НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 03:14


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Бургас: Над 8000 души от областта празнуват имен ден на Св. св. Константин и Елена

Бургас: Над 8000 души от областта празнуват имен ден на Св. св. Константин и Елена

21 Май 2019 | 15:49 | Агенция "Фокус"
Бургас. Над 8661 души празнуват имен ден днес на Св. св. Константин и Елена. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Бургас от Дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“. Общият брой на имениците в областта е 8661, а град Бургас – 4164. Най-много са тези, които носят името Елена, в областта те са 4405, а в града – 2030. След тях се нареждат мъжете с името Костадин, в областта те са 1530, а в града са 694. На трето място се нареждат мъжете, които носят името Константин, в областта те са 1005, а в града – 597. Други именици, които празнуват днес, носят имената Коста, Костадинка, Ели, Елка, Елеонора и Константина.
Мария КУРТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сливен: Близо 2000 са имениците в общината, които празнуват в деня на Светите равноапостоли Константин и Елена

Сливен: Близо 2000 са имениците в общината, които празнуват в деня на Светите равноапостоли Константин и Елена

21 Май 2019 | 15:30 | Агенция "Фокус"
Сливен. Близо 2000 са имениците в общината, които празнуват в деня на Светите равноапостоли Константин и Елена. Това сочи справка в отдел ЕСГРАОН в Община Сливен.
Името Елена в община Сливен носят общо 1001 дами. От тях 739 са регистрирани в града. Елен се казва една дама и тя е от град Сливен. Мъжете с името Еленко са 2. Името Константин носят 215 мъже от общината, като от тях 196 са с постоянен адрес в град Сливен. 29 са дамите с името Константина. 27 от тях са с постоянен адрес в града. Костадин се казват 167 мъже от общината, а Костадинка – 56 жени.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Смолян: Село Турян посреща празника на светите равноапостолни Константин и Елена с възстановен параклис, носещ имената на светиите

Смолян: Село Турян посреща празника на светите равноапостолни Константин и Елена с възстановен параклис, носещ имената на светиите

21 Май 2019 | 15:03 | Агенция "Фокус"
Смолян. Добродетел е в Родопите да изградиш параклис на трудно достъпно място. На връх, на който се срещат ветровете и планината да бъде под нозете ти. На такова място е изграден параклисът "Св. св. Константин и Елена" над Турян. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. Преданието разказва, че на това място е имало стар параклис, разрушен и опожарен през 1886 г.
120 години по-късно през 2006 г. от благочестиви християни са поставени основите на новия параклис, който е довършен и осветен през 2008 г.
По повод днешния празник на Светите равноапостолни Константин и царица Елена, свещеник Георги Атанасов отслужи молебен и водосвет в параклиса за здраве и благоденствие. След това беше осветен и раздаден курбан.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Повече от 460 жителки на общината носят името Елена

Кюстендил: Повече от 460 жителки на общината носят името Елена

21 Май 2019 | 14:29 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Повече от 460 жителки на община Кюстендил носят името Елена. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Кюстендил от отдел гражданско и административно обслужване” (ГРАО) към Община Кюстендил. С името Константин са наречени 85 жители на града и малките населени места. Името Константина носят 6 дами от Кюстендил и 2 от селата. Православната църква почита днес св. св. Константин и Елена. 21 май е празник на нестинарите, народът ни го отбелязва и като преход от пролетта към лятото. Имен ден празнуват Константин, Костадин, Константина, Елена, Елеонора. Името Елена има древногръцки произход и означава „светла като слънце, сияйна“. Константин пък значи „постоянен“, идва от латински.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Смолян: Стотици граждани почетоха храмовия празник на параклиса „Св. св. Константин и Елена“ в 101-ви Алпийски полк

Смолян: Стотици граждани почетоха храмовия празник на параклиса „Св. св. Константин и Елена“ в 101-ви Алпийски полк

