Все повече българи считат, че САЩ е един от и най-ключовият стратегически партньор за България. Това заяви в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" д-р Румена Филипова, основател на Институт за глобални анализи във връзка с най-новия доклад, който предстои да бъде представен.

По думите през 2023 година повече от анкетираните българи са посочили Русия за стратегически партньор: "Тази година степенуването на стратегическите предпочитания се променя и САЩ е предпочитан стратегически партньор от повече българи. Причините за това са няколко. Първо, трябва да кажем, че имат все по-голяма видимост инициативите на гражданското общество за борба срещу дезинформацията, като тази дезинформация е прокремълска, но съща така антизападна, антинатовска и антиамериканска в специфичност. Така че трябва да отбележим усилията на гражданското общество. Но също така бих казала и ясната евроатлантическа насоченост на предходното правителство, тъй като имаше ясно зададена прозападна посока и предполагам, че това е убедило голяма част от българите, че е важно България да бъде достоен и пълноправен съюзник в рамките на Европейския съюз и НАТО".

Д-р Филипова отбеляза, че резултатите от изследването показват, че 71% от запитаните българи биха искали да продължат членството на страната в ЕС при евентуален референдум за оставане или напускане. Нараства подкрепата на българите за членството на страната в НАТО: "Към настоящия момент 62% от запитаните биха искали да продължат членството на България в Алианса при евентуален референдум, като това е покачване с 4,4% в сравнение с миналата година", обърна внимание основателят на Института за глобални анализи.