НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 04:53

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Бъдещето на лявото движение в България обсъдиха членове на БСП и представители на други леви и патриотични партии (ОБЗОР)

Бъдещето на лявото движение в България обсъдиха членове на БСП и представители на други леви и патриотични партии (ОБЗОР)

16 Декември 2017 | 21:26 | Агенция "Фокус"
София. Бъдещето на лявото движение в България обсъдиха членове на БСП и представители на други леви и патриотични партии по време на конференция на тема „Лявото: вчера, днес и утре“. Събитието беше посветено на 126 години от създаването Софийската градска организация и 150 години от рождението на Георги Кирков.
Конференцията беше открита от лидера на БСП – София Калоян Паргов, който изрази позицията си, че всички леви трябва да се обединят и заедно да намерят начина, по който България да тръгне по правилния път. „Поводът, заради който сме тук, показва, че левите идеи са живи. Амбициите ни са свързани с това, че дискусиите ни ще се превърнат в реална политика и така да се даде перспектива за бъдещето на България през призмата на лявата политика“, каза той и обясни, че не е тайна, че в лявото пространство и в БСП съществуват редица противоречия дори и на историческа основа, свързани с бъдещето на лявото движение в България. Паргов коментира, че трябва да се търсят отговори на въпроси като тези, защо е намаляла през годините електоралната подкрепа към партията, как да се привлекат млади хора, как БСП да не се превърне от масова в парламентарна партия, защо от дълго време София няма червен кмет и др.
Бившият министър на културата Георги Йорданов уточни, че умните хора са полезни за средите, в които действат, или за обществата, които ръководят, ако умеят да изведат преди всичко поука от предишните си грешки. „А това означава да се действа активно за отвоюване на социалните права и социалните придобивки на гражданите. Това ще помогне на нашата партия да бъде изключена от всички други, които сега са обект на отрицание от хората. Тъгувам, че в момента се казва „всички“, а не „всички без БСП“, каза той и обясни, че още Ботев е развил обръщението „другари“ като най-свидно между тези, които изповядват една вяра.
По време на дискусията проф. Искра Баева, преподавател по нова и съвременна история в Историческия факултет на СУ „Св. Климент Охридски”, обясни, че днешната партия е тръгнала от комунизма, а в момента се намира в социалдемокрацията. „Но какво виждаме сега? Безпътица и обърканост. Очевидно състоянието, в което се намираме, е кризисно и нашият проблем е не толкова как да продължим да се доказваме като социалдемократическа партия, а накъде вървим – не само ние, а накъде върви светът и какъв е шансът това бъдеще да бъде по-добро за по-големия брой от хората“, коментира проф. Баева.
Народният представител от „БСП за България“ проф. Румен Гечев изказа своята позиция, че за да се подобри положението в България, повече средства трябва да се отделят за образование и наука. „Ние изоставаме 7-8 пъти от средните показатели на Европейския съюз по този показател. България се движи в обратна посока на това, което правят страните в Европа и извън нея, за да реализират по-голяма социална справедливост – а тя е по-близо до принципите на социализма, отколкото до дивия капитализъм“, каза още Гечев.
В дискусията участие взеха и преподавателят по „Геополитика“ в УНСС чл.-кор. проф. Васил Проданов, поетът проф. Минчо Минчев, акад. Васил Сгурев, проф. Димитър Генчев, проф. Минчо Минчев и др.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Йорданов, БСП: Тъгувам, че в момента българите показват своето отрицание към „всички“, а не към „всички без БСП“

Георги Йорданов, БСП: Тъгувам, че в момента българите показват своето отрицание към „всички“, а не към „всички без БСП“