21 Май 2019 | 14:24 | Агенция "Фокус"
Смолян. Стотици граждани почетоха храмовия празник на параклиса „Св. св. Константин и Елена“ в 101-ви Алпийски полк, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Смолян. Сред официалните лица бяха депутатът Дора Янкова, зам. областният управител Владимир Гърбелов, зам.-кмета на Смолян инж. Мариана Цекова, директорът на ОДМВР – Смолян ст. комисар Николай Димов, директорът на Регионална дирекция ПБЗН – Смолян комисар Симеон Цървуланов и други. Водосвет за здраве и благоденствие отслужи архимандрит Висарион, в съслужие със свещеници от Смолян.
След водосвета командирът на 101-ви Алпийски полк полковник Димитър Кацаров заяви, че се радва да види токова много жители на Смолян на храмовия празник на параклиса в поделението, който единствен в града носи името на светите равноапостоли Константин и Елена. „Днес отбелязваме много знаков празник. Царица Елена преминава през местата, където е бил Исус Христос и лична е нейната заслуга за изграждане на много манастири на местата, където той е пребивавал. Тя има и заслуга за намирането на кръста, на който е бил разпънат Христос. Император Константин през 313 г. издава Миланския едикт, с който въвежда християнството като основна религия във Византийската империя. Именно заради тези свои заслуги, те са канонизирани за светци и се почитат на 21 май. В продължение на 16 века Цариград носи името Константинопол на императора Константин“, каза полк. Кацаров.
Той припомни историята на параклиса във военното формирование. Първата копка на параклиса е направена ноември 2006 г от отец Димитър и с нея си дава благословията за изграждането му. През пролетта на 2007 г започва и реалното строителство на храма, който е изграден от военнослужещите за около два месеца и по естествен път е възможно неговото освещаване точно на 21 май – денят на светите равноапостоли Константин и Елена. „Тогава параклисът е осветен лично от дядо Николай, който току-що е ръкоположен за митрополит на Пловдивската епархия. Храмът във военното формирование започва да се строи по идеята на полк. Боцев, който тогава е командир на поделението, а сега е началник на отбраната. Архитект на параклиса е Атанас Каджебов, а конструктор е Иван Стоянов. Художник на иконостаса е Весела Стаменова, с която полагаме много усилия за изографисването на параклиса, тъй като това е изключително скъпо начинание и засега се справяме без външна помощ“, поясни полк. Кацаров.
След приветствието на командира на полка архимандрит Висарион и свещениците благословиха трапезата, която бе подготвена със собствени средства на военнослужещите за всички гости на храмовия празник на параклиса „Св. св. Константин и Елена“.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Две църкви в областта носят имената на светите равноапостоли Константин и Елена

Велико Търново: Две църкви в областта носят имената на светите равноапостоли Константин и Елена

21 Май 2019 | 13:53 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Две църкви във Великотърновска област носят имената на светите равноапостоли Константин и Елена и честват храмов празник днес. Те се намират в старата столица и село Драгижево, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. На 21 май Българската православна църква почита паметта на светците. Според каноните Константин е най-значимият император в историята на християнството и има огромна роля за неговото каноническо утвърждаване и налагане. Църквата празнува в негова чест и в чест на майка му Елена. Свети Константин и Елена се изобразяват на иконите прави от двете страни на кръста разпятие, който държат, с корони и скъпоценни камъни, с ореола на светците.
Константин поел престола от баща си Констанций, когато бил на 34 години. Управлявал без насилие, с разбиране към вярата на християните, с толерантност и отзивчивост. Починал на 65-годишна възраст, през 337 г., в Никодимия. Мощите му тържествено били пренесени в Цариград, в построената специално за него църква „Свети апостоли“. Майката Елена много преди сина си приела христовата вяра. В Йерусалим тя открила животворния кръст Господен и построила няколко храма -в Йерусалим, Витлеем, Елеонската планина. Много по-късно, през 1200 г., открили мощите й в един гроб със сина й. За лечителската сила на тленните й останки православният свят разказва чудеса.
Според традицията на днешния ден се ходи в църкви и манастири, оставят се за здраве дарове на иконите на Константин и Елена. Посещава се и лековита вода (аязмо), мият се лицата за здраве и хубост. Момите изнасят дара си и го изтупват. Така се вижда колко са работливи. Освен това днес има забрана за вършене на домашни задължения.
Имен ден празнуват всички с имена Константин, Константина, Елена и техните производни.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Църквата „Св. св. Константин и Елена” отбелязва храмовия си празник

