От 10 до 14 юни Jazzфестът посреща почитатели на хубавата музика, а на 15 и 16 юни, старозагорци и гости на града ще имат възможността да се насладят на проекта "Джаз в цялата страна“. Това стана ясно по време на пресконференция на зам.-кметът на Община Стара Загора Милена Желева, предаде репортер на "Фокус". Той се организира от Jazz FM радио, в партньорство с Национално училище за музикални и сценични изкуства "Христина Морфова“ и Министерство на културата.

"Това е една наша идея, която се роди по време на работата и има за цел да обедини фестивалите, за бъде цяла седмица Стара Загора джаз сцена“, обяви Милена Желева.

Подробности за събитието даде програмният директор на Jazz FM радио Светослав Николов. "Това е третият град, в който гостуваме с фестивала "Джаз в цялата страна“, с който искаме да покажем на местната общност актуалната картина за джаз живота в региона. На сцената  на Античен форумен комплекс "Августа Таряна“ ще има два концерта, а в Регионална библиотека "Захарий Княжески“ ще проведем две музикални дискусии“, сподели Светослав Николов. "Благодаря на Община Стара Загора за цялата подкрепа, вниманието и всеотдайните усилия за развитието на културната среда. Благодаря и на всички музиканти, на Снежана Маринова и Надя Тончева, с които подготвяхме програмата. Изключително съм възхитен от това, което Национално училище за музикални и сценични изкуства "Христина Морфова“ прави за развитието на младите таланти. Стремим се да разказваме на нашите  слушатели за дейностите на училището, защото сме възхитени“, изказа впечатления Николов.

‚Джаз в цялата страна" стартира в съботния ден с гала концерт на участниците, а след това ще има концерт на лауреати, призьори, стипендианти на Министерството на културата.  Предвидена е и програма с млади таланти. "За нас е изключително важно да даваме подкрепа в реална среда, там където примерът е видим и приканва да бъде следван.

Част от първата вечер ще бъде и Мими Николова, която през тази година празнува 65 години самостоятелна творческа дейност. Тя ще изгрее на сцената с песен, която е по текст на старозагорецът Веселин Ханчев. Чрез нея ще се отпразнува творчеството на културния деятел. Края на първата вечер ще бъде даден с проекта на Държавна опера – Стара Загора "Джазоспекция“.

В неделния ден Биг бендът на Стара Загора ще плени публиката със специално представяне на проекта "Ние сме музиканти“ на Държавна опера – Стара Загора. Програмата продължава със специално участие на Националното музикално училище, а край дават три интересни музикални проекта.

По време на фестивала ще има и съпътстващи събития с изненади, както и разкази на джаз музиканти, свързани със Стара Загора.

Ето и програмата:

15 юни събота

15 ч. – 16 ч., Регионална библиотека "Захарий Княжески“, запис за последващо излъчване

Джаз историята на Стара Загора.

С участието на изследователи и доайени, представяне на архивни материали от РБ "Захарий Княжески“, Държавен архив – Стара Загора, Регионален исторически музей – Стара Загора.

Видео прожекции на разкази за Стара Загора и изпълнения на Пламен Карадонев, Мария Митева, Ангел Демирев, Иво Папазов – Ибряма, Стоян Роянов – Я-Я и др. – по-голямата част от тях – възпитаници на НУМСИ "Христина Морфова“.

18:30 ч. – 22 ч., Открита сцена на Античен форум "Августа Траяна“

18:30 ч. – Връчване на наградите от Националния конкурс за млади джаз изпълнители.

На живо по Jazz FM:

19:00 ч. – Откриване.

19:10 ч. – 20:30 ч. – Представяне на достиженията на Националния конкурс за млади джаз изпълнители, организиран от НУМСИ "Христина Морфова“ с подкрепата на Община Стара Загора и с участието на Министерството на културата. Акомпанират Мирослав Турийски – пиано, Станислав Георгиев – бас, Ивайло Манев – барабани, със специалното участие на Михаил Йосифов – тромпет.

