Делото срещу 56-годишният Кольо Колев, обвинен за убийството на приятеля си по чашка Тони Тоневски, започна с разпит на свидетели в Окръжния съд в Пловдив. Срещу Колев е повдигнато обвинение за това, че на 08.07.2023 г. в Пловдив, пред аведение в квартал "Южен“ умишлено е умъртвил Тони Тоневски (60 г.), като смъртта е настъпила на 14.07.2023 г., предава Plovdiv24.bg

Колев бе доведен под конвой от затвора, където се намира вече 10 месеца. На предходното заседание поиска по-лека мярка за неотклонение, но окръжните съдии не я промениха. Днес стана известно, че и апелативните съдии са потвърдили задържането под стража. За днешното заседание бяха призовани 11 свидетели, но четирима от тях не се явиха. Преки очевидци на побоя станали две млади майки. 

В онзи ден мъжете били видимо пияни. Скандалът започнал в кръчмата, когато Тони напсувал Кольо на майка, а на излизане от помещението блъснал колелото му. "Моето колело ли ще буташ?" - реагирал Кольо и започнал да удря приятеля си по главата. Боят продължил около 3-4 минути. Налагал го първо с ръце, а, когато  паднал на земята, го ритал няколко пъти. "Моля те, Кольо, недей, спри" - се молел по-възрастният мъж.

Едната майка започнала да звъни на спешния телефон 112 и в този момент се появил друг човек, който усмирил побойника с думите "Ай стига, бе!". По-късно през деня другата отишла в близкия парк с детето си и видяла бития да лежи на пейка без обувки и с почти свален панталон, а до него имало голяма бутилка бира. Според жената, още тогава той не е бил в съзнание.

Няколко дни след това Кольо се похвалил на друг приятел, че е набил Тоневски пред заведението на Боснака. Споделил, че се били скарали и затова го съборил с юмруци на земята. Пред него казал, че се притеснява, че не е виждал Тони откакто го пребил. Приятелят сам отишъл в полицията да докладва за побоя. Тогава Тони Тоневски вече е бил починал и по-късно самият Колев бил задържан.

Разпитът на останалите свидетели и вещите лица ще продължи на 5 юни.