Пловдив: Църквата „Св. св. Константин и Елена” отбелязва храмовия си празник

21 Май 2019 | 13:46 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Църквата „Св. св. Константин и Елена” в Пловдив отбелязва храмовия си празник, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив. Църквата е един от древните християнски храмове в град Пловдив. Разположен е в центъра на старинната част на града върху самата крепостна стена на Акропола. Тя е част от Архитектурния комплекс „Старият Пловдив”, в който се включват Джумая Джамия, катедралната църква „Свето Успение Богородично”, митрополитската църква „Света Марина” и Античният театър.
От Пловдивската митрополия съобщават, че през османското владичество, на мястото на големия древен храм, съществувала малка, дървена църква, без купол и камбанария. Тя била изгнила и порутена, с малка врата, през която дори нисък човек трудно можел да мине. Това се обяснявало с факта, че през османското владичество, били наложени значителни ограничения относно размерите на християнските култови средища. През този период храмът бил многократно разрушаван и после пак въздиган. Има сведение, че през 1810 година настоятел станал видният абаджия от Копривщица Тодор Моравенов. След едно от последните опожарявания на тази светиня през края на 18-ти век., кирпичените стени на храма били в руини. Моравенов започал да събира средства за възстановяването. За 20 години той събрал 200 000 гроша – солидна сума, напълно достатъчна за плануваното начинание. През 1830 г. пловдивският възрожденец Вълко Чалъков успял да издейства издаването на султански ферман за новото изграждане на църквите „Св. св. Константин и Елена” и „Света Неделя”, които били възстановени по едно и също време. Този ферман разрешавал на българите да си строят нови храмове. В следствие на това били съборени останките на стария и през 1832 година бил издигнат новият храм. В този си вид църквата „Св. св. Константин и Елена” е достигнала до наши дни.
Новопостроеният храм бил един от най-големите за своето време, с размери 26 на 17,5 метра и височина – 8 метра. Той е с архитектура, типична за 19-ти век, дело на известния майстор от Брациговската школа Петко Петков. Уникалният иконостас е направен изцяло в бароков стил, но особено го подчертават като уникален неговата позлата и полихромна украса. Завършен е през 1836 година, но позлатата му е направена по-късно. Първият ред от иконостасните икони били дело на известния български иконописец Захари Зограф, който от 1836 до 1840 година е живял и работил в Пловдив. Той е изписал и царските икони на Иисус Христос, Света Богородица, Свети Йоан Кръстител и Свети свети Константин и Елена. През 1848 година в храма е творил и Никола Одринчанина. Негово дело е иконата на светите първовърховни апостоли Петър и Павел. Тук се съхранява и чудотворната икона на Свети Цар Константин и Света Царица Елена от 16-ти век. Дълги години тя била притежание на семейството на ктитора Тодор Моравенов, който я подарил на храма след неговото обновяване през 1832 година. От 14-15 век са и старите иконостасни икони, които днес са изложени в иконната галерия, намираща се в двора на църквата.
Църквата била цялостно изписана през 1864 – 1866 година от Стефан Андонов и Атанас Гюдженов от Пазарджик. Те първо направили позлатата на иконостаса, след това изрисували стенописите на храма, включващи сцени от живота на Спасителя, Света Богородица и светиите. Благодарение на завършилите през 1990 година реставрационни работи на храма, продължили цели 17 години, днес църквата „Св. св. Константин и Елена” е един от пловдивските храмове, чиято оригинална стенопис е изцяло запазена.
През 2001 година, в чест на 38-те Пловдивски мъченици, избити при император Диоклециан през 304 година, в храма е поставена за поклонение икона на тези Пловдивски мъченици. Тя е изписана от Дечко и Елена Дечеви, а извън двора на храма, върху каменния зид, е поставена паметна плоча, която свидетелства за събитията, свързани с тяхната мъченическа смърт. Във връзка с това храм „Св. св. Константин и Елена” отбелязва като храмов празник освен 21 май, така също и 20 август, когато се чества паметта на Светите 38 Пловдивски мъченици.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Аделина Стефанова, храм „Въведение Богородично“ - Благоевград: Вярва се, че ако вечерта на свети Константин и Елена е топла, лятото ще бъде сухо и житото ще се прибере навреме

