Множество изригвания на слънцето може да предизвикат великолепни полярни сияния в много части на Съединените щати този уикенд, съобщава The Washington Post.

Ако имаме късмет, светлините могат да бъдат забелязани и в някои части на Европа.

Силна геомагнитна буря се очаква да удари Земята в петък, предизвиквайки цветни нощни полярни сияния или северно сияние. Хората в Съединените щати могат да видят и усетят умерена до силна геомагнитна активност, започваща около 23 часа, която ще продължи до събота.

Настоящите прогнози сочат, че светлините могат да се видят чак на юг от Алабама до Северна Калифорния, според Центъра за прогнозиране на космическото време на Националната агенция за океански и атмосферни изследвания. Шансовете да видите светлините ще бъдат най-високи в северните Съединени щати, Канада и Северна Европа.

За да увеличите максимално шансовете си да видите полярни сияния в петък вечер намерете място, далеч от градските светлини. 

Геомагнитните бури са трудни за прогнозиране и понякога можем да бъдем разочаровани, ако времето на бурята се промени или магнитното й поле не е в съответствие със земното.