мощна клика, решена да отхвърли волята на хората.
Не можем просто да стоим с кръстени ръце и да им позволим да се измъкнат с това. Повечето поддръжници на Брекзит не си правят илюзии за това, което се случва. Те търсят начин да направят нещо, преди да е твърде късно. Те не желаят историческата възможност да вкарат тази държава в нова посока, освободена от оковите на Брюксел, да бъде случайно пропиляна от политици, които не са вярвали в тази визия от самото начало.
Така че „Напускането значи напускане“ се подготвя да рестартира своята кампания за Брекзит.
Докато политиците се излежават на своите шезлонги, ние прекарахме месец август събирайки средства – и отговорът беше удивителен. Малки и големи донори вече предоставиха финанси и сме оптимистично настроени, че още ще дойдат. Публичният гняв е очевиден.
Сред тези, които най-ревностно искат да подкрепят нова кампания, са традиционните донори на Консервативната партия, разочаровани от управлението на Брекзит. Някои от тях са толкова ядосани за това, което се случва, че ни споделиха че ще прекратят донорството си за Консервативната партия, освен ако няма основна промяна в подхода. Ако партийното лидерство реши да се придържа упорито към пълното с недостатъци предложение от „Чекърс“, то трябва да се подготви за кръвоизлив на донори.
Настроението сред гласоподавателите се различава остро от настроението в Уестминстърския балон, където прекалено много депутати изглежда вярват, че разбират нещата по-добре от тези, които са ги избрали.
„Проект страх“, втори рунд, внимателно координиран от интересите на статуквото, способно водени от управителя на Банката на Англия, Централното бюро за разследване и изпълнителните директори на мултинационални компании, е в сила от месеци.
Гласоподавателите го виждат за това, което наистина представлява. Те вече се чувстват предадени от политическата класа. Те продължават да вярват, че тази страна има по-светло бъдеще отвъд провалящия се европейски проект.
Много британски предприемачи се съгласяват. Ако свършим това както трябва, пред нас предстоят много страхотни възможности. Това наистина прави разликата: предприемачите, които вярват във Великобритания срещу платените мениджъри в мултинационалните фирми, които са там за краткосрочен период и замислили се единствено за големината на бонусите си.
От обявяването на плана „Чекърс“ насам, бяхме затрупани със запитвания от хора, които искат да участват и да подкрепят нашата работа. По-късно през този месец, ще разкрием повече детайли за нашите планове и цели. Това ще бъде голямо и наемаме все повече хора, дори в този момент.
Това ще бъде национално усилие, не интелектуално упражнение от климатизираните офиси в Лондон. Искаме да пренесем нашата кампания сред хората. Толкова много обикновени гласоподаватели се чувстват предадени от своите представители в парламента.
Следващите шест месеца ще определят бъдещата посока на нашата страна. Това не е нищо по-малко от Битката за Британия. Искаме ли да останем с вързани с белезници към една остаряла, протекционистична и малтретираща бюрокрация като васална държава? Или искаме да бъдем смела, амбициозна търговска нация, заемайки отново своето законно място на глобалната сцена като силна и независима държава, наслаждавайки се на значителните икономически ползи, които ще произлязат от правилно извършения Брекзит?

Ричард Тайс и Джон Лонгуорт са предприемачи и съпредседатели на кампанията „Напускането означава напускане“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Брекзит без споразумение ще бъде „грешка, за която ще съжаляваме поколения напред“, заяви Джереми Хънт

The Independent: Брекзит без споразумение ще бъде „грешка, за която ще съжаляваме поколения напред“, заяви Джереми Хънт

17 Август 2018 | 04:42 | Агенция "Фокус"
Лондон. Излизането от Европейския съюз без споразумение ще бъде „грешка, за която ще съжаляваме поколения напред“, заяви министърът на външните работи на Великобритания Джереми Хънт, пише британският вестник The Independent.
Той заяви, че Брекзит без споразумение би „променило неизбежно британските нагласи към Европа“, само ден след като външният министър на Латвия заяви, че подобен сценарий има 50:50 шанс да се случи.
Британската медицинска асоциация също предупреди, че напускането на Блока без споразумение ще бъде „катастрофа“ за Националната здравна система.
Коментарите на Хънт идват от негово интервю за „ITV News“, след среща с холандския външен министър като част от тридневна обиколка на северна Европа.
Запитан дали прави опит да представи правителствения план за Брекзит като някакъв вид ултиматум, Хънт отговори: „Не, но това е рамка, върху която смятам че ще бъде постигната цялостна сделка и съм бил в няколко страни и се срещнах със седем външни министри и ще се срещна с още в идните седмици.“
„Получавам силно чувство, че не само в Холандия, но и на много други места, които посетих, искат да се ангажират сериозно и да се опитат да намерят начин за сключване на практичен изход“, заяви Хънт.
Външният министър разкри и че правителството ще обмисля предложения от ЕС, които изисква приемането на европейското социално и природно законодателство, за да договорят споразумение за свободна търговия.
„Мисля, че първо трябва да видим какво ще е предложението им, някои от тези неща могат да окажат влияние на игрището, някои не“, заяви той.
Обсъждайки риска от недоговарянето на споразумение, Хънт каза: „Ще бъде грешка, за която ще съжаляваме за поколения напред, ако имаме разхвърлян и мръсен развод и неизбено ще променим британските нагласи към Европа“.
Помолен да се сравни себе си с подхода на Борис Джонсън като външен министър, той заяви: „Мисля, че ролята на външен министър е да обикаляш столиците и да посочваш, че последиците от недоговаряне на споразумение са дълбоки по отношение на нашето приятелство и сътрудничество с чуждестранните страни сред широк спектър от сектори“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гордън Браун: Повече от един милион лейбъристи са променили позицията си относно Брекзит и искат нов референдум

Гордън Браун: Повече от един милион лейбъристи са променили позицията си относно Брекзит и искат нов референдум

16 Август 2018 | 04:04 | Агенция "Фокус"
Единбург. Повече от един милион лейбъристи са променили позицията си относно Брекзит и искат нов референдум, заяви бившият британски премиер от лейбъристката партия, цитиран от вестник Daily Express.
Tой също така изтъкна две скорошни анкети, които показаха, че 29% гласувалите за напускане сега са преминали към позицията за оставане или към тези, които не са решили как биха гласували.
По време на Международния фестивал на книгата в Единбург Браун заяви, че това означава, че повече от един милион гласоподаватели са променили мнението си от историческия референдум през юни 2016 г.
Бившият премиер също така твърди, че както тези които подкрепят Брекзит, така и тези, които са против имат едно общо нещо - "и двете страни все повече губят надежда за по-добро бъдеще за Великобритания".
Той също така заяви, че никоя от предложените сделки за излизане от Брюксел не може да изпълни обещаното, а Великобритания „се разбива от едно предложение в друго.
"Искащите оставане в ЕС гласоподаватели са обезумели, страхувайки се, че сме преминали от „мек“ Брекзит към „твърд“ Брекзит и към Брекзит без споразумение с ЕС. Но подкрепящите напускането смятат, че нито една от опциите за споразумение след Брекзит- като с Норвегия, в швейцарски стил или варианта с Канада - може да предостави това, което им е обещано и сега се чувстват предадени“ , продължи Браун.
"В действителност сега прекарахме последните две години, парализирани от разделение, като не успяхме да се справим с причините за Брекзит. Нашата страна често е обвинявана, че е останала в миналото“, завърши Гордън Браун.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Лейбъристите и Шотландската народна партия са под натиск на избирателите си да подкрепят нов референдум

The Independent: Лейбъристите и Шотландската народна партия са под натиск на избирателите си да подкрепят нов референдум

16 Август 2018 | 03:41 | Агенция "Фокус"
Лондон. The Independent: Лейбъристите и Шотландската народна партия са под натиск на избирателите си да подкрепят нов референдум, пише британският вестник The Independent.
Двете партии са под натиск да заемат по-твърда позиция по отношение на Брекзит, след като ново проучване показва, че шотландските гласоподаватели твърдо подкрепят нов референдум за окончателната сделка.
Проучването YouGov за кампанията за нов референдум за публично гласуване на сделката, която Тереза Мей сключи с Брюксел установи, че 48% от анкетираните подкрепят идеята за нов реферндум, като 31% се противопоставят.
Докато лидерът на Шотландката народна партия (ШНП) Никола Стърджън вече каза, че искането за второ гласуване може да стане "неудържимо", партията не подкрепя втори референдум и Джереми Корбин , лидерът на лейбъристите неколкократно заяви, че те не подкрепя тази идея.
"Има дълбок песимизъм за това какво ще означава Брекзит за Шотландия и следващото поколение. Около две трети от шотландците смятат, че Обединеното кралство пренебрегва загрижеността им и не вярват на правителството, че ще вземе правилните решения“, заяви Питър Келнер, социолог.
Той продължи: "Но изследването предполага, че ръководствата на ШНП и на Лейбъристката партия са на различно мнение от повечето от своите поддръжници. Може да има избирателен дивидент в Шотландия за една от тези партии, ако промени позицията си.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Тhe Guardian: Брекзит ще съсипе живота на британците в ЕС

