Близо 15 000 полицейски служители са ангажирани с осигуряването на обществения ред в Истанбул по време на финала в Шампионска лига на 10 юни (събота). това съобщи пред журналисти на брифинг валията на турския мегаполис Давут Гюл.

Мачът между италианския Интер (Милано) и английския Манчестър Сити ще се играе на Олимпийския стадион Ататюрк с начален час 22:00 часа българско време.

"Подготовката за провеждането на мача е приключила – каза Гюл. -  Всичко е безупречно. За да следят за реда и спазването на порядките ще се грижат около 15 000 полицаи. В тази цифра влиза и звеното за борба с безредиците, което обаче няма да бъде ангажирано на терен. Очакваме около 70 000 души на стадиона, от които 52 000 чужденци".

По думите му, сходни мерки са взети и по отношение на трансферите на феновете от Летищата в Истанбул до хотелите, обратните маршрути и при индивидуално пътуване на чужденците. Таксиметровите шофьори са получили предупреждения чрез фирмите си, че няма да се толерира завишаване на цените.

"Всички маршрути, касаещи придвижването за мача, както на обществения транспорт, така и на такситата в града, са фиксирани. С това няма да има никакви проблеми", гарантира още управителят на градската областна администрация на Истанбул.

Олимпийският стадион в Истанбул за втори път в историята е домакин на финала в Шампионска лига, като първият подобен мач ще остане завинаги в спомените на много хора. Това бе паметният финал между Ливърпул и италианския Милан през 2005 година. Тогава италианците водеха с 3:0 до почивката, но "червените" от "Анфийлд" изравниха до 3:3 и след това победиха при изпълнението на дузпи, за да влезе тази среща в пантеона на паметните финали.