Аделина Стефанова, храм „Въведение Богородично“ - Благоевград: Вярва се, че ако вечерта на свети Константин и Елена е топла, лятото ще бъде сухо и житото ще се прибере навреме

21 Май 2019 | 11:16 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Хората казват, че ако вечерта на свети Константин и Елена е топла, а нощта – звездна, лятото ще бъде сухо, житото ще се прибере навреме и няма да се разпилее. Това каза за Радио „Фокус“ - Пирин Аделина Стефанова, уредник в храм „Въведение Богородично“ в Благоевград. „Това е предимно църковен празник. В деня на равноапостолите се отслужва Литургия и народът го отбелязва без особени обреди и обичаи, но нали на този ден не се работи на полето, а българинът не е свикнал да стои с празни ръце и все измисля нещо. В Родопите този ден се чества като празник на овчарите поради задържането на снега и по-късното избуяване на тревата. Овцете се доят, а млякото се разпределя. Овцете се извеждат на летни пасища и се коли курбан.
В Странджа на този ден се играе така нареченото „Нестинарско хоро“. След църковната служба шествие от свещеник, главен нестинар и бъдещ нестинар обикалят селото“, посочи тя. Стефанова уточни, че при нестинарското хоро с огнен танц, боси крака и с иконата на светите Константин и Елена в ръце, се предсказват събития, болести, мор и войни. Тя подчерта, че мъжете носят иконата на светите Константин и Елена, окичена с венец, а след тях е нестинарският тъпан, който цяла година е държан в църквата точно до иконата на светците. По думите ѝ на извора или на чешмата, която се намира на мегдана, се слага обща трапеза, курбан и всички сядат да се веселят.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Смолян: Над 1000 са жителите на общината, които празнуват в деня на светите равноапостоли Константин и Елена

Смолян: Над 1000 са жителите на общината, които празнуват в деня на светите равноапостоли Константин и Елена

21 Май 2019 | 10:23 | Агенция "Фокус"
Смолян. Над 1000 са жителите на общината, които празнуват в деня на светите равноапостоли Константин и Елена, съобщи за Радио „Фокус“ – Смолян Мария Топова от служба ГРАО в местната администрация. Името Елена носят 541 дами, а Константин са наречени 63 мъже. Костадин са кръстени 376 жители на Смолян околните села. Иманата Костадина и Костадинка са дадени съответно на 11 и 24 дами, а Константина са наречени 10 представителни на нежния пол от община Смолян. Името Коста носят 6 мъже от региона. В деня, в който православната църква почита светите равноапостоли Константин и Елена празнуват и всички с производни на изброените имена.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Със Света литургия в храм „Успение на Пресвета Богородица“ започна програмата по случай празника на град Елена

Велико Търново: Със Света литургия в храм „Успение на Пресвета Богородица“ започна програмата по случай празника на град Елена

21 Май 2019 | 09:53 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Със Света литургия, отслужена в храма „Успение на Пресвета Богородица“, започна програмата по случай Деня на Елена. Днес, на 21 май, когато почитаме светите равноапостоли Константин и Елена, градът отбелязва своя празник. Това припомниха за Радио „Фокус“ – Велико Търново от Общината. Събитията продължават от 11.00 часа с официално откриване на тържествата, празнично слово на кмета инж. Дилян Млъзев и присъждане на почетните звания на местната администрация, които са гласувани от ОбС – Елена. Всичко това ще се случи в архитектурно-историческия комплекс „Даскалоливницата“. Час по-късно, от 12.00 часа, на пл. „Христо Ботев“ започва хоротека под надслов „С песните на Ана-Мария“. От 17.00 часа на същото място ще се проведе забавна програма за малчугани, като ще е осигурена и празнична проверка. Вечерта продължава с фолклорни изпълнения, отново на площада, които ще започнат в 18.00 часа. В концерта ще участват деца от Националното училище за танцово изкуство в София, Кристина Димитрова и Орлин Горанов. Празничният ден ще завърши с тържествена заря.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: В православните храмове в града се отслужва света Литургия за почитане на равноапостолите Константин и Елена

Пазарджик: В православните храмове в града се отслужва света Литургия за почитане на равноапостолите Константин и Елена

