Смея да твърдя, че сме на доста добро световно ниво от гледна точка на артистите, които са част от фестивала LUNAR, и от гледна точка на мащаба на самия фестивал. Мисля, че има с какво да се гордеем. Това каза организаторът и креативен директор на фестивала LUNAR Страхил Йорданов в предаването "Денят на фокус" на Радио "Фокус".

Локациите на тазгодишното издание на фестивала са 22 и покриват 4,5 км пешеходен маршрут. Над 20 артисти от цял свят се включват в LUNAR 2024.

"Много сме щастливи, че имаме второ издание на Международния конкурс за видео мапинг, в който 29 артисти и студия от 18 държави взеха участие. Артисти на много високо ниво на световната сцена на проджекшън мапинга са част от фестивалната програма. Полският артист Ари Дикиер представя авторско шоу. Той има много характерен колажен стил, много симпатичен. Студиото за проджекшън мапинг RE:SORB, които са много интернационално признати и награждавани, представят шоу с по-модно усещане. Шведът Филип Якобсон прави едни изключителни дървени скулптури, които се огряват със светлина вечер. Има лазерно шоу – нещо, което е малко по-различно. Мапингите са с музика и наратив“, разказа Страхил Йорданов.

Тази година зрителите могат да видят много видео или статични проекти, светлинни скулптури, имерсивно преживяване, лазерно шоу. "Фестивалът е доста многолик тази година. Гледаме винаги да сме различни. Всяка година програмата е изцяло нова така, че зрителите да могат да се насладят на нови усещания. Тази година имаме доста приказни моменти, има моменти, които по-философски ни задълбават в контекста на избора. Има и моменти, които пък ни карат да се замислим за околната среда. Човешките ценности също имат роля във фестивала. LUNAR е уникален с това, че оставя наистина много приятен отпечатък върху града, върху съзнанието на хората и ги отлепя от ежедневието. Харесва ни да си мислим, че вдъхновяваме и окриляваме хората", призна организаторът на фестивала.

Тази година във фестивала е включен и "Южен парк" 2. "Проекцията върху Музея за съвременно изкуство - Софийски арсенал е интерактивна. Тя е посветена на незрящите хора. Хората ще могат да се включат в самото шоу. Чрез сканиране на QR код те могат да споделят послания, могат да изненадат някого. Освен че излиза на проекцията, характерът на посланието променя и фона на самата проекция. Това е риъл тайм изкуство с много интерактивен характер", обясни Страхил Йорданов.

Организацията на фестивала е много трудоемка и започва още от август миналата година, отбеляза креативният директор на LUNAR. Той не изключи и възможността фестивалът да се провежда и в други градове. "Фокусът ни е да развиваме фестивала – нови хоризонти, нови перспективи. Много сме щастливи, че хората го приемат и го търсят. За нас е огромно щастие, защото работим повече в чужбина и сме щастливи, че можем да допринесем хората да се почувстват по-специално и различно и в нашия град", каза още Йорданов.