Тhe Guardian: Брекзит ще съсипе живота на британците в ЕС

15 Август 2018 | 04:14 | Агенция "Фокус"
Лондон. Брекзит ще съсипе живота на британците в ЕС, пише Джейн Голдинг – лидер на сдружение на британци, работещи и живеещи в Европейския съюз на страниците на британския вестник The Guardian. Предаваме статията без редакторска намеса.
Създадохме организацията, за да помогнем за защитата на всички граждани на Великобритания, които живеят и работят в друга страна от Европейския съюз. Близо 80% от нас са в трудоспособна възраст или по-млади. Брекзит заплашва прехраната и живота, който сме изградили със семействата си в други страни.
И все пак, повече от 60% от нас не са гласували на референдума.
Нашите права не получават големи заглавия, въпреки че това включва живота на реалните хора, а не непроследими спорове за границите и търговията. Изданията -привърженици на Брекзит и политиците не проявяват интерес, защото не отговаряме на дневния ред, въпреки че не могат да кажат това открито, защото се твърди, че това е причината, поради която правата на гражданите на ЕС в Обединеното кралство все още не са гарантирани. Нашите искания за среща с Тереза Мей или с министъра, отговарящ за Брекзит остават без отговор за сега, въпреки че Мишел Барние ни е приемал два пъти.
През цялото време ние се опитахме да останем неутрални, търпеливи и да имаме чувство за перспектива. Но сега, изправени пред перспективата да станем част от лоша сделка или изобщо да не се сключи сделка, вече не можем да останем безучастни.
Нека се върнем към отправната точка за всичко това. Беше ни обещано, че животът ни ще продължи точно както е нормално след Брекзит, първо с гласуването след това от Тереза Мей и Мишел Барние. Това е особено важно, защото, ако са изключил от гласуването самите хора, чийто живот е свързан с резултата от това гласуване, тогава имат допълнителен специален дълг да се борят за правата им най-енергично.
Дори ако има сделка, не можем да кажем, че сме били приоритет в преговорите, особено защото Май не се е борила за нашето продължаващо право на свободно движение, на което много от нас разчитаме да осигурим на нашите семейства. Нейната позиция в преговорите от самото начало даде приоритет на намаляването на правата на гражданите на ЕС в Обединеното кралство, вместо да защитават нашите. Така че нашите права ще бъдат защитени само в страната, в която живеем сега - и дори тогава не всички. Това поставя живота ни в риск. Ако сте собственик на малък бизнес като Хелън, британски доставчик на храна, който живее във Франция, но натрупва половината от доходите си другаде, няма да можете да вземете резервации в други държави от ЕС в кратък срок или най-вероятно, почти сигурно ще се нуждаете от документи и, както всички знаем, бюрокрацията отнема време, а клиентите не обичат да чакат.
В сценария при липса на сделка британците на континента ще бъдат хвърлени в хаос, тъй като те ще загубят сегашния си правен статут. Можем само да се надяваме, че ще бъде направена спешна сделка за запазване на нашия статут - или да ни дадете такъв, който не е просто по подразбиране да бъдеш гражданин на трета страна, което няма нищо общо със сегашния ни статут.
Ако смятате, че “всички ще загубят правата си, престанете да се оплаквате“, помислете за това: нашето лично положение е също така политически лакмус за бъдещите сделки, за които Великобритания е готова да се бори от името на своите граждани. И ако това е така, нещата не изглеждат добре за британците в самото Обединеното кралство, особено тези, които се надяват, че след Брекзит ще има повече контрол и по-добро качество на живот.
Като деца на европейския проект, които усещат ефекта от първа ръка и знаят какво ще загубят бъдещите поколения в Обединеното кралство – казваме “Стига!“. Нямаме друг избор освен да приемем, че единственото решение за защита на нашия живот и препитание (и тези на гражданите на ЕС в Обединеното кралство), както и на всички британци във Великобритания, е да останем в ЕС.
Ето защо подкрепяме втори референдум и настояваме правителството да изпълни ангажиментите си от 2015 г. и 2017 г., за да имаме думата. Ако искате да накарате хората отново да кандидатстват, за да живеят живота, който са изградили чрез собствените си ръце (при значително по-лоши условия, отколкото до сега), тогава вие им дължите гласуване. Не става въпрос за съчувствие или специално отношение, а за право на контрол над собствения си живот.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Daily Express: Брюксел брои разходите от Брекзит: Петте страни, които ще бъдат засегнати най-тежко от Брекзит без споразумение

The Daily Express: Брюксел брои разходите от Брекзит: Петте страни, които ще бъдат засегнати най-тежко от Брекзит без споразумение

14 Август 2018 | 05:15 | Агенция "Фокус"
Лондон/Брюксел. Страните-членки на Европейския съюз вече броят потенциалните разходи от Брекзит без споразумение преди преговорите, които продължават след кратката лятна почивка, в която двете страни вярват че могат да отблъснат това, което ще се превърне в катастрофално за Брюксел членство, пише британският евроскептичен ежедневник The Daily Express.
Членките на ЕС може да приключат със загуби от над 500 милиарда паунда, докато се приготвят за търговски мита и допълнителни разходи свързани с напускането на Великобритания без споразумение, според нов доклад.
Според изследване, извършено от бившия съветник на Маргарет Тачър и председател на Икономистите за свободна търговия професор Патрик Минфорд, ЕС ще приключи с разходи от 433 милиарда паунда в търговски мита при споразумение със Световната търговска организация (СТО).
Държавите от ЕС ще понесат и спад от 1.5 процента в националния си доход при случай на излизане без споразумение, според отделно изследване на Международния валутен фонд (МВФ).
Изгубената икономическа продукция на ЕС ще струва на Блока близо 189 милиарда паунда, оставяйки индустриите на страните-членки потенциално разорени.
Ирландия, Италия, Франция, Белгия и Германия ще бъдат сред най-големите губещи в Евросъюза. Ето как могат да бъдат засегнати.

Ирландия

Дъблин ще получи солиден 4-процентов удар на своето БВП като резултат от Брекзит без споразумение – най-тежкият от всички членки на ЕС.
МВФ прогнозира, че заради високо интегрирания характер на ирландската и британската икономики, Ирландия може да се изправи пред значителни последствия като резултат.
Дъблин разчита сериозно на трансграничната търговия със Северна Ирландия. През 2016 година Северна Ирландия е изнесла стоки и услуги на стойност 4 милиарда паунда на юг.
Ирландия е изнесла близо 1.3 милиарда паунда в стоки през същата година, според собствените им данни.

Франция

Търговският излишък на Париж с Великобритания от 4 милиарда паунда ще бъде изложен на значителен риск, ако не бъде постигнато споразумението за излизане.
Жералд Дарманиан, бивш френски финансов министър, заяви че Брекзит без споразумение ще бъде „катастрофа“ за потока на стоки между Великобритания и Континента.
Франция е ядосана и защото планирането на Европейската комисия реши да изключи френските пристанища от новите търговски маршрути между Ирландия и Континента.
Това означава, че крайбрежните пристанища на Париж може да изгубят милиарди от европейско финансиране, с което да помогнат за увеличаване на капацитета си след Брекзит.

Германия

Берлин понастоящем се наслаждава на търговски сделки с Великобритания на стойност 61 милиарда паунда, за които Федерацията на германските индустриалци (ФГИ) предупреждава, че са изложени на риск при случай на излизане без споразумение.
ФГИ се тревожи заради увеличеното напрежение в търговията с Великобритания след Брекзит. Островът е вторият най-голям износен пазар за германските автомобилопроизводители.
Митнически такси от 2 милиарда паунда на година ще бъдат прибавени към разходите на германски автомобили, закупувани от британски потребители при случай на Брекзит без споразумение.
През изминалата година, 950 000 автомобили произведени от Фолксваген, БМВ и Мерцедес са били регистрирани във Великобритания като част от вноса на германски автомобили на стойност 20 милиарда паунда.

Белгия

Брекзит без споразумение „ще нарани белгийската икономика много сериозно“, според шокиращите предупреждения на финансовия министър на страната Йохан ван Овертвелт.
Страната ще загуби около 42 000 работни места само във Фламандския регион.
Ван Овертвелт заяви: „Белгия е четвъртият по-големина износител, по номинални сметки, във Великобритания, в паритет с Франция, която е много по-голяма страна. При този случай, ако Брекзит поеме по грешния път, т.е. твърд Брекзит, това ще нарани белгийската икономика много сериозно. Говорим за хиляди и хиляди работни места, зависещи от бизнеса с Великобритания“.