21 Май 2019 | 09:14 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. В православните храмове в Пазарджик се отслужва празнична света Литургия по повод християнския празник Свети свети Константин и Елена. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пазарджик от Архиерейското наместничество в Пазарджик. С благословението на Константийския епископ Яков – викарий на Пловдивския митрополит Николай и архиерейски наместник на Пазарджик, тя ще бъде възглавена от Секретаря на Пазарджишка духовна околия прот. Боян Кочев в съслужение с храмовото духовенство и свещеници от града. След края на службата традиционното литийно шествие ще бъде оглавено от Константийския епископ Яков, който заедно с духовниците и миряните ще се отправи към площад “Константин Величков”, където ще бъде отслужен благодарствен молебен за всички жители на града.
На този ден хората почитат паметта на двамата светци, ходят на църква, където даряват иконите им с дарове, молят се за здраве и добра реколта. Днес празнуват носещите имената Константин и Елена, както и Динко, Ели, Еленка, Елица, Елин, Елина, Елка, Илона, Койчо, Коста, Костадин, Костадинка, Костадинко, Констанса, Констанца, Кунчо, Алейна, Лена, Ленко, Станимир, Станимира, Станка, Стоил, Трайко.
Албена ЖИЛЕКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Смолян: В Момчиловци ще бъдат почетени светите равноапостоли Константин и Елена

Смолян: В Момчиловци ще бъдат почетени светите равноапостоли Константин и Елена

21 Май 2019 | 08:58 | Агенция "Фокус"
Смолян. Днес, когато Православната църква прославя светите равноапостоли цар Константин и майка му Елена, архиерейският наместник на Смолянска духовна околия архимандрит Висарион ще възглави от 9.00 часа празничната божествена Литургия в село Момчиловци. Това съобщиха от Архиерейско наместничество – Смолян. Заедно с Негово Високопреподобие ще съслужат председателят на храм „Св. св. Константин и Елена“ протойерей Николай Рангелов, секретарят на Архиерейското наместничество иконом Запрян Шиков и свещеници от духовната околия. На клира ще пее църковният хор на храм „Св. великомъченица Неделя“ в Райково с диригент Росица Казалиева.
С името на канонизирания за светец цар Константин (274 - 337) е свързано утвърждаването на християнството за официална религия в източната част на Римската империя – Византия, а с името на канонизираната за светица майка му царица Елена – намирането от нея на кръста Господен в Йерусалим. Предание, достигнало до нас, гласи, че през нощта срещу важно сражение цар Константин видял в небето кръст и чул думите: „С този знак ще победиш!“ По време на царуването на цар Константин християнството свободно се разпространява, строят се храмове с негова помощ. Издигнал е нова столица на империята – Цариград (Константинопол) – първата християнска столица в света.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Аделина Стефанова, храм „Въведение Богородично“ - Благоевград: От латински език „constantos” означава постоянен и спокоен, а от гръцки език „helena“ означава слънчева

Аделина Стефанова, храм „Въведение Богородично“ - Благоевград: От латински език „constantos” означава постоянен и спокоен, а от гръцки език „helena“ означава слънчева

21 Май 2019 | 08:40 | Агенция "Фокус"
Благоевград. От латински език „constantos” означава постоянен и спокоен, а от гръцки език „helena“ означава слънчева. Това каза за Радио „Фокус“ - Пирин Аделина Стефанова, уредник в храм „Въведение Богородично“ в Благоевград. „Римският император Константин и майка му Елена обявяват християнската религия за официална и прекратяват гоненията на нейните последователи. Повод за това става войната срещу император Константин и Цезар Максенти. Когато императорските войски наближили Рим, където бил Максенти, на небето посред пладне засиял кръст от звезди с надпис „С това ще победиш“. Императорът наредил да направят знаме с кръст, да изобразят този знак на щитовете и шлемовете на войниците, и влязъл в бой с ответника, когото скоро победил“, отбеляза тя. Стефанова допълни, че по-късно майката Елена посещава Йерусалим, където открива истинският кръст, върху който е бил разпънат Христос. По думите ѝ на днешния празник празнуват не само Константин и Елена, а и Стоян, Стойо, Траян, Светла, Светлина и техните производни.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Във всички епархии на Българската православна църква ще се отслужи празнична света Литургия по повод празника на светите велики царе равноапостоли Константин и Елена

