През последния месец руските войски забележимо увеличиха броя на наземните атаки в Източна Украйна. Това показва намерението на руското военно командване да консолидира успеха до пристигането на западна военна помощ за укрепване на способностите на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ), се казва в доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), съобщава РБК-Украйна

Докладът цитира информация от говорителя на украинската групировка войски "Хортица“ Назар Волошин, който заяви, че броят на военните сблъсъци на изток се е увеличил значително от 84 на 8 май до 146 на 9 май. Според него по-голямата част от бойните действия са се водили в зоната на отговорност на неговата групировка - територията от Харковска област до граничната зона на Донецка и Запорожка област.

Министерството на отбраната на Обединеното кралство съобщи, че между март и април 2024 година броят на руските атаки се е увеличил със 17%, а повече от 75% от съобщенията за наземни атаки са регистрирани в посока Часов Яр, Авдеевка и Мариинка. Между март и април броят на руските атаки край Часов Яр се е увеличил с 200%.

Волошин предположи, че сегашното засилване на руските атаки е резултат от изсъхването на почвата след пролетния сезон, което допринася за по-бързи механизирани маневри.

Друга цитирана причина е фактът, че руските сили се опитват да се възползват от относителната слабост на ВСУ, докато чакат западната помощ да пристигне.

"ISW продължава да оценява, че руските сили ще поддържат висока интензивност на атаките в Източна Украйна, за да постигнат печалби, докато западната помощ пристигне в Украйна. Тази помощ ще ограничи способността на руските сили да поддържат високата интензивност на атаките и тактическите печалби, каквито са в момента в състояние да постигне“, се казва в доклада на ISW.