Русия бе лишена от възможността да демонстрира "военна мощ“ на паради. Големите загуби на техника във войната с Украйна доведоха до липсата на танкове на Червения площад в Москва на 9 май. Това подчертава Министерството на отбраната на Обединеното кралство в ежедневния си бюлетин, резюме от който е публикуван в социалната мрежа Х.

На 9 май в Русия се празнува Денят на победата във Великата отечествена война. Основният парад се проведе в Москва под ръководството на президента Владимир Путин след встъпването му в длъжност на 7 май. Парадите бяха отменени в 24 града, предимно в региони, граничещи с Украйна, вероятно поради опасения за сигурността. За сравнение през 2023 година бяха отменени 21 парада.

"Въпреки че парадът в Москва беше възстановен и включваше девет самолета Су-30СМ и МиГ-29, както и шест щурмови самолета Су-25, мащабът на московския парад бе намален и на него бе представена по-малко модерна военна техника в сравнение с предишните години“, се казва в доклада на британското разузнаване.

От 30-те единици, представени на парада, повече от две трети са от военни академии, младежки и ветерански групи. На парада присъстваха и екипи на вътрешната сигурност и службите за спешна помощ. Общо взеха участие 9 000 кадети, ветерани и военнослужещи. Това е повече от 8 000-те хиляди от 2023 година, но по-малко от 2021 година (11 000).

Според британското разузнаване, въпреки че в парада са участвали 61 военни машини, не е имало тежка бронирана техника или верижна военна такава. Церемониалният танк Т-34 от Втората световна война, който традиционно открива парада, бе единственият танк на събитието. Това контрастира с парада в Москва през 2020 година, на който участваха 20 такива машини.

"Предвид значителните загуби на руски личен състав и техника в резултат на войната в Украйна, Русия е лишена от възможността да използва паради за демонстрация на военна сила“, обобщават военните на Лондон.