Италия

Рим ще трябва да допринася с допълнителни 900 милиона паунда на година в хазната на Брюксел, за да запълни дупката, оставена от Брекзит.
Фермерите в страната също са притеснени, че всякакви ограничения в свободната търговия между Италия и Великобритания ще разорят тяхната индустрия.
Роберто Монкалво, президент на италианския фермерски съюз „Колдирети“ заяви, че излизането на Великобритания от ЕС през март 2019 година ще „отслаби“ фермерската индустрия и износната търговия на Италия.
Той предупреди, че италианското земеделие „не може да плати цената на Брекзит“.
Те се опасяват от предполагаемо съкращение на 2.7 милиарда евро (2.3 милиарда паунда) от бюджета на Общата селскостопанска политика, нещо което би имало сериозен удар върху 800 000 италиански ферми.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Обществената подкрепа за нов референдум расте, покрай вътрешното разделение около плана за Брекзит на Тереза Мей

The Independent: Обществената подкрепа за нов референдум расте, покрай вътрешното разделение около плана за Брекзит на Тереза Мей

14 Август 2018 | 04:44 | Агенция "Фокус"
Лондон. Обществената подкрепа за нов референдум върху споразумението за Брекзит на британския премиер Тереза Мей, е нараснала значително през последния месец, покрай дълбокото разделение върху нейния подход към излизането от Европейския съюз, пише британският вестник The Independent.
Анкета, направена за The Independent, разкрива подкрепа за ново публично гласуване върху каквото и да е споразумение, която е нараснала с четири пункта за същия период от седмици.
Анкетата на „BMG Research“ разкрива и увеличаваща се подкрепа за замяна на Тереза Мей, ако нейният кабинет не може да договори споразумение, а дори по-голямо мнозинство вярва, че незабавни генерални избори ще са необходими при такъв вариант.
Изследването идва покрай намаляващата обществена подкрепа за плана на Тереза Мей за Брекзит и нарастващото несъгласие в собствената ѝ партия, а някои хора „от кухнята“ смятат, че смяна на лидерството в партията е възможно още през тази година.
Преди един месец, анкетьори запитаха близо 1 500 респонденти: „Трябва ли да бъде постигнато споразумение за Брекзит между Великобритания и ЕС, до каква степен бихте подкрепили или опонирали провеждането на референдум, който да запита обществеността дали приема или отхвърля условията на споразумението?“
По онова време 44 процента са подкрепили идеята, 27 процента са били против, 15 процента не са имали твърдо мнение, докато 14 процента са заявили, че не знаят.
Четири седмици по-късно, покрай увеличаващото се публично разделение върху плана за Брекзит на Тереза Мей, както вътре в Консервативната партия, така и навън, 48 процента вече искат нов референдум.
Противниците на тази идея също са намалели с три пункта, след като само 24 процента са против нов референдум за Брекзит, 16 процента нямат твърдо мнение и 11 процента твърдят, че не знаят.
Анкетата на „BMG“ разкрива и че отношението към британския премиер също се е втвърдило от юли насам, когато 46 процента от хората смятаха, че тя трябва да бъде заменена ако не може да постигне споразумение, докато през този месец процентът се е увеличил до 49.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Членовете на Консервативната партия около Джейкъб Рийс-Мог очертават собствен план за твърд Брекзит

The Times: Членовете на Консервативната партия около Джейкъб Рийс-Мог очертават собствен план за твърд Брекзит

14 Август 2018 | 03:54 | Агенция "Фокус"
Лондон. Консервативните привърженици на Брекзит планират да контрират премиера Тереза Мей като публикуват свой собствен „позитивен“ план за твърд Брекзит, пише британският вестник The Times.
Започната е работа по написването на политически документ, който ще бъде публикуван следващия месец, очертаващ предимствата за Великобритания от напускането на Европейския съюз и създаване на икономически отношения според условията на Световната търговска организация (СТО). Очаква се този документ да има подкрепата на 60 до 80 от консервативните депутати, увеличавайки натиска върху министър-председателя преди партийната конференция в Бирмингам.
Въпреки, че документът все още се разработва, става ясно че той ще позволи да бъде сключено евентуално споразумение за свободна търговия от канадски тип, но единствено ако Европейският съюз отстъпи в исканията си за ирландската граница. Ако ЕС откаже, Великобритания ще разчита единствено на механизмите на СТО, според документа.
При споразумение от канадски тип, няма да има мита върху търговията между Великобритания и ЕС, но Островът няма да бъде част от единния пазар или митническия съюз. Хартиеният документ се ръководи и организира от Джейкъб Рийс-Мог, председател на Европейската изследователска група (ЕИГ) на британските депутати консерватори. Той работи с бившия министър по въпросите за Брекзит Стив Бейкър върху план да създаде „алтернативно виждане“ на правителствения „бял лист“.
Те възнамеряват да съгласуват документа като „обща позиция“ от консервативните членове на ЕИГ, противно на официалната позиция на парламента, очертана в „белия лист“ от Чекърс (официалната резиденция на британския министър-председател).
Притеснението сред съветниците на Тереза Мей е, че подобна демонстрация на сила от дясното крило на Консервативната партия ще обезкуражи Брюксел от навлизане в сериозни преговори с нейните предложения, защото от там ще изчислят че Мей няма да има нужното мнозинство да прокара плана си през Уестминстър.
Висшестоящи фигури в ЕИГ вярват, че Брюксел очевидно ще отхвърлят предложението на Мей така или иначе. „Ясно показахме, че не приемаме предложенията от Чекърс, но има признание че трябва да създадем някаква алтернатива“, заяви един от тях. „Трудната част ще бъде да стигнем до обща позиция, под която всеки да може да се подпише, но съм уверен че ще можем да постигнем това“.
Друг източник заяви: „Работим, за да създадем един позитивен политически документ, който ще предприеме реалистичен подход, очертавайки какво е възможно в рамките на резултата от референдума“.
В „The Times today“, консервативният бивш министър Лорд Питър Лили, който е член и на ЕИГ, пише че докато търговско споразумение от канадски тип ще бъде „най-добрият вариант“, вариант без споразумение „ще бъде вторият най-добър“.
„Планът от Чекърс е замиращ и споразумението, предложено от ЕС през март, е неприемливо, защото „ирландската спирачка“ означава разделяне на Обединеното кралство“, пише той. „Никаква сделка е вероятна и ще бъде вторият най-добър вариант, позволявайки да се преговаря и постигне по-добро споразумение на по-късен етап“.
Британски и европейски преговарящи ще проведат „технически разговори“ през тази седмица, за да опитат да постигнат някакво споразумение за ирландската граница, която Брюксел твърди че е въпрос на „абсолютна спешност“. Според информациите Мишел Барние, главният преговарящ на ЕС, и Доминик Рааб, министърът по въпросите за Брекзит, няма да присъстват, но ще направят съвместно изявление през следващата седмица.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сър Винсънт Кейбъл: Парламентът може да насрочи референдум в рамките на седмици

Сър Винсънт Кейбъл: Парламентът може да насрочи референдум в рамките на седмици

13 Август 2018 | 04:26 | Агенция "Фокус"
Лондон. Парламентът може да насрочи референдум в рамките на седмици, заяви лидерът на либерал-демократите Сър Винсънт Кейбъл, цитиран от The Independent
Сър Винсънт Кейбъл заяви, че е възможно да се узакони нов референдум в рамките на седмици и да се проведе преди изтичането на процеса по член 50.
В реч по време на митинг, организиран от кампанията за нов референдум, сър Кейбъл отхвърли опасенията на "фанатиците" на Брекзит, че няма време за внасяне на законодателство чрез парламента за втори референдум.
"Те грешат, ако не подвеждат умишлено хорат. Ако парламентът може да приеме закони за национализиране на банките по време на финансовата криза в рамките на няколко дни, тогава можем да осигурим законодателството, което да позволи на хората да имат право на последно решение в рамките на седмици ", казва той.
Но в оценката на референдума от 2016 г. избирателната комисия препоръча законодателството да бъде ясно поне шест месеца преди датата на гласуване.
Седем месеца бяха необходими на парламента, за да изготви законодателството за предишния референдум, което означава, че депутатите ще трябва да работят с извънредно бързи темпове, за да приемат ново законодателство, ако трябва да се съобразят с препоръките на избирателната комисия.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

The Observer: Увеличават се желаещите Великобритания да остане в Европейския съюз

The Observer: Увеличават се желаещите Великобритания да остане в Европейския съюз

