Най-засегнат от нисковъглеродния преход в цялата страна е регион Стара Загора и за да има справедливост в зелената сделка, то бизнесът, общината и хората в нашия регион са тези, които трябва да получат най-много средства. Това каза зам.-кметът на Община Стара Загора Радостин Танев по време на среща с участието на работодатели от областта и работници от ТЕЦ "КонтурГлобал Марица изток“ 3, на които са връчени предизвестия за съкращения, предаде репортер на "Фокус". Той приветства с добре дошли участниците в своеобразната трудова борса, в която се включиха работодатели, синдикалисти и работниците от ТЕЦ "Марица изток“ 3.

Община Стара Загора бе един от инициаторите на събитието, в него участваха още министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов, областният управител Ива Радева и президентите на КНСБ Пламен Димитров и на КТ "Подкрепа“ Димитър Манолов.

Срещата бе продължение на няколко събития, свързани с кариерното развитие и организирани от Община Стара Загора, но беше конкретно фокусирана върху работниците от ТЕЦ "КонтурГлобал Марица изток“ 3, на които предстои да търсят ново професионално поприще. 17 фирми откликнаха на възможността да им предложат свободни работни места и още преди срещата заявиха, че вакантни са 80 позиции.

"Работата на Община Стара Загора що се отнася до това, което ни предстои, не започва сега и няма да свърши сега, ние работим по тази тема от поне година“, припомни Радостин Танев, чийто ресор като зам.-кмет е "Транспорт, екология, инвестиции и зелен преход“. Той увери, че компаниите са готови да обучават хора и имайки предвид нивото на безработица в града ни на практика в Стара Загора в момента бизнесът се бори за кадрите, а не обратното.

"Вече има информация за част от програмите и процедурите за финансиране в рамките на Териториалния план за справедлив преход. Стана известно, че има неща, които не са насочени към общините и това няма да остане без нашата реакция", предупреди зам.-градоначалникът. И повтори тезата си, че в Старозагорски регион бизнесът, общината и хората трябва да получат най-много средства и Община Стара Загора ще се бори да защити интересите им, дори някому това да звучи популистки.

"За всеки един от тези 15 100 души, които работят във въгледобива и ТЕЦ-овете, ще бъде направена оценка, за да може ние от МТСП да намерим най-добрия вариант с квалификация или преквалификация максимално бързо“, информира министърът на труда Ивайло Иванов.

"От Бюрото по труда са съставили списък с над 400 свободни работни места, които са в региона и отговарят на вашия профил на образование и професионална заетост", заяви пред работниците от ТЕЦ 3 областният управител Ива Радева. Отделно предстоят и информационни дни за насърчаване на заетостта.

"От години апелираме за създаването на Национален план за справедлив преход пред бързо сменящите се правителства, но това време беше безвъзвратно изгубено", смята президентът на КНСБ Пламен Димитров. "Преходът не е справедлив, трябва да си го кажем, съкращенията в "КонтурГлобал“ стават в среда, която не е подготвена да ги поеме“, предупреди синдикалистът. По негови сведения хората, на които предстои да останат без работа, масово искат да останат в региона, но в този сектор и да работят сходна работа, при това с възнаграждения близки до получаваните досега, а именно между 2500 и 3500 лв. "Няма как да избягаме от този нисковъглероден преход, може само да го смекчим. Няма как и да се отмени зелената сделка, ако някой има подобни очаквания аз не съм оптимист в тази посока, но тя може да бъде направена по-приемлива и това трябва да бъдат нашите цели“, заключи Пламен Димитров.