Лятото идва, а вие все още търсите освежаваща и здравословна напитка, с която да не натрупате излишни килограми и най-вече да ви помогне да придобиете тен като холивудските звезди? Е, доматеният сок може да е точният отговор.

Чудодейната храна, която помага за постигане на красива кожа с тен през цялото лято

Според експерти този сок е чудесен избор за поддържане на хидратация по време на горещината, като предлага и допълнителни ползи за здравето.

"Доматеният сок не угоява и има много калий, за разлика от други плодови сокове, които съдържат фруктоза", казват диетолози. 

Защо доматите са толкова полезни?

Те са богат източник на ликопен, пигмент от семейството на каротеноидите, който осигурява защита срещу ултравиолетовите лъчи. Това може да ви помогне да постигнете красива кожа с тен през цялото лято. 

"Доматите съдържат ликопен, който има защитна роля срещу UV лъчите", пише Newsweek.ro.

В допълнение към ползите за кожата, доматите са признати с тяхното хранително съдържание. Те са с ниско съдържание на калории и високо съдържание на фибри и основни минерали. 

Ликопенът в доматите е мастноразтворимо съединение, което означава, че се абсорбира по-добре в присъствието на мазнини. Следователно добавянето на малко масло към доматените ястия може да увеличи усвояването на хранителните вещества. Ликопенът в доматите също се свързва с различни ползи за здравето.

Пиенето на доматен сок намалява риска от рак и инфаркт

Редовната консумация на доматен сок се свързва с намален риск от рак на простатата и инфаркт. 

Изследванията показват, че високият прием на ликопен може значително да намали риска от инфаркт и може да предложи защита срещу други видове рак, като рак на белия дроб или стомаха.

Освен това яденето на домати може да подобри усвояването на желязото от други храни, като месо и зеленчуци. "Киселинността в доматите подобрява усвояването на желязото от други храни." 

В допълнение към всички тези ползи за здравето, доматеният сок е по-здравословна и по-нискокалорична алтернатива от другите плодови сокове, като съдържа само половината от калориите и много по-малко фруктоза от портокаловия сок.