12 Август 2018 | 02:23 | Агенция "Фокус"
Лондон. Увеличават се желаещите Великобритания да остане в Европейския съюз, пише британският седмичник The Observer.
Повече от 100 избирателни секции в Уестминстър, които гласуваха да напуснат ЕС, вече прехвърлиха подкрепата си за оставане, според нов анализ, коментиран от изданието.
В констатациите, които биха могли да окажат значително влияние върху парламентарната битка за Брекзит по-късно тази година, проучването заключава, че на повечето места във Великобритания сега от избирателите, които искат да останат в ЕС преобладават.
Анализът, една от най-изчерпателните оценки на настроенията след референдума, предполага, че тази промяна се дължи на съмнения между избирателите, които подкрепиха напускането.
В резултат на това тенденцията е най-силна в северната част на Англия и Уелс - сърцевината на лейбъристите, сред които изглежда, че се променя настроението спрямо Брекзит. Развитието ще натрупа допълнителен натиск върху Джеръми Корбин, за да смекчи опозицията на партията да преосмисли напускането на Великобритания от ЕС.
Изследователи от фирмата за анализ на потребителите на Focaldata събраха разбивката, като моделираха две анкети на YouGov от повече от 15 000 души, проведени преди и след като Тереза Май публикува предложената от нея сделка за Брекзит на 6 юли.
632 избирателни района в Англия, Шотландия и Уелс бяха разгледани в проучването. Установено е, че в 112 настроението на избирателите е променено от напускане към оставане. Новият анализ показва, че сега има 341 избирателни района с мнозинство за оставане, в сравнение с 229 района на референдума.
Една район в Шотландия и 97 в Англия са променили настроението си, докато 14 от 40-те района в Уелс са се променили от позицията към оставане. Като цяло, моделът поставя оставането с 53% подкрепа срещу 47% подкрепя за напускане.
Това показва, че сега има мнозинство за оставане в Шотландия и Уелс - което означава по-голям натиск върху Съюза след Брекзит. Младите гласоподаватели и тези от етническите малцинства също насочват преференциите си към оставане.
Този резултат идва на фона на необходимостта премиерът да преговаря за гласове в Долната камара за Брекзит по-късно тази година, както и перспективата за парламентарно гласуване на окончателната сделка за Брекзит. Вече се изготвят плановете и от опонентите на Мей да се опитат да наложат нов референдум или избори.
В събота лидерът на либералните демократи сър Винс Кейбъл заяви, че тези опоненти трябва да работят заедно, за да дадат шанс на хората да кажат думата си. "Трябва да работим без значение на партийните различия", каза той, като говори в Бристол на първото от поредица регионални митинги в планирано лято на действие от кампанията за гласуване на народа.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Daily Express: „Оставащите“ получиха „доза от реалността“, след като статистиката доказва че Брекзит вече работи

The Daily Express: „Оставащите“ получиха „доза от реалността“, след като статистиката доказва че Брекзит вече работи

11 Август 2018 | 04:57 | Агенция "Фокус"
Лондон. Статутът на Великобритания като водеща дестинация е била подчертана в събота от статистика, разкриваща че летището „Хийтроу“ е изкарало най-заетия ден в историята си. Шефовете на летището са заявили, че вълната от посетители е била „нагнетяваща“ за икономиката – въпреки че има нужда от предприемане на действия за намаляване на имиграционните опашки. Това коментира в своя водеща статия британският евроскептичен ежедневник The Daily Express.
Ричард Тайс, съпредседател на про-Брекзит групата „Напускане означава напускане“ коментира: „Великобритания очевидно се справя добре, въпреки апокалиптичните предсказания направени от привържениците на оставането. Британската икономика продължава да процъфтява и последните икономически новини са, че летището Хийтроу е напълно преуспяващо и има значителен бум на строителното производство. Кампанията за оставане ще каже, че това са добри новини „въпреки Брекзит“. Да се надяваме, че някой ден те ще получат доза от реалността и ще осъзнаят, че много от хубавите неща случващи се във Великобритания са заради Брекзит и огромните възможности, които ни предлага това като нация“.
Според статистиката, на 29 юли Хийтроу е посрещнал близо 262 000 пасажери в рамките на 24 часа – рекорд в 72-годишната му история.
В статията се посочват различни статистики за трафика на летището и се изтъкват повишения търговски трафик към страни като Китай, Турция и Бразилия.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Express: Оказват натиск върху Тереза Мей  заради плана и за споразумение след Брекзит

Daily Express: Оказват натиск върху Тереза Мей заради плана и за споразумение след Брекзит

9 Август 2018 | 04:15 | Агенция "Фокус"
Лондон. Оказват натиск върху Тереза Мей заради плана и за споразумение след Брекзит, пише британският вестник Daily Express.
Привърженици на „твърдия“ Брекзит са събрали 50 хиляди подписа, с които искат да окажат натиск върху британския премиер да изпълни волята на референдума.
Става ясно, че министри от кабинета, както и различни политически кръгове от своя страна настояват Великобритания да направи всичко възможно да сключи споразумение с ЕС независимо от компромисите и да не се допусне Брекзит без споразумение.
В писмото, придружаващо подписката се казва „Десетки хиляди избиратели стоят зад нас и нашите подписи, настоявайки Вие да изпълните желанието на британското общество да се изпълни решението на референдума“
Представител на кампанията казва: „Ние изпратихме съобщение, ясно и високо, до върховете на правителството, от името на десетките хиляди подписали петицията, че плановете на Тереза Мей за Брекзит са напълно неприемливи.“

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Европейската комисия заяви, че ЕС не трябва да бъде обвиняван, ако Великобритания излезе без договор

The Independent: Европейската комисия заяви, че ЕС не трябва да бъде обвиняван, ако Великобритания излезе без договор

7 Август 2018 | 01:16 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейската комисия разкритикува британското правителство, настоявайки, че ЕС не трябва да бъде обвиняван, ако Великобритания излезе от него без споразумение, пише The Independent.
„Преговарящите работят ден и нощ, 24 часа на денонощие, седем дни в седмица, за да има споразумение“, пише в заявление на ЕК, което опровергава думите на министъра на търговията на Великобритания Лиъм Фокс, че нейното „бездействие“ увеличава шансовете за Брекзит без споразумение. От там допълниха, че следващият кръг преговори ще се проведе между 16 и 17 август.
„Дневният им ред ще се публикува в скоро време“, уточниха от ЕК.
Междувременно британското правителство не подкрепи думите на Лиъм Фокс, заявявайки, че продължава да работи над споразумение, „което не само да съвпада с интересите на Великобритания, но и на ЕС с неговите 27 страни членки“.
От там уточниха, че все пак „министърът на търговията има право да казва, че има риск преговорите да са неуспешни и затова правителството трябва да се подготви за всяка възможност“.

Превод и редакция: Виктор Турмаков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Тереза Мей е убедена в постигането на договореност с Брюксел

The Guardian: Тереза Мей е убедена в постигането на договореност с Брюксел

6 Август 2018 | 02:55 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският премиер Тереза Мей е убедена в постигането на договореност с Брюксел, пише британският вестник The Guardian.
От Даунинг Стрийт настояват, че Тереза Май е уверена в сключването на сделка с Брюксел, въпреки твърдението на Лиъм Фокс, че Великобритания изглежда ще напусне ЕС, без да постигне споразумение.
Правителствени източници посочиха, че изказването на министъра на международната търговия в неделя е част от умишлена стратегия, да се говори за перспективата за Брекзит без споразумение, за да постави лидерите на ЕС под натиск да приемат плана на премиера
Министрите обаче са все по-загрижени за това, че решимостта на Брюксел да се придържа към червените си линии, въпреки обиколката на британската дипломация през последните дни, включително срещата с френския президент Еманюел Макрон, може да предизвика неприятности.
Министърът на търговията Лиъм Фокс определи в неделя шансовете Брекзит без споразумение" на "60-40", въпреки че и двете страни заявиха, че искат да постигнат споразумение относно условията за напускане на Обединеното кралство от блока през март 2019 г.
Той обвини непримиримостта на машината в Брюксел за нарастващия риск от липса на сделка. "Европейският съюз е длъжен да определи дали иска да запази идеологическата чистота на Еврокомисията за сметка на реалните икономики на страните", каза той.
Външният секретар Джереми Хънт заяви, че Брекзит върви към ситуация на липса на споразумение поради случайност засилвайки предупрежденията си за евентуален срив в преговорите. "Това не проект „страх“ а проект „реалност“".
Един от източниците на кабинета каза: "Ние сме казвали на бизнеса в продължение на две години, че няма да се достигне до липса на споразумение и все още вярваме, че това е много малък шанс, но това не е 0% шанс, така че правителството трябва да се подготви.
"Съществува събуждане в Европа на вредите за тях, ако няма сделка, и че повечето държави-членки нямат планове за това.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Mail: Министърът на търговията на Великобритания заяви, че Брекзит „без споразумение“ става все по-вероятен

Daily Mail: Министърът на търговията на Великобритания заяви, че Брекзит „без споразумение“ става все по-вероятен

5 Август 2018 | 12:29 | Агенция "Фокус"
Лондон. Министърът на международната търговия на Великобритания Лиъм Фокс заяви, че е напълно възможно Великобритания да не успее да постигне споразумение „по развода“ с Европейския съюз преди да го напусне следващия март, пише Daily Mail.
Лиъм Фокс заяви, че „несговорчивостта“ на служителите на ЕС „ни тласка към никаква сделка“. Той определи възможността Великобритания да излезе от Съюза без споразумение на 60%.
Разговорите по Брекзит са в застой, а британското правителство се опитва да упражни натиск върху останалите 27 държави от ЕС, за да постигне компромис, като подчертава икономическата вреда, причинена от Брекзит „без споразумение“, който налага тарифи и други бариери пред търговията между ЕС и ЕС.
Блокът смята, че Великобритания до момента не е направила реалистични предложения. Консервативното правителство на британския премиер Тереза Май е разделено на това колко тясна трябва да бъде бъдещата икономическата връзка с блока.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Huffington Post: Предупреждението на гуверньора на Bank of England раздразни привържениците на „твърд“  Брекзит

