29-годишен гражданин на България ще бъде съден в Австрия за въоръжен грабеж във Виена, извършен преди десетилетие, съобщава националният ежедневник Die Presse.

Престъплението е от март 2014 година в магазин за хранителни стоки в 17-ти окръг на Виена – Херналс. Извършителят е откраднал е пари и е оставил отпечатъци върху касовото чекмедже на магазина. Десет години по-късно ДНК проби довели разследването на виенската полиция докрай.

Заподозреният е заловен от полицията в България на основание европейска заповед за арест. Уточнява се, че до 2022 година българинът е имал и адресна регистрация във Виена. Мъжът вероятно е извършил друго престъпление в чужбина през последните години. В началото на 2023 година сравнение на ДНК базата данни с международното досие внезапно довело "до удар на криминалистите“, обясни говорител на полицията.

Българинът е прехвърлен във Виена преди седмица и арестуван от служители на държавната криминална полиция. След разпит 29-годишният е отведен в затвора. Той ще трябва да отговаря пред Виенския окръжен съд за обира отпреди десет години. Давността за въоръжени грабежи в Австрия е 20 години.