Възстановчици в антични облекла ще покажат ежедневието и обичаите на хората от Античността, включително въоръжението, работата, търговията, обреди и празнични традиции в семейната неделя, която Община Перник организира на Пернишката крепост, тази неделя /12.05/ с начален час 11:00 ч. В 20:00 ч. пък ще бъдат показани нестинарски обичаи. Това съобщиха от общината.

През целия ден най-малките перничани ще могат да се забавляват със стрелба с лък, разходка с кон, изработване на глинени съдове, както и с различни занаяти и приложни изкуства. Те е могат да се включат и в заниманията по антична военна подготовка заедно със своите родители. Денят ще включва още гладиаторски двубои, триумфален парад, демонстрации на антични ритуали на Тракийски мистерии "Орфей и Евридика", вдъхновени от древни митове и легенди, както и на възстановка на антична битка между римски легион и тракийска военна част. Воините ще демонстрират бойни умения и формации, вдъхновени от исторически събития в древните земи.

На Пернишката крепост ще бъдат представени и реплики на тракийско въоръжение и бойни тактики. Изграждане на полеви римски лагер, в който по време на събитието ще се демонстрират занаяти, бит, въоръжение и облекла.

Събитието е със свободен вход и е част от програмата на 44-та Конвенция на Федерацията на Европейските карнавални градове.