Huffington Post: Предупреждението на гуверньора на Bank of England раздразни привържениците на „твърд“ Брекзит

5 Август 2018 | 03:50 | Агенция "Фокус"
Лондон. Предупреждението на гуверньора на Bank of England Марк Карни, че напускането на Съюза без споразумение е „крайно нежелателно“ раздразни привържениците на „твърд“ Брекзит.
Карни заяви в петък, че шансовете за Брекзит без споразумение са „неприятно високи“ и политиците трябва „да направят всичко възможно да го избегнат“
Джейкъб Рийс-Мог, който ръководи консервативната про-Брекзит група, заяви: "Марк Карни отдавна е бил една от водещите фигури на Проекта „Страх“, чиято репутация за неточно и политически мотивирано прогнозиране накърни репутацията на Английската централна банка."
Иън Дънкан Смит повтори коментарите на Рийс-Мог, казвайки по радио ВВС, че Брекзит без сделка не съществува.
Бившият секретар по въпросите на труда и пенсиите заяви: "Липсата на споразумение се представя, сякаш има някакъв външен мрак, в който Великобритания ще попадне и там никой друг не съществува.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Лиъм Фокс: Вероятността за Брекзит без споразумение се увеличава

Лиъм Фокс: Вероятността за Брекзит без споразумение се увеличава

5 Август 2018 | 02:23 | Агенция "Фокус"
Лондон. Вероятността за Брекзит без споразумение се увеличава, заяви министърът на търговията на Великобритания в интервю за The Sunday Times.
Той определи шансовете за Брекзит без споразумение на 60:40, като категорично обвини "непримиримостта" на Европейската комисия.
Фокс обвини еврократите, че поддържат "религиозна мания" относно правилата на ЕС, а не мислят за "икономическото благосъстояние", което би довело до "само един резултат".
Неговото мнение идва на фона на нарастващите опасения за потенциалния колапс в преговорите. Даунинг стрийт отказа да каже какво е постигнала Тереза Май, когато премиерът посети френския президент Еманюел Макрон в южната част на Франция в петък, за да обсъди проекта си за за бъдещи отношения с ЕС.
Говорейки, след края на търговска мисия в Япония, Фокс заяви, че преди това не е мислил, че перспективите за Брекзит без споразумение са "повече от 50:50", но рискът от липса на търговска сделка се е увеличил.
"Мисля, че непримиримостта на комисията ни принуждава да не се договорим", каза той. "Ние изложихме основата, на която може да се постигне сделка, но ако ЕС реши, че религиозната мания на неизбраните европейски бюрократи има предимство пред икономическото благоденствие на хората в Европа, то това е Брекзит на бюрократите а не на хората [и] тогава ще има само един резултат. "
Фокс обвини главния преговарящ на Брюксел Мишел Барние, че е отхвърлил предложенията на Великобритания, "защото никога не сме го правили", и твърди, че "това увеличава шансовете за напускане без споразумение“
Той призова ЕС да даде свои собствени отговори. "Ако те не харесат една сделка, която сме поставили на масата, тогава нека те да предложат нещо , което би било приемливо за нас", каза той. "ЕС е длъжен да определи дали те искат идеологическата чистота на Европейската комисия да бъде поддържана за сметка на реалните им икономики".
Фокс разясни, че изправянето на ЕС пред рисковете от липсата на сделка е част от стратегията на правителството. "Мисля, че е от съществено значение напускането на Съюза без сделка да изглежда вероятно за Брюксел", каза той.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

New Europe: Тереза Мей търси помощта на Еманюел Макрон за заобикаляне на Брюксел

New Europe: Тереза Мей търси помощта на Еманюел Макрон за заобикаляне на Брюксел

4 Август 2018 | 08:18 | Агенция "Фокус"
Париж. Великобритания желае да засили преговорите за Брекзит според новия британски министър по въпросите за Брекзит Доминик Рааб, след първата му среща с главния преговарящ на Европейския съюз Мишел Барние в Брюксел и преди формалните преговори между Брюксел и Лондон, които ще продължат на 13 август. Паралелно с тези преговори, британският премиер Тереза Мей ще се срещне с френския президент Еманюел Макрон в замъка Брегансон, официалната резиденция на държавния глава на Франция, през уикенда, в опит да даде нов живот на застоялите преговори за Брекзит, пише електронното издание New Europe.
Мей е под натиск да сключи сделка, тъй като крайният срок за финализирано споразумение наближава бързо. В случая, че двете страни не успеят да постигнат решение, Великобритания рискува да напусне ЕС без план. Докато този сценарий започва да изглежда все повече и повече вероятен, собствените министри на Тереза Мей започват да стават все по-критични към неспособността ѝ да избегне това, което може да се превърне в катастрофално икономическо развитие за Великобритания след Брекзит.
По време на скорошна визита в Париж, новият външен министър на Великобритания Джереми Хънт за пореден път предупреди за опасността от напускане на Евросъюза без търговско споразумение между двете страни, заявявайки че цената на провален развод ще тежи колкото на Великобритания, толкова и на Европа и по-късно добави, че „рискът от бурен развод“ остава реална възможност.
Новите надежди на британския премиер са да заобиколи преговарящите на Брюксел и да убеди отделните държавни лидери от 27-те страни-членки на ЕС за важността от постигане на компромис преди срещата на върха на ЕС в Залцбург през есента, за която Мей се надява, че ще задържи вратата отворена за постигане на Брекзит.
Тази надежда, обаче, беше попарена още от началото, след като Макрон даде да се разбере, че не би си позволил да подкопае съвместните усилия на ЕС. Той дълго време отхвърляше опитите на британските преговарящи да разделя и владеят 27-те членки на ЕС, което той вижда като опит за отслабване на преговорната позиция на Блока.
Франция е известна като заемаща твърда позиция в преговорите за Брекзит, особено по отношение на финансовите услуги, поради очакванията на Париж, че ще бъде новия дом на водещите световни банкови институции, след като те зарежат Лондон, който е международната финансова столица, за сметка на град, който се намира в пределите на ЕС.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Huffington Post: Гуверньорът  на Bank of England предупреждава, че опасността  от Брекзит без споразумение е „неприятно голяма“

Huffington Post: Гуверньорът на Bank of England предупреждава, че опасността от Брекзит без споразумение е „неприятно голяма“

4 Август 2018 | 04:03 | Агенция "Фокус"
Лондон. Гуверньорът на Bank of England Марк Карни предупреждава, че опасността от Брекзит без споразумение е „неприятно голяма“ пред ВВС Радио 4, цитиран от британският вестник Huffington Post.
Карни заяви, че ако Великобритания не успее да сключи търговска сделка с ЕС, това би означавало "по-високи цени за определен период от време" за британските потребители
Помолен да обясни на хората, Карни говори за "нарушаване на търговията, каквато я познаваме", преди да добави: "В резултат на това, нарушение на нивото на икономическата активност, ще се установят по-високи цени за определен период от време".
"Нашата работа в Bank of England е да се уверим, че тези проблеми няма да засегнат финансовата система, така че хората ще имат право да се тревожат за липсата на сделка за Брекзит, като вероятността за това е неприятно голяма, но да не се тревожат за парите си в банките."

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Express: Британският премиер предприема офанзива да убеди европейските лидери през главата на Мишел Барние

Daily Express: Британският премиер предприема офанзива да убеди европейските лидери през главата на Мишел Барние

4 Август 2018 | 03:42 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският премиер предприема офанзива да убеди европейските лидери през главата на Мишел Барние, пише вестник Daily Express.
Тереза Мей прекрати почивката си на брега на езерото Гарда, за да посети френския президент в южната част на Франция, като се опита да го убеди в ползата от нейния план да създаде задълбочено и тясно партньорство с ЕС.
Дискусиите бяха обгърнати в тайна, като двамата само позираха за снимки и публично размениха топли думи.
Разбираемо е, че освен няколко служители присъстваха само съпругът на премиера Филип Май и съпругата на Макрон Бриджит, които се присъединиха към тях за вечеря.
Източници в Брюксел обаче заявиха, че президентът Макрон е основната пречка за постигането на споразумение за Брекзит, тъй като Франция е последният глас, който отхвърля компромисите, предложени от Обединеното кралство.
Източник на Елисейския дворец отрече, че Франция е основната пречка, казвайки пред френския вестник Le Mond: "Липсата на споразумение за оттеглянето не е сценарият, който желаем както ние, така и нашите партньори".
Въпреки това източникът заяви, че няма да има официално изявление или споразумение от срещата и че Брюксел все още взема ключовите решения.
Британски служител се съгласи, казвайки: "След това няма да има декларация. Това е просто рутинна работна среща.
Това ще бъде четвъртата среща на високо равнище между британските и френските политици във Франция за осем дни, тъй като британските представители лобират пред партньорите
Преди срещата си с френския президент също така се оказа, че Терза Мей е имала разговор с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, който наблюдатели виждат като предложение за преговори.
Дискусиите са последвали предупреждения на външния министър Джеръми Хънт при посещения в редица европейски столици, че ЕС рискува "липса на споразумение", което би означавало, че няма да получи сметката за раздялата от 39 милиарда долара и ще понесе последиците от изгубения достъп до пазара в Обединеното кралство.
Невъзможността да се сключи споразумение и да се продължи съгласно условията на Световната търговска организация (СТО), може да бъде много благоприятно за Обединеното кралство, като страните, работещи при тези условия, се справят три пъти по-добре от страните-членки на ЕС, пише вестникът
Преди разговорите дипломат от ЕС заяви пред "Експрес", че от някои държави-членки нараства натискът за промяна на твърдата линия на Брюксел от главния преговарящ Мишел Барние.
Източникът каза: "Мишел Барние все още е главният преговарящ на ЕС-27, но неговите насоки за водене на преговори са определени от държавните глави.
"Посещавайки Макрон и Меркел, премиерът Мей действа през главата на Барние и неговите позиции може да се променят под натиск."
Разбираемо е, че германците са отворени за отстъпки, а канцлерът Меркел е одобрила спорния план на Мей, който създава общи правила за движението на стоките, но изключва услугите.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Тереза Мей и Еманюел Макрон проведоха неформални разговори за Брекзит

