Учени от Университета на Албърта (Канада) установиха, че спринтьорите, които могат да пробягат около 1609 метра за по-малко от четири минути, живеят средно четири години и осем месеца по-дълго от тези, които не са постигнали такива изключителни спортни резултати. Резултатите от работата са публикувани в изданието British Journal of Sports Medicine (BJSM).

Проучването разглежда здравето и продължителността на живота на 200 спринтьори, които могат да пробягат една миля (около 1609 метра) за по-малко от четири минути. Отбелязва се, че в началото на проучването около 30% от спортистите вече са били починали. Учените сравняват продължителността на живота на бившите професионални бегачи с тази на нетренираните хора и тези, които не са постигнали впечатляващи спортни резултати.

Установено е, че средно успешните бегачи живеят четири години и осем месеца по-дълго. Изследователите предполагат, че интензивните упражнения предизвикват "положителен“ стрес, който може да подобри кръвообращението, да поддържа сърцето силно, да предотврати рак и да помогне за избягване на скъсяващите живота диабет и затлъстяване.

Учените изчисляват, че за да постигнат успех в спорта, бегачите вероятно трябва да тренират два пъти по-дълго от средностатистическия човек - между девет и 12 часа седмично. Въпреки това, според авторите на изследването, няма нужда да се стремите да изпълнявате такъв тренировъчен режим. Дори минималната до умерена физическа активност може да е от полза за тялото.