Незаконен добив на инертни материали от защитена зона спря Регионалната инспекция по околна среда и води във Велико Търново, предаде кореспондент на "Фокус“. Става въпрос за остров Вардим край едноименното свищовско село.

Екоинспекторите са се активирали, след като са получили множество сигнали от жители на населеното място и граждански сдружения, като първият е бил през февруари. Към момента има наложена принудителна административна мярка – спиране на дейността, а нарушителят ЕТ "КАЛИ 89 – РУМЕН РОМАНОВ“ - Велико Търново е глобен.

На 12 март е извършена проверка на място от експерти на РИОСВ – Велико Търново и БДДР - Плевен, при която е констатирано, че в коритото на река Дунав, между село Вардим и остров Голям Вардим, се провежда изземване на наносни отложения/добив на инертни материали от речното дъно. Съоръженията са разположени на значително разстояние от определения участък, за който от Изпълнителна агенция "Поддържане и проучване на река Дунав“ – Русе е издадено разрешение за ползване на повърхностен воден обект с цел изземване на наносни отложения, с титуляр ЕТ "КАЛИ 89 – РУМЕН РОМАНОВ“ – в участък от км 541,000 до км 540,300. Определеният участък в разрешителното се намира извън границите на защитената зона, след островите Голям и Малък Вардим и е бил предмет на осъвместена процедура по преценяване на необходимостта от извършване на оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) и оценка за съвместимостта със защитени зони (ОС) за инвестиционно предложение "Ползване на воден обект с цел изземане на наносни отложения с плаващи средства от възобновения запас на р. Дунав в участък от км 541,000 до км 540,300“, приключила с Решение №ВТ-45-ПР/2017 г. на директора на РИОСВ – Велико Търново да не се извършва ОВОС.

За речния участък, където е констатирано изземването на наносни отложения по време на проверката, в РИОСВ – Велико Търново не е постъпвало уведомление за инвестиционно предложение, съответно не е извършвано съгласуване/одобрение на дейности, след провеждане на приложимите законово изискуеми процедури по оценка на въздействието върху околната среда и/или оценка за съвместимост. В допълнение, този участък попада изцяло в защитена зона - BG0002018 Остров Вардим за опазване на местообитания и птици, обявена със заповед на министъра на околната среда и водите.

На 10 април от експерти на инспекцията е извършена проверка на място за последващ контрол по изпълнението на принудителната административна мярка и постъпили нови сигнали. Констатирано е, че изземването на наносни отложения в границите на защитената зона е преустановено. При проверка на 15 април е установено, че принудителната мярка се спазва. На 26 април не е констатирано изземване на наносни отложения в границите на защитената зона. Работи се в участъка с действащо разрешително.