Изпълнения на призьори от тазгодишното издание на конкурса.

Изпълнения на стипендианти на Министерството на културата: Стилияна Стойнова и Елвира Илчева – НУМСИ "Христина Морфова“ – Стара Загора, Мария Вандева – НУМСИ "Проф. Панчо Владигеров“ – Бургас, Аглея Канева – НУИ "Добрин Петков“ – Пловдив, Ивайло Дамянов – НУИ "Добри Христов“ – Варна.

Изпълнение на призьорите на конкурса ABND – ученици на Йордан Владев – награден от конкурса преподавател.

Изпълнение на Доротея Люцканова – награден от конкурса преподавател.

Изпълнения на обучаващи се във Вокална студия "Усмивки“ към Народно читалище "Родина – 1860“, печелили награди от конкурса.

Изпълнения на Надя Тончева със специалното участие на Живко Велев – китара. Представяне на най-новия проект на Надя Тончева с песните на Антонио Карлос Жобим, с който вече срещнахме публиката на "Jazz Велинград“.

20:30 ч. – 20:50 ч. – Представяне на ЦПЛР – Стара Загора:

Интервю с директора г-жа Златица Радева.

Изпълнения на Школата по барабани със специалното участие на възпитаника на НУМСИ "Христина Морфова“ Ивайло Манев – лауреат на Националния конкурс за млади джаз изпълнители.

21 ч. – Специален проект на Ивайло Манев с неговия преподавател в НМА "Проф. Панчо Владигеров“ проф. Христо Йоцов.

21:20 ч. – Мими Николова пее Веселин Ханчев: "Замълчи, замълчи“ и "Приказка“.

21:30 ч. – Изпълнения на родения в Стара Загора и възпитаник на НУМСИ "Христина Морфова“ Веселин Койчев.

16 юни неделя

11 ч. – 12:30 ч., Регионална библиотека "Захарий Княжески“, запис за последващо излъчване

Историята на Вокална група "Траяна“. Прожекция на филма на Станчо Станчев (Вокална група "Траяна“ на 35 години (Видео) - Jazz FM) и на невключени в него откъси от интервюто с Кирил Тодоров. Разговор с членовете на състава Лиляна Дойчева и Надя Тончева. Специален гост – Кирил Тодоров. Представяне на аудио, видео и фото материали. Прожекция на филмирания от Таня Христова албум на "Траяна глас“.

19 ч. – 22 ч., открита сцена на Античен форум "Августа Траяна“, на живо в ефира на Jazz FM

19:00 ч. – Бигбенд Стара Загора с диригент Виктор Крумов. Специално представяне на деца от проекта "Ние сме музиканти“ на Държавна опера – Стара Загора.

19:30 ч. – 20:30 ч. – Представяне на НУМСИ "Христина Морфова“:

Интервю с директора г-н Красимир Къшев.

Изпълнения на вокалисти от класовете по поп и джаз пеене на Павел Цонев и Паолина Малешкова, със специалното участие на Илин Папазян – песните на Хърби Хенкок, песните на "Бийтълс“, джаз стандарти.

Изпълнение на ученика по китара Андрей Георгиев – призьор от Националния конкурс за млади джаз изпълнители.

Възстановка на изпълнения от 2017 г. на тогавашните ученици в училището, днес преподаватели там – Георги Белчев, Божидар Рахнев и Ива Профирова, и Ивайло Манев: "Ако Пахелбел свиреше джаз“ от покойния сега преподавател по полифония Петър Петров и "Либертанго“ от Астор Пиацола.

20:30 ч. – Откъс от "Джазоспекция“ на Държавна опера – Стара Загора.

21 ч. – Project 7 с Павел Цонев – клавишни, Валентин Данев – китара, Станислав Георгиев – бас, Никола Енев – барабани.

21:30 ч. – Overground Brass Band, воден от Даниел Лазаров.