Китайски учени направиха научен пробив по отношение на диагностиката на рака. Тази новина коментира футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето" на Радио "Фокус" с водещ Ива Дойчинова.

Те са открили възможност за диагностициране на три вида рак само за секунди от капка кръв. Необходимото количество е 0,05 мг.

"Учените измерват метаболитите в кръвта, а серумът се следи като биомаркер. Когато има налични биомаркери в засъхналата кръв, това е показателно за наличието на рак на панкреаса, на стомаха и на дебелото черво“, обясни доц. Тодорова.

Ракът на панкреаса, на стомаха и на дебелото черво са с най-висока смъртност, допълни тя. В момента медицината следи само един туморен биомаркер за рак на панкреаса, но той се установява, когато вече е твърде късно. Новото тестване дава възможност за ранна диагностика.

Друг плюс е, че изследването може да се прави от засъхнала кръв. "Вероятно китайските власти иска да направи профилактика на цялото население. Те ще направят програма, в която ще съберат проби кръв, ще ги изсушат и след това ще ги изследват", смята Мариана Тодорова.

Изследванията са в начална фаза и са необходими изпитания и време, за да бъде внедрен методът в медицината.