НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 09:27

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Бъдещето на лявото движение в България обсъдиха членове на БСП и представители на други леви и патриотични партии (ОБЗОР)

Бъдещето на лявото движение в България обсъдиха членове на БСП и представители на други леви и патриотични партии (ОБЗОР)

16 Декември 2017 | 21:26 | Агенция "Фокус"
София. Бъдещето на лявото движение в България обсъдиха членове на БСП и представители на други леви и патриотични партии по време на конференция на тема „Лявото: вчера, днес и утре“. Събитието беше посветено на 126 години от създаването Софийската градска организация и 150 години от рождението на Георги Кирков.
Конференцията беше открита от лидера на БСП – София Калоян Паргов, който изрази позицията си, че всички леви трябва да се обединят и заедно да намерят начина, по който България да тръгне по правилния път. „Поводът, заради който сме тук, показва, че левите идеи са живи. Амбициите ни са свързани с това, че дискусиите ни ще се превърнат в реална политика и така да се даде перспектива за бъдещето на България през призмата на лявата политика“, каза той и обясни, че не е тайна, че в лявото пространство и в БСП съществуват редица противоречия дори и на историческа основа, свързани с бъдещето на лявото движение в България. Паргов коментира, че трябва да се търсят отговори на въпроси като тези, защо е намаляла през годините електоралната подкрепа към партията, как да се привлекат млади хора, как БСП да не се превърне от масова в парламентарна партия, защо от дълго време София няма червен кмет и др.
Бившият министър на културата Георги Йорданов уточни, че умните хора са полезни за средите, в които действат, или за обществата, които ръководят, ако умеят да изведат преди всичко поука от предишните си грешки. „А това означава да се действа активно за отвоюване на социалните права и социалните придобивки на гражданите. Това ще помогне на нашата партия да бъде изключена от всички други, които сега са обект на отрицание от хората. Тъгувам, че в момента се казва „всички“, а не „всички без БСП“, каза той и обясни, че още Ботев е развил обръщението „другари“ като най-свидно между тези, които изповядват една вяра.
По време на дискусията проф. Искра Баева, преподавател по нова и съвременна история в Историческия факултет на СУ „Св. Климент Охридски”, обясни, че днешната партия е тръгнала от комунизма, а в момента се намира в социалдемокрацията. „Но какво виждаме сега? Безпътица и обърканост. Очевидно състоянието, в което се намираме, е кризисно и нашият проблем е не толкова как да продължим да се доказваме като социалдемократическа партия, а накъде вървим – не само ние, а накъде върви светът и какъв е шансът това бъдеще да бъде по-добро за по-големия брой от хората“, коментира проф. Баева.
Народният представител от „БСП за България“ проф. Румен Гечев изказа своята позиция, че за да се подобри положението в България, повече средства трябва да се отделят за образование и наука. „Ние изоставаме 7-8 пъти от средните показатели на Европейския съюз по този показател. България се движи в обратна посока на това, което правят страните в Европа и извън нея, за да реализират по-голяма социална справедливост – а тя е по-близо до принципите на социализма, отколкото до дивия капитализъм“, каза още Гечев.
В дискусията участие взеха и преподавателят по „Геополитика“ в УНСС чл.-кор. проф. Васил Проданов, поетът проф. Минчо Минчев, акад. Васил Сгурев, проф. Димитър Генчев, проф. Минчо Минчев и др.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Йорданов, БСП: Тъгувам, че в момента българите показват своето отрицание към „всички“, а не към „всички без БСП“

Георги Йорданов, БСП: Тъгувам, че в момента българите показват своето отрицание към „всички“, а не към „всички без БСП“

