Няма никакъв проблем с коклюша в Пловдив и областта, съобщи за "Фокус" д-р Милена Панайотова, началник на отдел "Противоепидемичен контрол" към РЗИ. 

"От 2 май до момента има само 5 нови случая, нищо обезпокоително няма. Общо случаите от началото са 26, което изобщо не е много", добави д-р Панайотова.

От вчера е в сила заповед на министъра на здравеопазването за въвеждането на временни противоепидемични мерки.

"Заповедта регламентира това, което ние си го правим. Новото е, че РЗИ  организира имунизация на бременни от 27-ма до 36-та седмица. Ваксината е безплатна за желаещите. Тя няма задължителен характер. Само 8 жени са се имунизирали досега, от влизането в сила на заповедтта, което означава, че интересът е слаб. Кабинетите за ваксинация в РЗИ работят по цял ден. 

В Пловдив заболелите са на голяма възраст. Два случая има от вчера - заболелите са на 15 и 20 години, което е напълно нормално. А общо случаите са на имунизирани деца, които го карат леко и няма хоспитализирани.

"Изобщо, за нашата област няма място за паника. Чухме, че най-много са случаите в София и Кюстендил, на деца до 1 година. Това значи, че тези деца изобщо не са били имунизирани", коментира д-р Панайотова.

Тя посочи, че миналата година е имало много повече болни от скарлатина и варицела - повече от 200 души на месец, ето защо за момента няма нищо обезпокоително за протичането на коклюш в областта. 

Д-р Панайотова още веднъж припомни, че няма никакви странични явления при тази ваксина, която се прилага от 2010 година насам. Единствено може да настъпи лек дискомфор, или леко зачервяване по-ряско. От предишната ваксина е имало повече странични реакции, но път тя е осигурявала по-напрегнат имунитет. Тя е била цялоклетъчна. Преди години е имало твърдения на лекари за това, че ваксината води до аутизъм, това след това това твърдение е било отхвърлено. 

Затова е било измислна нова ваксина. Тя се прилага до днес и е шесткомпонентна - срещу коклюш, тетанус, инфлуенца и хепатип Б и други. Тя има по-малко странични реакции, но имунитетът не е толкова траен.

Д-р Панайотова информира още ,че покритието на ваксинирани в Пловдивска област е доста добро - 92%, ето защо проблем с коклюша тук няма.