The Guardian: Тереза Мей и Еманюел Макрон проведоха неформални разговори за Брекзит

4 Август 2018 | 03:11 | Агенция "Фокус"
Брегансон. Тереза Мей и Еманюел Макрон проведоха неформални разговори за Брекзит, пише британският вестник The Guardian.
Срещата беше представена във френската преса като отчаян опит на британския премиер Тереза Мей да получи от френския президент Еманюел Макрон подкрепа за плана си за Брекзит.
Срещата се е състояла в лятната резиденция на френския президент на средиземноморското крайбрежие, като британският премиер пристигна от италианското езеро Гарда, където е на почивка в момента.
Каквито и да са очакванията на Тереза Мей, Макрон ясно заяви, че няма да направи нищо, за да подкопае усилията на избрания от ЕС преговарящ, Мишел Барние.
"Планът беше да отидем в Брегансон, която освен лятна резиденция е и място за работа, а британският премиер завърши почивката си в Италия, ние предложихме срещата да се състои тук", заяви източник в офиса на Макрон.
Мей ще представи "позицията на Лондон за разговорите за Брекзит и бъдещите му отношения с ЕС", каза източникът. "Това ще предостави възможност да се изясни британското предложение и да се обсъди политическият контекст."
Макрон отдавна е отхвърлил опитите на британските преговарящи да „разделят и владеят“, отказвайки да се включи лично в преговорите и потенциално да отслаби позицията на Барние.
В резултат на това от Елисейския дворец заявиха, че след срещата няма да има пресконференция или изявление. "Няма абсолютно никакво намерение да се говори вместо Мишел Барние", добави президентският източник.
Пред британския премиер нараства натискът да спечели съюзници на континента, след като принуди двама от нейните министри да подадат оставка в знак на протест миналия месец. Тя има само няколко месеца преди споразумението за развода на Великобритания от ЕС, който трябва да стане на 29 март 2019 г. и трябва да бъде подготвено по принцип преди европейската среща на върха в средата на октомври.
Смята се, че Франция е приела особено твърд подход в преговорите по Брекзит, особено по отношение на финансовите услуги, като Париж вече очаква да получи около 3,500 нови банкови работни места, тъй като водещите играчи преместват операциите си извън Лондон.
Източникът от офиса на Макрон заяви, че Мишел Барние настоява, че всяко споразумение за Брекзит "трябва да отговаря на икономическите интереси на 27-те останалите членове на ЕС, както и че президентът винаги е подкрепял това." Но Макрон също иска да се избегне "объркан развод".
В петък гуверньорът на Bank of England Марк Карни заяви, че Възможността за Брекзит без споразумение съществува и такъв резултат би довел до по-високи цени.
Той каза, че Обединеното кралство и ЕС трябва да "правят всичко, за да избегнат" сценарий "без сделка", но добави, че финансовата система на страната е в състояние да издържи на такъв шок.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: По-малко от една трета от компаниите във Великобритания има план за Брекзит

Reuters: По-малко от една трета от компаниите във Великобритания има план за Брекзит

3 Август 2018 | 05:29 | Агенция "Фокус"
Лондон. Според социологическо проучване на британския „Институт на директорите“ по-малко от една трета от компаниите в страната имат план за действие за след Брекзит, предава Reuters.
49% от допитаните компании не смятат, че излизането на Великобритания от ЕС ще ги засегне, а 42% сочат, че ще започнат да правят промени, едва след като бъдещите отношения между страната и ЕС станат по-ясни.
Според подучването насочените към чужбина компании са по-активни в подготовката за Брекзит.
„Много компаниите все още не са готови и това не е по тяхна вина“, заяви директорът на Института Стивън Мартин. „По отношение на подробностите около излизането, компаниите са оставени в неведение“, допълни той.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Mirror: Преговорите между Тереза Мей и Еманюел Макрон нямат шанс

Daily Mirror: Преговорите между Тереза Мей и Еманюел Макрон нямат шанс

3 Август 2018 | 02:45 | Агенция "Фокус"
Лондон. Срещата между британския министър-председател Тереза Мей и президента на Франция Еманюел Макрон, които ще се проведат в петък и които целят нов тласък на намиращите се в застой преговори за Брекзит, според бившия посланик на Великобритания във Франция лорд Рикетс, няма да постигнат резултат, пише Daily Mirror.
Рикетс смята, че министър-председателят няма да може да да отцепи Макрон от позициите на останалите лидери на Европейския съюз. Той смята, че европейските столици смятат заплахите на правителството, че Брекзит ще се проведе без споразумение за „блъф“ предвид ниското равнище на подготовка във Великобритания за толкова хаотично излизане.
Според лорд Рикетс възможността по време на срещата Мей да смекчи твърдите позиции на Макрон по Брекзит е много ниска.
„Не виждам шанс за това. На първо място той е страстен проевропеец. На второ място той е последният човек, който би се отделил от общата позиция на ЕС, която е невероятно дисциплинирана. Няма да може да проведем двустранни преговори с европейските лидери, ще трябва да преговаряме с Брюксел“, допълни дипломатът.
Според него ще е най-добре преговорите между Мей и Макрон да се съсредоточат върху сигурността, борбата срещу тероризма, границите, отбраната и как след Брекзит двустранните отношения да останат добри.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Daily Express: Тереза  Мей предприема дипломатическо настъпление, което да заобиколи Мишел Барние

The Daily Express: Тереза Мей предприема дипломатическо настъпление, което да заобиколи Мишел Барние

3 Август 2018 | 02:16 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският министър-председател Тереза Мей предприе дипломатическо настъпление, за да обеди лидерите на Европейския съюз, че нейният план за Брекзит си струва. В момента тя праща министри от правителството си по целия свят с този проект. Това може би е ключът да се вдъхне нов живот на преговорите за излизането на Великобритания от ЕС, коментира The Daily Express.
В последните седмици Великобритания полага усилия да политизира преговорите за Брекзит, за да отнеме правомощията от главния преговарящ на ЕС Мишел Барние и да тласне напред намиращите се в застой Преговори.
Министър-председателят Тереза Мей проведе в последните седмици двустранни срещи с лидерите на ЕС като германския канцлер Ангела Меркел, австрийския Себастиан Курц, чешкия министър-председател Андрей Бабиш. Сега се очаква в петък да се срещне и с президента на Франция Еманюел Макрон. По този начин тя цели основната тежест на преговорите за Брекзеит да се измести на двустранно равнище.
Скорошният план на Тереза Мей за Брекзит бе посрещнат с критика от Барние, заради което тя предприема европейска обиколка, подпомагана от външния си министър Джереми Хънт в своето дипломатическо настъпление.
Според високопоставен служител от Европейската комисия в момента все повече страни членки искат тактиката на преговорите за Брекзит да се промени, за да се постигне излизане на Великобритания от Съюза с успешен и за двете страни резултат.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Тереза Мей се готви на преговори с Еманюел Макрон, които могат да осъществят плановете й за Брекзит

The Guardian: Тереза Мей се готви на преговори с Еманюел Макрон, които могат да осъществят плановете й за Брекзит

3 Август 2018 | 01:46 | Агенция "Фокус"
Лондон. Министър-председателят на Великобритания Тереза Мей се надява да откъсне френския президент Еманюел Макрон от останалите европейски лидери и да подкрепи нейната визия за Брекзит, по време на личната им среща в петък, предава The Guardian.
Според високопоставени британски дипломатически източници ще бъде сложно френският президент на бъде спечелен, но смятат, че ако Мей успее да му повлияе, това ще промени позициите на страните членки на ЕС по Брекзит.
Според друг източник преговорите между Мей и Макрон ще са от извънредна важност. „Франция може да размрази преговорите и да повлияе върху тях“, смята той.
Въпреки че френското правителство не е отхвърлило напълно последния план на Обединеното кралство, се е разбрало, че има дълбоки опасения относно сътрудничеството в областта на сигурността, космическия проект „Галилео“ и по-специално за финансовите услуги.
Великобритания стартира дипломатическа офанзива, като бизнес министърът Грег Кларк, външният министър Джеръми Хънт и министърът на Брекзит Доминик Рааб се срещнаха с френските си колеги през последната седмица. Част от стратегията е да се заобиколят ръководителите на Европейската комисия и да се ангажират директно с националните лидери.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: ЕС няма да смекчи съпротивата си срещу плана на Тереза Мей за Брекзит

