В хода на посещението на Си Дзинпин в Будапеща на 9 май Унгария и Китай подписаха поредица от нови споразумения, насочени към задълбочаване на икономическото и културно сътрудничество, по-специално споразумение за "стратегическо партньорство“, съобщава Associated Press.

Си и унгарският премиер Виктор Орбан проведоха разговори в Будапеща като част от петдневната европейска обиколка на китайския лидер.

По време на брифинг след преговорите Орбан похвали "продължаващото, непрекъснато приятелство“ между двете страни и обеща, че Унгария ще продължи да приема китайски инвестиции.

Си на свой ред заяви, че той и Орбан са съгласни, че китайската инициатива "Един пояс, един път“ е "в съответствие със стратегията на Унгария за отваряне на изток“ и че Пекин подкрепя желанието на Будапеща да играе по-голяма роля в напредъка на китайско-европейските отношения.

Унгарски и китайски служители сключиха споразумение за "стратегическо партньорство“ и подписаха 18 други споразумения и меморандуми за разбирателство.

Няма съобщения за инвестиции, но унгарският външен министър Петер Сиярто обяви, че Пекин може да финансира два проекта за железопътни маршрути, свързани с Будапеща.