Няма никакъв сигнал срещу "Лукойл". От днес се извършват масирани проверки във всички данъчни складове на "Нефтохим Бургас" и "Лукойл" ЕООД. Проверката е по разпореждане на премиера Димитър Главчев. Това каза вътрешният министър Калин Стоянов пред журналисти, предаде репортер на "Фокус".

"Целта е да се направи цялостна инвентаризация не само по документи, а и за физическа проверка. В операцията участват около 200 човека от Агенция "Митници", НАП, ГДБОП, Националната полиция и Държавния резерв. Ще се проверява за съответствието какво има по документи и какво е наличното количество на всички горива. Искам да успокоя българите, че това по никакъв начин няма да навреди на дейността на двете търговски дружества, както и на доставките на горивата", коментира още Стоянов.

Припомняме, че по-рано стана ясно, че от днес, 10.05.2024 г., в данъчните складове на "Лукойл Нефтохим Бургас“ АД и "Лукойл България“ ЕООД започнаха контролни действия на съвместни екипи от служители на Агенция "Митници“, Националната агенция за приходите, Главна дирекция "Борба с организираната престъпност“ – МВР, Главна дирекция "Национална полиция“ – МВР и Държавна агенция "Държавен резерв и военновременни запаси“.

При необходимост екипите ще търсят съдействие от Държавна агенция за метрологичен и технически надзор, както и други държавни институции и контролни органи. Общият брой на включените в операцията служители е над 190.