Начинът, по който партиите се позиционират, налага да бъдат в криза постоянно. Сякаш се хранят от репликите на другата. Сякаш не сме излизали от този модус на кризисни комуникации, който ни държи нащрек. Това каза Даниел Киряков – съосновател на Българския център за анализи и кризисни комуникации, в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус".

Твърдите ядра на политическите партии очакват ответните реакции на своите избраници, отбеляза той. "Част от избирателите са настроени като фенове – как ще реагират нашите сега. Но повечето избиратели искат да чуят политики и програми, защото искат някаква предвидимост и спокойствие", коментира Киряков.

Кампанията в момента е вяла, посочи той. "Докато се развие, може да преминем през множество турбуленции и сблъсъци. Елементът "компромат" ще играе роля.

Въпросът е какво разбираме под "компромат", защото имаме една метареалност. Все още сме млада демокрация и явно трябва да минем през този период на идиотски нападки и балкански популизъм. Имаме ярки фигури от последните 15 години, които доминират политическото пространство, чиито мнения се менят от сутрин до вечер. Може да е забавно, може да е част от мемета и вицове, но то не е устойчиво, не е притегателно", подчерта Даниел Киряков.

Много важни за политиците са харизмата и доверието. "Избирателите няма да се ориентират, ако не гледат лицата. Важно е да нямат къса памет. Ще видим едни ужким познати лица, докато образите ще се развиват. Дали ще бъде пак на тази двустранна конфронтация, дали ще бъде въз основа на съвети, които са получили, дали да се представят като добронамерени държавници, дали ще имат по-младежки чар и усещане за това да привлекат, освен твърдите ядра, и някоя периферия, не само използвайки TikTok и други модерни младежки социални медии, но и като подход и послание. "Кой е по-по-готин" ще бъде част от това, което ще запомним в тази кампания", смята Киряков.

Той заяви, че не очаква изненади в изборните резултати. "Но нещо, което би ме изненадало, е повишена избирателна активност, въпреки усещането за апатия, въпреки комуникацията, че сме апатично, консуматорско общество и чакаме само хляб и зрелища, без да имаме активно участие в това да поправим правилата на играта", допълни Даниел Киряков.