Във всички епархии на Българската православна църква ще се отслужи празнична света Литургия по повод празника на светите велики царе равноапостоли Константин и Елена

21 Май 2019 | 07:37 | Агенция "Фокус"
София. Във всички епархии на Българската православна църква ще се отслужи празнична света Литургия днес по повод празника на светите велики царе равноапостоли Константин и Елена, предаде репортер на Агенция „Фокус”.
На празника в известния манастир „Св. св. Константин и Елена“, дал името на курорта край Варна, Архиерейска света Литургия ще оглави Негово високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Йоан. Началото ще бъде в 9.00 часа.
На 21 май с благословението на Негово светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп - викарий на Софийския митрополит, ще оглави Архиерейска света Литургия в храм „Св. равноапостолни царе Константин и Елена“ в град София. Началото ще бъде в 9.00 часа.
В пловдивския храм „Св. св. Константин и Елена" с благословението на Негово високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай Архиерейска света Литургия ще оглави Негово преосвещенство Знеполски епископ Арсений - викарий на Пловдивския митрополит
По същото време ще започне Архиерейската света Литургия с благословението на Негово високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в пазарджишкия храм „Св. св. Константин и Елена" ще оглави Негово преосвещенство Константийски епископ Яков - викарий на Пловдивския митрополит.
Никола ПЕТКОВ

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Православната църква почита паметта на Св. св. Константин и Елена

Православната църква почита паметта на Св. св. Константин и Елена

21 Май 2019 | 07:24 | Агенция "Фокус"
София. Православната църква почита паметта на Св. св. Константин и Елена. Константин е най-значимият император в историята на християнството, има огромна роля за неговото каноническо утвърждаване и налагане. Църквата празнува в негова чест и в чест на майка му Елена. Свети Константин и Елена се изобразяват на иконите прави от двете страни на кръста разпятие, който държат, с корони и скъпоценни камъни, с ореола на светците.
Константин поел престола от баща си Констанций, когато бил на 34 години. Управлявал без насилие, с разбиране към вярата на християните, с толерантност и отзивчивост. Когато Италия страдала под тежкото управление на Максенций, народът се помолил на Константин за помощ и той се отправил към Рим, за да я даде. Войската му била далеч по-малобройна. Изходът от битката бил твърде опасен, но в нощта преди сражението император Константин видял на небето изписан кръст и надпис „С това ще победиш!". Всички, които видели кръста, употребяван за смъртно наказание на най-безчестни хора, го приели като лоша поличба, но императорът знаел, че това бил знак Божи. Още същата нощ Господ се явил на Константин и му заповядал да направи знамена с формата на кръст и да изобрази кръстове на бойните доспехи на войниците си. Всичко заповядано било изпълнено. С кръстовете напред се втурнал в битката. Отпорът на римляните бил бързо сломен, сам римският цезар се удавил в Тибър. Народът на Рим обявил Константин за свой император. По този начин той обединил Римската империя, дал спокойствие на християнския свят, върнал иззетите по-рано земи, разрешил строежа на храмове, сам приел християнството и направил много за официалното му налагане. Починал на 65-годишна възраст, през 337 г., в Никодимия. Мощите му тържествено били пренесени в Цариград, в построената специално за него църква „Свети апостоли". Майката Елена много преди сина си приела христовата вяра. В Йерусалим тя открила животворния кръст Господен и построила няколко храма -в Йерусалим, Витлеем, Елеонската планина. Много по-късно, през 1200 г., открили мощите й в един гроб със сина й. За лечителската сила на тленните й останки православният свят разказва чудеса.
На този ден се ходи в църкви и манастири, оставят се за здраве дарове на иконите на Константин и Елена: кърпи, ризи, чорапи или животни -агне, теле и пр. Ходи се на лековита вода (аязмо), мият се лицата за здраве и хубост. Момите изнасят дара си и го изтупват. Така се вижда колко са работливи. На места търговците празнуват Константин и Елена като свои покровители. В Странджанско на този ден са играли нестинари. Първото писмено описание за тях и за обичая прави П. Р. Славейков. Подробно са изследвани и описани и от големия български фолклорист академик Арнаудов. В „Студии върху българските обреди и легенди", т. 1, той пише: „Аязмото, дето стават игри и богослужения, се намира обикновено извън село, често сред гората; тя е обиколена от стари дървета и с приспособления за клане на курбан. Тук стават боричкания, надбягвания, хора, слагат се трапези; тук се пие и пее до вечерта, когато отново процесията се туря в движение към село, дето ще стане нощното огнеиграене... Когато се заиграе по нестинарски едно буйно хоро назад и напред, настъпил е моментът за навлизане в жаравата. Онези, които се усетят тогава „прихванати ", напускат бързо хорото, момите обикновено - най-напред, събличат дрехи, за да останат само по риза и бели гащи, или пък не се събличат, а само се събуват боси и нагазват в огъня. Преди това те биват прикаждани от някоя стара жена с тамян, който те жадно поглъщат; палят вощена свещ и се кръстят; тъпанарите отиват да думкат при тях, сякаш настройвайки ги още по-силно; и някой им подава или те сами грабват - опашатата икона, която държат в ръце, когато газят в огъня... ". Нестинарството се счита за Божия дарба. Изпадналите в транс нестинари, предимно жените, вещаят и предсказват времето, което идва, дали се задават радостни и сити дни или болести, скъпотия и глад. Предсказват за отделни лица, но и за цялото село. Загледани надалеч, сякаш в отвъдното, нестинарите твърдят, че получават виденията си свише, не могат да си ги обяснят, но всички им вярват. Главният нестинар получава това звание по наследство. И само той може да предаде на другите нестинари силата и магията на вдъхновението. Неговата къща е свята, там е параклисът с икони на Света Богородица с Младенеца на ръце, а също и на св. цар Константин и царица Елена. Тези икони той прекадява пред насъбралите се в дома му нестинари още с настъпването на Костандовския месец на 1 май, а с това предава и силата на светците върху нестинарите. Една от предпоставките за обредно посвещаване на нестинарите е задължителният пост. Те не пият алкохол, въздържат се от всяка лоша мисъл или действие. Особено място в празника заема нестинарският, „светият" тъпан, който през цялата година се пази в черквата при иконата на св. Константин - и той по-стар от вековете, и той предаван от поколение на поколение чак от митичните дни на началото на т. нар. свещена човешка история. Огънят, символ на слънчевия диск, на горещото лятно слънце, свързва този ден и с вълшебната притча за самоволната жертва, която е най-скъпа на Бога. Еленът, който върху безсмъртните си рога сякаш носи кръста на Спасителя и неговата душа, винаги на този ден слизал от планината, за да бъде принесен в жертва. Една година само закъснял, защото трябвало да нахрани малките си. А когато се появил на оброчището, хората дори не го изчакали да си отпочине. Заклали го потен и уморен от бързане, не почели светостта на неговата жертва. Оттогава той престанал да идва, а с него престанало и плодородието по земите им. Смята се за тежък празник и не се работи.