The Independent: ЕС няма да смекчи съпротивата си срещу плана на Тереза Мей за Брекзит

3 Август 2018 | 01:14 | Агенция "Фокус"
Лондон. Главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние заяви, че няма да се постигне компромис „който да подкопае единния пазар, който е едно от най-големите постижения на ЕС“. Така той демонстрира силна съпротива срещу плана на британския министър-председател на Великобритания Тереза Мей по Брекзит, пише The Independent.
Барние разкритикува плановете на Мей, които според него „позволяват свободното придвижване на стоки“ между Великобритания и ЕС, „но не и на хора и услуги“. Той отхвърли възможността за „митническо споразумение, според което Великобритания би напуснала митническия съюз, но в същото време да определя своите собствени мита“.
„Тя предлага прилагането на правилата на ЕС без да е част от ЕС. Така Великобритания иска да си върне суверенитета и контрола над границите, нещо което уважаваме, но не може да иска от нас да загубим контрола над нашите граници и закони“, допълни Барние.
По-рано в британските медии се появиха данни, германският канцлер Ангела Меркел е готова да настоява за омекотяване на червените линии на Брюксел, за да улесни Мей при сключването на споразумението.
Министрите от британското правителство подеха офанзива през лятото по целия континент, вярвайки, че столиците на ЕС са пътят им към успеха - като самата Мей ще проведе разговори с президента на Франция Еманюел Макрон.
В статията си обаче г-н Барние иска да подчертае, че той не е все по-изолиран, но вместо това работи с пълната подкрепа на националните лидери на ЕС.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Daily Express: Еманюел Макрон е изолиран по отношение на Брекзит: Франция е изправена пред отпор от ЕС, заради твърдия си подход към Великобритания

The Daily Express: Еманюел Макрон е изолиран по отношение на Брекзит: Франция е изправена пред отпор от ЕС, заради твърдия си подход към Великобритания

2 Август 2018 | 04:38 | Агенция "Фокус"
Париж/Лондон. Твърдият подход на Франция към Великобритания заради Брекзит не се споделя от други страни-членки на Европейския съюз, на които все повече писва от поведението на Париж към преговорите, разкрива дипломат от ЕС, докато напрежението в Блока нараства, пише британският евроскептичен всекидневник The Daily Express.
Правителството на френския президент Еманюел Макрон се превърна в най-яростния противник на Лондон в рамките на ЕС, след като непрестанно налага вето върху британските предложения за споразумение за Брекзит.
В интерес на истината Париж беше най-критичен към „белия лист“ на британския премиер Тереза Мей, който представи мек вариант на Брекзит, очакван да задоволи ЕС.
Но този твърд подход, насочен към задушаването на бизнесите и пазарите на Острова, оставя Франция „изолирана“ сред 27-те страни-членки на ЕС.
Дипломат от Евросъюза, пожелал да остане анонимен, заяви пред „The Sun“: „Не всяка страна-членка има същата позиция по всичко, особено Брекзит“.
„Има една страна, която е много твърда спрямо британците и това е Франция. Тя е малко изолирана в мнението си. Те са най-твърди, но не знам защо, тъй като французите имат много по-голям интерес от Брекзит в сравнение с другите“, поясни дипломатът.
Разкритието идва малко, след като външният министър Джереми Хънт апелира към Франция и Германия да накарат Европейската комисия да сключи „разумно“ търговско споразумение с Лондон и по този начин да избегне Брекзит без споразумение.
Според новоназначения министър възможността Островът да излезе от ЕС без споразумение „се увеличава с всеки ден“.
Подобен изход ще предизвика загуба на работни места сред целия континент и ще удари бизнесите на ЕС намиращи се в Лондон, предупреди Хънт.
Той заяви пред „London Evening Standard“: „Вероятността за никакво споразумение се увеличава с всеки ден, докато не видим промяна в подхода от Европейската комисия, която има тази визия, че трябва единствено да изчака и Великобритания ще намигне. Това е дълбоко неразбиране на нас като нация. Има реална възможност за инцидентното несключване на споразумение. Всеки смята, не, не, не, това никога няма да се случи. Е, всъщност може да се случи.
Франция и Германия трябва да изпратят силен сигнал към Комисията, че трябва да договорим прагматичен и разумен изход, който ще предпази работните места и от двете страни на канала, защото за всяко загубено работно място във Великобритания, ще има изгубени работни места и в Европа, ако Брекзит се обърка“.
Докато преговорите между Брюксел и Лондон стават все по-трудни и по-трудни, възможността за увеличаване на преходния период губи привлекателността си.
Европейският дипломат добави: „Хората питат защо трябва да се удължава преходният период завинаги, докато в същото време се преговаря и Зоната за свободна търговия? Това отношение вече набира все по-голяма сила. Стигнало е до момента, в който си казваме, че ако бъде твърд Брекзит, значи ще бъде твърд Брекзит. Просто искаме вече да приключим с този въпрос и то сега“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Германски източници отрекоха предполагаемото предложение за споразумение за Брекзит

The Guardian: Германски източници отрекоха предполагаемото предложение за споразумение за Брекзит

2 Август 2018 | 03:52 | Агенция "Фокус"
Лондон/Берлин. Информациите, че Германия е готова да предложи на британския премиер Тереза Мей широкообхватно споразумение за Брекзит, така че да предотврати излизането на Великобритания от Европейския съюз без такова, включиха сирените в кампанията за оставане на Острова и подтикнаха опроверженията от германски източници, пише британският вестник The Guardian.
Кампанията за оставане, сега наречена „Народен глас“, се фокусира върху свикването на втори референдум за излизането от ЕС. Тя предупреди за това, което описа като „сляп Брекзит“, и в рядка критика към Европейската комисия обяви, че ЕС не трябва да предлага на Мей спасяващо споразумение, в което голяма част от важните въпроси бяха отсрочени за преговаряне по време на преходния период, след като Великобритания напусне Блока.
Има опасения сред някои поддръжници на оставането, че главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние е готов да отправи предложението, ако има подкрепата на Германия и Франция, на основание, че мнозинството от лидерите на ЕС се страхуват от възможността за излизане без споразумение. Има опасения и, че детайлите на бъдещите отношения не могат да бъдат договорени в краткия период, който остава.
Досега се предполагаше, че Франция и Германия ще настояват всяка политическа декларация за бъдещите отношения да включва и детайли за планираните бъдещи търговски отношения след Брекзит. Сравнително кратка декларация за бъдещите отношения не би била формално споразумение, за разлика от споразумението за излизане, което ще дава детайли за бъдещите британски плащания, ирландската граница и правата на гражданите. Широкообхватно споразумение за бъдещите отношения е по-вероятно да бъде приемливо за депутатите на Тереза Мей и по-трудно за Лейбъристката партия да опонира.
Активистите за оставане са неспокойни от месеци насам за това как ЕС ще изиграе финалните преговори и дали представителите на еврокомисията ще са склонни да отложат многото въпроси, стига някакво споразумение да съдържа законови гаранции за ирландската граница.
Кампанията за оставане няма систематичен дипломатически контакт с ключовите играчи в ЕС и разчита на специалните контакти, правени от високопоставени фигури като Сър Ник Клег или Тони Блеър.
Германските източници настояват, че въпреки редицата информации от представители в Брюксел и ЕС, никакви инструкции не са отправени към комисията да подкрепи широкообхватен план, допълвайки че ясните гаранции за планираните бъдещи търговски и отбранителни отношения са основно изискване за Берлин.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Британският външен министър смята, че Берлин и Париж трябва да предотвратят Брекзит без споразумение - основната тема в британския печат (Агенция "Фокус")

Британският външен министър смята, че Берлин и Париж трябва да предотвратят Брекзит без споразумение - основната тема в британския печат (Агенция "Фокус")

1 Август 2018 | 03:14 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският външен министър Джереми Хънт заяви, че шансът Брекзит да приключи без споразумение се увеличава с всеки изминал ден. Той обвини Европейската комисия, че чака Великобритания да "мигне първа" и да отстъпи на преговорите, което е погрешен подход от нейна страна, което може да доведе до загуба на работни места и от двете страни на Ла Манша. Той призова Берлин и Париж да упражнят влияние върху Брюксел, за да се постигне "разумен и прагматичен" изход на Лондон от Европейския съюз. Това е основаната тема в британската преса, представена в обзор на Агенция "Фокус".