16 Декември 2017 | 13:13 | Агенция "Фокус"
София. Тъгувам, че в момента българите показват своето отрицание към „всички“, а не към „всички без БСП“. Това каза бившият министър на културата Георги Йорданов по време на конференция на тема „Лявото: вчера, днес и утре“, посветена на 126 години от създаването Софийската градска организация и 150 години от рождението на Георги Кирков, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Участниците в дискусията се обединиха около неговата теза, че трябва да се работи по отделяне на БСП в очите на българските граждани от лошите настроения към всички останали партии.
Доц. Йорданов уточни, че умните хора са полезни за средите, в които действат, или за обществата, които ръководят, ако умеят да изведат преди всичко поука от предишните си грешки. „Неслучайно в Англия е въведен учебник за пораженията на страната. Неслучайно след обесването на Левски всички са се разтичали при Иван Арабаджията – символът на българския морал, и го попитали: „Бай Иване, а сега накъде?“ Той казал: „Забравяйте какво е било и гледайте напред“. А това означава да се действа активно за отвоюване на социалните права и социалните придобивки на гражданите. Това ще помогне на нашата партия да бъде изключена от всички други, които сега са обект на отрицание от хората. Тъгувам, че в момента се казва „всички“, а не „всички без БСП“, каза още той и обясни, че oще Ботев е развил обръщението „другари“ като най-свидно между тези, които изповядват една вяра.
По време на дискусията проф. Искра Баева, преподавател по нова и съвременна история в Историческия факултет на СУ „Св. Климент Охридски”, отговори на два въпроса – откъде идват левите и накъде отиват. „От къде идваме? Идваме от комунизма. Защото нашата партия е наследничка на онази, която тръгва по пътя на комунизма. Къде се намираме в момента? Ние сме в социалдемокрацията, към която дълго и мъчително се стремяхме – искахме да напуснем идеята на комунизма и да достигнем до социалдемокрацията. Но какво виждаме сега? Безпътица, обърканост, изчезване на социалдемократични партии. Очевидно състоянието, в което се намираме, е кризисно и нашият проблем е не толкова как да продължим да се доказваме като социалдемократическа партия, а накъде вървим – не само ние, а накъде върви светът и какъв е шансът това бъдеще да бъде по-добро за по-големия брой от хората. Отговорът на този въпрос зависи от това дали бихме могли да заложим занапред на по-добра социална сигурност и икономическа ефективност“, коментира проф. Баева.
Народният представител от „БСП за България“ проф. Румен Гечев изказа своята позиция, че за да се подобри положението в България, повече средства трябва да се отделят за образование и наука. „Ние изоставаме 7-8 пъти от средните показатели на Европейския съюз по този показател и повече от 10 пъти от страните в челната десетка на света по трудова способност. България се движи в обратна посока на това, което правят страните в Европа и извън нея, за да реализират по-голяма социална справедливост –а тя е по-близо до принципите на социализма, отколкото до дивия капитализъм“, каза още той и коментира, че в момента България се намира в ситуация като от вица, в който коментаторът на олимпийското състезание от плуване обяснил на зрителите, че само българският състезател плува на обратно в своя коридор, за да може да изпъква на камерите. „България в момента плува срещу течението“, завърши проф. Гечев.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Калоян Паргов, БСП: Всички леви в България трябва да се обединим и заедно да намерим начина, по който България да тръгне по правилния път

Калоян Паргов, БСП: Всички леви в България трябва да се обединим и заедно да намерим начина, по който България да тръгне по правилния път

16 Декември 2017 | 11:56 | Агенция "Фокус"
София. Всички леви в България трябва да се обединим и заедно да намерим начина, по който България да тръгне по правилния път. Това каза лидерът на БСП – София Калоян Паргов по време на конференция на тема „Лявото: вчера, днес и утре“, посветена на 126 години от създаването Софийската градска организация и 150 години от рождението на Георги Кирков, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Ще използвам днес обръщенията „другари“ и „другарки“, защото едва ли някой „господин“ или някоя „госпожа“ във времето, в което живеем, биха си позволили да дойдат на такова събитие. Поводът, заради който сме тук, показва, че левите идеи са живи и се вълнуват от тези две събития – 150 г. от рождението на Георги Кирков и 126 години от създаването на Софийската градска организация. Амбицията ни е с този форум да поставим началото на серия от дискусии, които са важни както за фундаменталния ни развой, така и за нашата партия. Амбициите ни са свързани с това, че дискусиите ни ще се превърнат в реална политика и така да се даде перспектива за бъдещето на България през призмата на лявата политика“, каза той и обясни, че не е тайна, че в лявото пространство и в БСП съществуват редица противоречия дори и на историческа основа, свързани с бъдещето на лявото движение в България. „Затова трябва да си отговорим на въпроси като тези, какво да се прави занапред, как да реагираме на съвременните процеси, как осмисляме тези процеси и как да променим зловещата бъдеща участ, как да измъкнем държавата от онази бездънна пропаст, към която вървим стремглаво през последните 28 г.“, коментира Паргов.
„Според мен сме длъжни да анализираме и спада в нашата електорална подкрепа и да търсим отговори на въпроси защо от партия, която получаваше доверие на 2,5 млн. българи допреди години, днес се задоволяваме с по-малко от милион последователи, както и какви стъпки трябва да предприемаме, за да привлечем към БСП младите хора. И целта е не БСП да монополизира лявото пространство, а да бъде заедно с всички леви хора. Актуална е и дилемата превръща ли се БСП от масова в парламентарна партия – това вълнува всички социалисти. Това осмисля нов тип работа на теоритично равнище. Надявам се чрез подобни дискусии да се стигне до онези хора, които държат химикалките и са в позиции да решават“, каза още лидерът на БСП – София.
По думите му партията възнамерява през 2018 г. да разшири този форум. „Като най-близки по време са дискусии от типа „Лявата политика и местната власт“ предвид задаващите се избори през 2019 г. Нормално е да сложим акцента и върху столицата – защо не успяваме да имаме червен кмет, защо не успяваме да доминираме в София, след като в края на 20 в. сме имали комуна и сме печелили без значение резултата след това. Геополитиката също е много важна – променя ли се БСП от масова в парламентарна партия. Важни са и теми като „лявата политика и културата“, „лявата политика и образованието и науката“, както и конкретни предложения в различните сектори, които да станат основа за политика“, каза още Паргов и уточни, че всички леви трябва да се обединят и заедно трябва да намерят начина, по който България да тръгне по правилния път.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Френският президент Еманюел Макрон изнесе реч пред Конгреса на САЩ. 25 април 2018 година
Френският президент Еманюел Макрон изнесе реч пред Конгреса на САЩ. 25 април 201...

ВИДЕО
Информационна агенция „Фокус“ бе отличена в категория „Медии-информационна агенция“
Информационна агенция „Фокус“ бе отличена в категория „Медии-информационна агенц...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.