Учени от САЩ изследваха кичури от косата на композитора Лудвиг ван Бетовен и изложиха нови хипотези за причините за неговата глухота. Резултатите от изследването са публикувани в списанието Clinical Chemistry, съобщава американският вестник The New York Times.

Учени от Калифорнийския университет в Сан Хосе са открили зашеметяващо количество олово в косата на музикалния гений, което е почти сто пъти по-високо от нормалните стойности. Необичайно високо е и съдържанието на арсен в косата му - 13 пъти над нормата, а на живак – четири пъти.

Изследователите предполагат, че тези вещества може да са попаднали в тялото на композитора с виното.

Бетовен е страдал от много болести през живота си: глухота, стомашни проблеми, бъбречни заболявания, панкреатит и вероятно диабет.

Преди няколко години учени от Центъра за изследване на Бетовен към университета в Сан Хосе решиха да проучат косата на композитора и отново да се опитат да открият причините за лошото му здраве.

Уилям Мередит, директорът-основател на Центъра, е събирал кичурите на търгове и в музеи. В крайна сметка, заедно с колегите си, той успял да се сдобие с пет кичура, които наистина принадлежали на Бетовен.

Учените също получили два кичура коса от австралийския бизнесмен Кевин Браун, който се възхищаваше на Бетовен и искаше да изпълни желанието му, изразено през 1802 г.: композиторът поискал след смъртта му лекарите да се опитат да разберат защо е бил толкова болен. Така че Кевин Браун изпратил пробите в лаборатория на Mayo Clinic, която разполага с оборудване и опит в тестовете за тежки метали.

Резултатът изумил учените. Единият кичур от косата на Бетовен съдържал 258 микрограма олово на грам, докато другият съдържал 380 микрограма. За сравнение, нормалното ниво на олово в косата е по-малко от четири микрограма на грам коса.

"Това ясно показва, че Бетовен е бил изложен на високи концентрации на олово. Това са най-високите нива в косата, които някога съм виждал. Получаваме проби от цял ​​свят и тези нива са много по-високи“, обяснява директорът на лабораторията Пол Джането.

Екипът от изследователи казва, че голямото количество олово може да е причинило много от заболяванията на композитора. Такива високи нива на този токсичен метал обикновено се свързват със загуба на слуха, стомашно-чревни и бъбречни заболявания. Високите дози олово влияят и на нервната система, така че може да са унищожили слуха на композитора. Авторите на изследването обаче са категорични, че нивата на олово не са достатъчно високи, за да се считат за основната причина за смъртта на Бетовен.

Един от вероятните източници на високи нива на олово в тялото на Бетовен е евтиното вино, което композиторът често пиел.

Джеръм Нриагу, експерт по отравяне с олово и почетен професор в Мичиганския университет, обяснява, че оловото е било част от вината, храните и лекарствата, използвани в Европа през XIX век.

Оловният ацетат, наричан още "оловна захар“, има сладък вкус. В годините, в които е живял Бетовен, той често е бил добавян към некачествено вино, за да стане по-вкусно.

Виното също е ферментирало в котли, запоени с олово, а тапите на бутилките са били предварително накиснати в оловна сол, за да се подобри тяхната плътност.

Тъй като Бетовен пиел около бутилка вино на ден, той вероятно е приел големи дози олово от тази напитка. Учените обмислят и възможността тежки метали да са попаднали в тялото на композитора чрез храна или лекарства.

Към настоящия момент не може да се каже, че композиторът е убит от тежки метали. Освен това учените нямат никакви доказателства, че той е бил умишлено отровен.

Проучването им обаче е важно допълнение към миналогодишния доклад на учени, които обявиха, че Бетовен не е имал отравяне с олово. Сега, след внимателни тестове, учените са разбрали, че той е имал достатъчно олово в тялото си, за да се обясни поне частично неговата глухота и многобройни заболявания.