Ръстът на кражбите в търговски обекти е доста сериозен – достига до 70%. Проблемът е с организираните групи, които крадат "на едро". Това каза председателят на Българска ритейл асоциация Венцислав Николов в предаването "Денят на фокус" на Радио "Фокус".

Сред най-крадените стоки са дрехи, аксесоари, леснодостъпни артикули, козметика. Търговските обекти, продаващи хранителни стоки, също отбелязват ръст на кражбите, допълни той.

Според Венцислав Николов липсата на ефективно преследване и наказания на подобен вид престъпления е причината за ръста на кражбите. "След като някой може да си позволи да вземе нещо и дори да бъде хванат, органите на реда не предприемат нищо след това, нормално е все повече хора да се изкушават да го  правят. След като няма наказания, става мода, тренд. Няма последствия. Досъдебните производства често се прекратяват заради малка стойност на откраднатото или поради това, че извършителите са с чисто съдебно минало. Всевъзможни доводи се изтъкват, за да се прекратят тези досъдебни производства, и така извършителите се чувстват абсолютно безнаказани", обясни председателят на Българската ритейл организация.

Николов обясни, че "професионалните" крадци успяват да свалят или заглушат алармите, поставени на артикулите, и безпроблемно минават през детекторите на входа на магазините. Превенцията е най-ефективният начин за спиране на кражбите, смята той.

Наемането на охрана натоварва бюджета на търговския обект значително. "Да има един човек в един магазин целогодишно струва не по-малко от 130 000 лева. Нека държавата да си върши работата", призова Николов.