16 Декември 2017 | 13:13 | Агенция "Фокус"
София. Тъгувам, че в момента българите показват своето отрицание към „всички“, а не към „всички без БСП“. Това каза бившият министър на културата Георги Йорданов по време на конференция на тема „Лявото: вчера, днес и утре“, посветена на 126 години от създаването Софийската градска организация и 150 години от рождението на Георги Кирков, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Участниците в дискусията се обединиха около неговата теза, че трябва да се работи по отделяне на БСП в очите на българските граждани от лошите настроения към всички останали партии.
Доц. Йорданов уточни, че умните хора са полезни за средите, в които действат, или за обществата, които ръководят, ако умеят да изведат преди всичко поука от предишните си грешки. „Неслучайно в Англия е въведен учебник за пораженията на страната. Неслучайно след обесването на Левски всички са се разтичали при Иван Арабаджията – символът на българския морал, и го попитали: „Бай Иване, а сега накъде?“ Той казал: „Забравяйте какво е било и гледайте напред“. А това означава да се действа активно за отвоюване на социалните права и социалните придобивки на гражданите. Това ще помогне на нашата партия да бъде изключена от всички други, които сега са обект на отрицание от хората. Тъгувам, че в момента се казва „всички“, а не „всички без БСП“, каза още той и обясни, че oще Ботев е развил обръщението „другари“ като най-свидно между тези, които изповядват една вяра.
По време на дискусията проф. Искра Баева, преподавател по нова и съвременна история в Историческия факултет на СУ „Св. Климент Охридски”, отговори на два въпроса – откъде идват левите и накъде отиват. „От къде идваме? Идваме от комунизма. Защото нашата партия е наследничка на онази, която тръгва по пътя на комунизма. Къде се намираме в момента? Ние сме в социалдемокрацията, към която дълго и мъчително се стремяхме – искахме да напуснем идеята на комунизма и да достигнем до социалдемокрацията. Но какво виждаме сега? Безпътица, обърканост, изчезване на социалдемократични партии. Очевидно състоянието, в което се намираме, е кризисно и нашият проблем е не толкова как да продължим да се доказваме като социалдемократическа партия, а накъде вървим – не само ние, а накъде върви светът и какъв е шансът това бъдеще да бъде по-добро за по-големия брой от хората. Отговорът на този въпрос зависи от това дали бихме могли да заложим занапред на по-добра социална сигурност и икономическа ефективност“, коментира проф. Баева.
Народният представител от „БСП за България“ проф. Румен Гечев изказа своята позиция, че за да се подобри положението в България, повече средства трябва да се отделят за образование и наука. „Ние изоставаме 7-8 пъти от средните показатели на Европейския съюз по този показател и повече от 10 пъти от страните в челната десетка на света по трудова способност. България се движи в обратна посока на това, което правят страните в Европа и извън нея, за да реализират по-голяма социална справедливост –а тя е по-близо до принципите на социализма, отколкото до дивия капитализъм“, каза още той и коментира, че в момента България се намира в ситуация като от вица, в който коментаторът на олимпийското състезание от плуване обяснил на зрителите, че само българският състезател плува на обратно в своя коридор, за да може да изпъква на камерите. „България в момента плува срещу течението“, завърши проф. Гечев.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Калоян Паргов, БСП: Всички леви в България трябва да се обединим и заедно да намерим начина, по който България да тръгне по правилния път

Калоян Паргов, БСП: Всички леви в България трябва да се обединим и заедно да намерим начина, по който България да тръгне по правилния път

16 Декември 2017 | 11:56 | Агенция "Фокус"
София. Всички леви в България трябва да се обединим и заедно да намерим начина, по който България да тръгне по правилния път. Това каза лидерът на БСП – София Калоян Паргов по време на конференция на тема „Лявото: вчера, днес и утре“, посветена на 126 години от създаването Софийската градска организация и 150 години от рождението на Георги Кирков, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Ще използвам днес обръщенията „другари“ и „другарки“, защото едва ли някой „господин“ или някоя „госпожа“ във времето, в което живеем, биха си позволили да дойдат на такова събитие. Поводът, заради който сме тук, показва, че левите идеи са живи и се вълнуват от тези две събития – 150 г. от рождението на Георги Кирков и 126 години от създаването на Софийската градска организация. Амбицията ни е с този форум да поставим началото на серия от дискусии, които са важни както за фундаменталния ни развой, така и за нашата партия. Амбициите ни са свързани с това, че дискусиите ни ще се превърнат в реална политика и така да се даде перспектива за бъдещето на България през призмата на лявата политика“, каза той и обясни, че не е тайна, че в лявото пространство и в БСП съществуват редица противоречия дори и на историческа основа, свързани с бъдещето на лявото движение в България. „Затова трябва да си отговорим на въпроси като тези, какво да се прави занапред, как да реагираме на съвременните процеси, как осмисляме тези процеси и как да променим зловещата бъдеща участ, как да измъкнем държавата от онази бездънна пропаст, към която вървим стремглаво през последните 28 г.“, коментира Паргов.
„Според мен сме длъжни да анализираме и спада в нашата електорална подкрепа и да търсим отговори на въпроси защо от партия, която получаваше доверие на 2,5 млн. българи допреди години, днес се задоволяваме с по-малко от милион последователи, както и какви стъпки трябва да предприемаме, за да привлечем към БСП младите хора. И целта е не БСП да монополизира лявото пространство, а да бъде заедно с всички леви хора. Актуална е и дилемата превръща ли се БСП от масова в парламентарна партия – това вълнува всички социалисти. Това осмисля нов тип работа на теоритично равнище. Надявам се чрез подобни дискусии да се стигне до онези хора, които държат химикалките и са в позиции да решават“, каза още лидерът на БСП – София.
По думите му партията възнамерява през 2018 г. да разшири този форум. „Като най-близки по време са дискусии от типа „Лявата политика и местната власт“ предвид задаващите се избори през 2019 г. Нормално е да сложим акцента и върху столицата – защо не успяваме да имаме червен кмет, защо не успяваме да доминираме в София, след като в края на 20 в. сме имали комуна и сме печелили без значение резултата след това. Геополитиката също е много важна – променя ли се БСП от масова в парламентарна партия. Важни са и теми като „лявата политика и културата“, „лявата политика и образованието и науката“, както и конкретни предложения в различните сектори, които да станат основа за политика“, каза още Паргов и уточни, че всички леви трябва да се обединят и заедно трябва да намерят начина, по който България да тръгне по правилния път.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
 Поддръжници на прокюрдската Народна демократична партия празнуват успеха й на парламентарните избори в Турция. 8 юни 2015
Поддръжници на прокюрдската Народна демократична партия празнуват успеха й на п...

ВИДЕО
 Катастрофални свлачища връхлетяха южната част на американския щат Калифорния - 14 януари 2018 година
Катастрофални свлачища връхлетяха южната част на американския щат Калифорния - ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.