Радикални левичари щурмуват разположения край Берлин завод на производителя на електрически автомобили Tesla, съобщава германският вестник BILD, като отбелязва, че участниците в акцията развяват червен флаг.

Автомобилният завод в село Грюнхайде отвори врати през март 2022 година. Това е единственият завод на Tesla в Европа. В него работят 11 500 души. Капацитетът на предприятието е около 250 000 автомобила годишно, но плановете са тази цифра да нарасне до един милион. По-рано леви радикали вече опитваха да осуетят работата на завода.

От четвъртък насам около 1200 активисти от цяла Европа са се събрали край завода. Те издигнаха палатки, знамена на Палестина и германското терористично движение RAF ("Фракция на Червената армия“). Настояванията им са да се спре разрастването на завода. Стотици полицаи, включително конни, въоръжени с палки и водни оръдия, са изпратени на място в защита на предприятието.

По-рано през деня демонстранти нахлуха на територията на завода. Те щурмуват предприятието под червено знаме с лозунга "Унищожи капитализма, създай бъдещето!". Полицията се опитва да спре действията им.