На този ден празнуват всички с имена: Константин и Константина и техните производни: Койно, Койо, Койчо, Коста, Костадин, Костадинко, Костан, Косте, Кос-тил, Костин, Което, Костя, Косьо, Коци, Коцо, Кочо, Кунчо; Койка, Койна, Кона, Костадина, Костадинка, Костана, Костанда, Костанка, Костанца, Кота, Коца, Кочка, Кунка; Дико (може и от Димитър) Дило, Дине, Динко, Дино, Диньо, Динчо, Дито, Дицо, Дичо; Дина, Диница, Динка, Таке, Таки (Костаки), Тако, Такуш, Тино, Тине, Тинко, Тинчо .

На този ден празнуват всички с имена: Елена, Еленко и техните производни: Ела, Елеана, Елен, Елени, Еленица, Еления, Еленка, Ели, Елиана, Елитна, Елинка, Елица, Елка, Елкана, Ена, Еника; Елен, Еленчо, Елин, Елинчо, Елкин, Елко, Ело, Ельо, Елчо Илона, Илонка (унгарски), Лена, Лени, Ленка, Леночка, Ленуца, Ленча, Ленче; Лено, Ленко, Ленто, Ленчо, Леньо.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Президентът на Сирия Башар Асад посети правителствените сили в Идлиб. 22 октомври 2019 г.
Президентът на Сирия Башар Асад посети правителствените сили в Идлиб. 22 октомвр...

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.