Telegram ресурсът DS, за който се твърди, че е свързан с Въоръжените сили на Украйна, твърди, като се позовава на свои източници, че руснаците "вече от известно време се намират свободно в селото, сякаш са у дома си, а местното командване на Въоръжените сили на Украйна странно им е предоставило информация за ситуацията в населеното място, която по-специално използва висшето военно-политическо ръководство“.

Като доказателство DS публикува кадри от присъствието на руската армия в Пилни в предишни дни.

"Резултатът е закономерен – врагът натрупа силите си и започна да настъпва както към съседните села, така и на юг“, пишат от канала.

DS заключава за "проблем с осъществяването на комуникация между частите, който по наши данни местното ръководство не е в състояние да установи, което води до загуби на личен състав, включително поради липса на контрабатарейна борба“.

Също така се прави изводът, че засега настъпателните действия на Въоръжените сили на Русия имат отвличащ характер и ограничени в механизираните си възможности. Но в селищата на руска територия "се съдържат допълнителни сили, които могат да бъдат използвани в случай на случаен успех, както например в Очеретино“.