Две от фаворитикте в Евровизия 2024, Швейцария и Нидерландия, си осигуриха място на Големия финал в събота, заедно с Израел. Това се случи въпреки големите протести срещу участието на страната в конкурса и освиркването по време на изпълнението й, пишат от Reuters.

Около 100 000 зрители се събраха в южния шведски град Малмьо за ежегодното състезание под засилено полицейско присъствие, докато властите се подготвяха за възможни безредици.

Швейцарският рапър Немо, 24 г., се класира във втория полуфинал в четвъртък с песента си "The Code", заедно с Йост Клайн от Нидерландия, 26 г., с песента си "Europapa".

"Да пея тази песен пред публика на живо и да знам, че толкова много хора слушат, ме направи наистина емоционален", каза Немо на пресконференцията след полуфинала.

Песента, която е смесица от барабан, бас, опера, рап и рок разказва за пътя на Немо към преоткриване му като "безполов човек".

"Мисля, че е много важно тази година да имаме голямо представителство" смята Немо, визирайки ирландската състезателка Bambie Thug, която също си осигури място на финала след изпълнението й във вторник.

Израелската изпълнителка Идън Голан, 20 г., и нейната песен "Hurricane" също се класираха за съботния финал, на който ще участват изпълнители от 26 държави.

Чуха се освирквания от тълпата преди, по време и след изпълнението на Голан, но също така и аплодисменти и развяване на израелски знамена.

"Изпълнена съм с емоции" сподели Голан по-късно на пресконференцията. "Наистина е голяма чест да бъда тук на сцената, представяйки страната ми с гордост", заяви тя, добавяйки, че организаторите са взели предпазни мерки, за да направят събитието безопасно за всички.

Изпълнителката описа песента си като силна балада, която разказва за пътя на човек, преминаващ през буря от емоции.

Армения, Австрия, Естония, Грузия, Гърция, Латвия и Норвегия също се класираха за финала.

Организаторите на Евровизия се противопоставиха на призивите да изключат Израел заради войната в Газа с аргумента, че конкурсът е неполитическо събитие.

Повече от 10 000 пропалестински активисти, включително климатичната активистка Грета Тунберг, се включиха в мирен протест в часовете преди полуфинала, развявайки палестински знамена и викайки "бойкотирайте Израел".

Малка група от израелски привърженици, включително членове от еврейската общност в Малмьо, също организираха мирна демонстрация в града, защитавайки Голан и Израел.

Стотици изпълнители по света настояха Израел да бъде блокирана от участие, както направиха двама министри от белгийското правителство по-рано тази година.

Организаторът на събитието Европейският съюз за радио и телевизия (EBU) по-рано тази година настоя Израел да промени първоначалните си текстове на песента, които говорят пряко за атаката от 7 октомври.

Във видеообръщение във вторник израелският министър-председател Бенямин Нетаняху похвали Голан за нейното участие:

"Вие не само представяте Израел в Евровизия по горд и много впечатляващ начин, вие също се борите успешно с грозната вълна от антисемитизъм", смята Нетаняху.