Британският външен министър Джерем Хънт заяви, че ако Брюксел не успее да сключи споразумение със страната му за след Брекзит, това ще доведе до удар по работните места и от двете страни на Ла Манша. Той допълни, че с всеки изминал ден възможността, „Брекзит да се обърка“, се увеличава, пише Daily Mirror.
Хънт заяви, че Европейската комисия в момента часа Великобритания „да мигне първа“ и да отстъпи по време на преговорите за Брекзит и призова Париж и Берлин да упражнят натиск върху Брюксел за сключване на „разумно“ споразумение.
„Шансът за Брекзит без споразумение се увеличава от ден на ден. ЕК смята, че трябва да чака, докато Великобритания мигне. Това е дълбоко неразбиране на британците като нация“, допълни той.
„Франция и Германия трябва да изпратя силен сигнал до ЕК, че трябва да се договори прагматичнен и разумен изход, който да защитава работните места“, убеден е Хънт.
***


Външният министър на Великобритания Джереми Хънт предупреди, че Великобритания може да напусне ЕС следващия март без споразумение, което ще навреди върху бизнеса и работни места и от двете страни на Ла Манша, пише The Daily Express.
Думите на Хънт подчертават, че Брекзит без сключено споразумение ще навреди и на ЕС, не само на Великобритания. Според него начинът, по който Европейският съюз води преговорите за излизането на Великобритания може да навреди върху „отношенията и доверието“ между страната му и европейските държави.
„Възможността за Брекзит без споразумение ще се увеличава с всеки изминал ден, докато не видим промяна в метода на действие от страна на Европейската комисия. Те смятат, че трябва да изчакат Великобритания „да мигне“ първа, но това е дълбоко неразбиране на британците като нация“, заяви министърът.
„Франция и Германия трябва да изпратят силен сигнал до Комисията, че трябва да се договори прагматичен и разумен резултат, който да защити работните места от двете страни на Ла Манша, защото за всяка загубена работа във Великобритания ще има загубени позиции в Европа, ако Брекзит не се проведи правилно. Ще има икономически последствия за Великобритания, но ще има дълбоки последствия и за останалата част от Европа“, предупреди Хънт.
По-рано министърът призна, че е бил първоначално за оставането на Великобритания в ЕС, но Брекзит все пак е демократично решение на народа.
***

Британският външен министър Джереми Хънт призова Германия и Франция да заставят Европейската комисия да сключи „разумно и прагматично“ споразумение за Брекзит. Той обвини Брюксел, че чака Великобритания да отстъпи първа в преговорите и заяви, че шансовете Великобритания да излезе от ЕС без споразумение се увеличават „от ден на ден“, пише The Guardian.
„В Брюксел има дълбоко неразбиране на британците като нация. Има реален шанс Брекзит да завърши без споразумение“, заяви Хънт. „Има възможност, увеличаваща се от ден на ден, да стане така, защото Европейската комисия чака Великобритания „да мигне“ първа“, допълни министърът.
„Франция и Германия трябва да изпратят силен сигнал до ЕК, че трябва да се постигне прагматично и разумно споразумение, което да защити работните места и във Великобритания, и в Европа“, убеден е той и допълни, че за всяко загубено работно място в страната ще има загубено и в Съюза.
По-рано Франция заплаши Великобритания „че ще навие обратно червения килим“ пред британските банки след Брекзит, но Хънт предупреди, че Брекзит без споразумение ще е „икономическа трагедия“ и за двете страни.
„Лондонското сити ще процъфтява независимо от резултата на Брекзит. Но за европейския бизнес последствията ще са дълбоки“, смята министърът.
***

Британският министър на външните работи Джереми Хънт призова Франция и Германия да се намесят, за да не позволят на страната му да излезе от ЕС без споразумение. Той призова те да заставят Брюксел да предложи на Великобритания по-добри условия за излизане и предупреди, че шансът на Брекзит без споразумение „се увеличава от ден на ден“, пише The Independent.
„Има реален шанс за излизане без споразумение. Всички мислят, че това не е възможно, но всъщност е!“, заяви Хънт. „Франция и Германия трябва да изпратят силен сигнал до Европейската комисия, че трябва да се договори прагматичен и разумен изход, който да защити работните места и от двете страни на Ла Манша, защото за всяко загубено място във Великобритания, ще има загубено и в Европа, ако Брекзит се проведе неправилно“, допълни той.
„Възможността за Брекзит без споразумение се увеличава от ден на ден и ще е така, докато не видим промяна на действията на Европейската комисия, която чака Великобритания да „мигне“ първа. Това е дълбоко неразбиране на британците като нация“, допълни той.
Същевременно той допълни, че дори и Брекзит да се проведе без споразумение „ние ще намерим начин да процъфтим икономически, защото ние сме Великобритания“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Mirror: Според британския външен министър с всеки изминал ден шансовете за Брекзит без споразумение се увеличават

Daily Mirror: Според британския външен министър с всеки изминал ден шансовете за Брекзит без споразумение се увеличават

1 Август 2018 | 02:46 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският външен министър Джерем Хънт заяви, че ако Брюксел не успее да сключи споразумение със страната му за след Брекзит, това ще доведе до удар по работните места и от двете страни на Ла Манша. Той допълни, че с всеки изминал ден възможността, „Брекзит да се обърка“, се увеличава, пише Daily Mirror.
Хънт заяви, че Европейската комисия в момента часа Великобритания „да мигне първа“ и да отстъпи по време на преговорите за Брекзит и призова Париж и Берлин да упражнят натиск върху Брюксел за сключване на „разумно“ споразумение.
„Шансът за Брекзит без споразумение се увеличава от ден на ден. ЕК смята, че трябва да чака, докато Великобритания мигне. Това е дълбоко неразбиране на британците като нация“, допълни той.
„Франция и Германия трябва да изпратя силен сигнал до ЕК, че трябва да се договори прагматичнен и разуменв изход, който да защитава работните места“, убеден е Хънт.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Daily Express: Джереми Хънт заплаши ЕС с „Брекзит-трагедия“

The Daily Express: Джереми Хънт заплаши ЕС с „Брекзит-трагедия“

1 Август 2018 | 02:13 | Агенция "Фокус"
Лондон. Външният министър на Великобритания Джереми Хънт предупреди, че Великобритания може да напусне ЕС следващия март без споразумение, което ще навреди върху бизнеса и работни места и от двете страни на Ла Манша, пише The Daily Express.
Думите на Хънт подчертават, че Брекзит без сключено споразумение ще навреди и на ЕС, не само на Великобритания. Според него начинът, по който Европейският съюз води преговорите за излизането на Великобритания може да навреди върху „отношенията и доверието“ между страната му и европейските държави.
„Възможността за Брекзит без споразумение ще се увеличава с всеки изминал ден, докато не видим промяна в метода на действие от страна на Европейската комисия. Те смятат, че трябва да изчакат Великобритания „да мигне“ първа, но това е дълбоко неразбиране на британците като нация“, заяви министърът.
„Франция и Германия трябва да изпратят силен сигнал до Комисията, че трябва да се договори прагматичен и разумен резултат, който да защити работните места от двете страни на Ла Манша, защото за всяка загубена работа във Великобритания ще има загубени позиции в Европа, ако Брекзит не се проведи правилно. Ще има икономически последствия за Великобритания, но ще има дълбоки последствия и за останалата част от Европа“, предупреди Хънт.
По-рано министърът призна, че е бил първоначално за оставането на Великобритания в ЕС, но Брекзит все пак е демократично решение на народа.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Джереми Хънт призова Франция и Германия да повлияят за „разумен“ Брекзит

The Guardian: Джереми Хънт призова Франция и Германия да повлияят за „разумен“ Брекзит

1 Август 2018 | 01:44 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският външен министър Джереми Хънт призова Германия и Франция да заставят Европейската комисия да сключи „разумно и прагматично“ споразумение за Брекзит. Той обвини Брюксел, че чака Великобритания да отстъпи първа в преговорите и заяви, че шансовете Великобритания да излезе от ЕС без споразумение се увеличават „от ден на ден“, пише The Guardian.
„В Брюксел има дълбоко неразбиране на британците като нация. Има реален шанс Брекзит да завърши без споразумение“, заяви Хънт. „Има възможност, увеличаваща се от ден на ден, да стане така, защото Европейската комисия чака Великобритания „да мигне“ първа“, допълни министърът.
„Франция и Германия трябва да изпратят силен сигнал до ЕК, че трябва да се постигне прагматично и разумно споразумение, което да защити работните места и във Великобритания, и в Европа“, убеден е той и допълни, че за всяко загубено работно място в страната ще има загубено и в Съюза.
По-рано Франция заплаши Великобритания „че ще навие обратно червения килим“ пред британските банки след Брекзит, но Хънт предупреди, че Брекзит без споразумение ще е „икономическа трагедия“ и за двете страни.
„Лондонското сити ще процъфтява независимо от резултата на Брекзит. Но за европейския бизнес последствията ще са дълбоки“, смята министърът.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Протест в Атина
Протест в Атина "Македония е гръцка!". 20 януари 2019 година

ВИДЕО
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.