"Дефиле вино и гурме“ започна днес в Пловдив с традиционно с Дионисиево шествие, което тръгна в 13 ч. от пл. "Стефан Стамболов", съпроводено от Бог Дионис и ансамбъл "Тракия“. С музика и танци шествието, водено от кмета Костадин Димитров, достигна до сърцето на Стария град, предаде репортер на "Фокус".



Общо 16 локации в Стария град ще бъдат сцена за 55 участници, сред които 43 винопроизводители и 12 производители на храни и продукти. Новите участници тази година са 8 на брой. За втора поредна година фестивалът се провежда в 3 дни – петък, събота и неделя.

"Дефиле вино и гурме 2024“ се провежда под патронажа на Министерство на туризма и с подкрепата на Министерство на земеделието. Организатори на фестивала са "Съвет по туризъм – Пловдив“ и Община Пловдив с активно сътрудничество на ОИ "Старинен Пловдив", Университет по хранителни технологии – Пловдив. Събитието се финансира от Годишната програма за развитие на туризма на Община Пловдив за 2024 година.

Днес дегустационният ден ще бъде от 14:00 ч. до 19:00 ч. На 11 май /събота/ от 11:00 ч. до 19:00 ч. и на 12 май /неделя/ от 11:00 ч. до 18:00 ч.

Локациите в които ще се дегустира вино и гурме продукти са: Галерия "Енчо Пиронков", Къща "Нишанян“ /нова локация/, Резиденция "Тракарт“, Къща "Бирдас“, Аптека "Хипократ“, Експозиция "Георги Божилов - Слона", Галерия "Златю Бояджиев", Галерия Андромеда Арт /нова локация/, Етнографски музей, Балабанова къща, Къща "Хиндлиян“ /нова локация/, Къща "Георгиади", Къща "Недкович“, Къщата на Иван Черноземски,  "Данчовата къща“ и Хотел "Бел Вил“.

Посетителите на фестивала ще могат да опитат над 250 вида вина и десетки гурме вкуса. Дегустацията на вино се осъществява с жетони по 0.75 лв. /един жетон е равен на една дегустация/. Пред всяка фестивална локация ще има информационен пункт, от който посетителите ще могат да закупят жетони и дегустационни комплекти - брандирана стъклена чаша за дегустации, кожен държач за чашата, брандирана торба за вино и сувенирен магнит, изработени в ОП "Социално предприятие за хора с увреждания“ към Община Пловдив. 

Организаторите ще продължат и традицията си да предоставят 5% от печалбата на фестивала под формата на стипендии на студенти по специалностите в туризма, изявени като доброволци по време на фестивала "Дефиле вино и гурме“.

Дегустационно жури, оглавявано от експерти от Университета по хранителни  технологии, ще проведат конкурс за "Най-умело съчетание между вино и храна". Отличните вкусови комбинации ще бъдат обявени във фейсбук страницата на фестивала и на място по щандовете на участниците с информационни табелки.