НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 20:03

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Депутатите от „Воля“ ще гласуват по съвест „за“ или „против“ Истанбулската конвенция

Депутатите от „Воля“ ще гласуват по съвест „за“ или „против“ Истанбулската конвенция

14 Февруари 2018 | 12:58 | Агенция "Фокус"
София. В нашата парламентарна група има ожесточен дебат кой е „за“ и кой е „против“. Всеки от колегите излага аргументите си и всеки ще гласува по съвест. Това каза зам.-председателят на ПГ на „Воля“ Кръстина Таскова на брифинг в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Имаме становище - всеки за себе си. Всеки ще гласува така, както сметне за добре“, посочи тя. „Темата за агресията, за насилието над децата за нас е изключително важна“, заяви Кръстина Таскова. „Във „Воля“ всеки има различни аргументи „за“ или „против“ по текстовете на Истанбулската конвенция. Не спорим дали има или няма „трети пол“. Спорим кой и как ще обучава децата ни“, обясни зам.-председателят на ПГ на „Воля“.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Ще се проведат два протеста срещу Истанбулската конвенция

София: Ще се проведат два протеста срещу Истанбулската конвенция

10 Февруари 2018 | 08:52 | Агенция "Фокус"
София. Ще се проведат два протеста срещу Истанбулската конвенция, съобщиха организаторите. Първият протест ще бъде от 12.15 часа пред Народното събрание.От 18:00 часа пред НДК, „Национална съпротива“ организира национално шествие под надслов „Не на Истанбулската конвенция".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепрезидентът Илияна Йотова: На този етап Истанбулската конвенция не може да бъде ратифицирана – с насилие не можеш да приемеш документ срещу насилието

Вицепрезидентът Илияна Йотова: На този етап Истанбулската конвенция не може да бъде ратифицирана – с насилие не можеш да приемеш документ срещу насилието

9 Февруари 2018 | 21:31 | Агенция "Фокус"
София. На този етап Истанбулската конвенция не може да бъде ратифицирана – с насилие не можеш да приемеш документ срещу насилието. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова в предаването „Панорама“ по БНТ. Йотова отчете, че първата година на „Дондуков“ 2 е година на амбиции и на много работа. Във връзка с думите на президента Румен Радев, че парламентарната република атрофира и дали това не е изстрел към опонент, Йотова заяви: „По-скоро е загриженост. Така оцених мнението на президента. Няма да вляза в ролята на негов говорител“. „Спомняте ли си времената в началото на прехода. Можехте ли да си представите една дискусия в парламента каквато е днес – като стил, характер? Не ви ли се струва, като че ли сега прокуратурата и съда замениха парламентаризма? Няма онази сила на доводите, аргументите, които да решат един спор в пленарна зала. Твърде често чуваме – ще дадем това в прокуратурата, ще дадем този в съда. Това не е добър показател за една парламентарна република“, обясни Йотова.
На въпрос към кого е критиката – към управляващото мнозинство или към всички, включително и към БСП, вицепрезидентът коментира: „Критиката е към всички. Но основната отговорност е на тези, които управляват, те за задават дневния ред, те задават тона“. По думите й не бива да се увеличава нивото на недоверие в политическата система в България, което е твърде ниско.
Относно това, че може би казва това, защото е произхожда от БСП и гарант президентът „да не кривне“ от линията на БСП, Илияна Йотова уточни: „Не мога да бъдат гарант на никой, дори и на президента. Проведохме една кампания, в която обещахме определени неща – политиката на България ще се прави в България, самочувствие и стандарти на българските граждани такива, каквито смятаме, че са ценни за нас като хора. Такива, които ни правят равни с останалите страни, които твърдим, че са наши партньори. Обещахме независимост, социална политика и правим така, че да изпълняваме обещанията си“.
„БСП ми е специална, и винаги ще мие бъде такава. Не съм от хората, които за една нощ се прераждат в нещо друго. БСП напоследък доказа, че е една от най-демократичните партии в България, в която всеки един глас може да бъде чут“, каза още тя и допълни, че за тази една година една от личните й победи е способността да разговаря с хора от най-различни партии.
Относно Истанбулската конвенция, Йотова поясни: „На този етап Истанбулската конвенция не може да бъде ратифицирана. Имам едно правило – с насилие не можеш да приемеш документ срещу насилието. Изместихме целия дебат в една съвършено друга посока".
„Беше грешка. Грешката тръгна от Министерски съвет. Не мога да кажа какъв е замисълът в далечната 1993 година да има такъв документ. Това разминаване в правителството – до ден днешен не съм чула убедителни аргументи от министрите, които са гласували против. Конвенцията беше пакетирана с една друга тема – тази за еднополовите бракове. Със смесването на двете няма как да се съглася“, добави вицепрезидентът.
"Трябва да са убедени българските граждани за какво я искат и какво пише в нея, но целият дебат е изместен в съвършено друга посока. Конвенцията е за превенция срещу домашното насилие и насилието над жените. Това е тема, която трябва да бъде разисквана, конвенцията има текстове, които може и да не влязат в нея, но не са те тези, които се дискутират. Трябва да се види как ще решим въпроса с насилието. Това са по-важните теми", обясни тя.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Емил Кабаиванов, кмет на Карлово: Никъде в Истанбулската конвенция не се разглежда статутът на жената като майка

Д-р Емил Кабаиванов, кмет на Карлово: Никъде в Истанбулската конвенция не се разглежда статутът на жената като майка

9 Февруари 2018 | 21:12 | Агенция "Фокус"
София. Никъде в Истанбулската конвенция не се разглежда статутът на жената като майка. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ е кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов. Според него този факт е още една причина Конвенцията да бъде отхвърлена. „Ангажирането на премиера Бойко Борисов за ратификация на документа е груба грешка“, отбеляза Кабаиванов. По думите му България, като суверенна държава, не може да отговаря на всеки западноевропейски порив с „да“. „Зачитаме мнението на всички и по-големи, и по-малки държави, членове на Европейския съюз, но отстояваме нашите традиции в историята, в културата, в образованието. И не ни е необходима Конвенцията. И е грешка да се притиска българското общество и българският парламент, за да се гласува тази конвенция. Аз съм убеден, че след няколко месеца тази конвенция няма да бъде вкарана отново за гласуване в парламента“, каза кметът на Карлово. Кабаиванов допълни, че българското общество не желае Истанбулската конвенция да бъде одобрявана от правителството. Аргумент в подкрепа на тази теза е съотнасянето на въпроса до Конституционния съд, обясни кметът. Според него всеки, който се опита със сила да наложи обратното мнение, трябва да си признае грешката. Той информира, че започналата в града подписка „Карлово без Истанбулската конвенция“ продължава.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ГЕРБ внесе в Конституционния съд искането си за преценка на съответствието на Истанбулската конвенция с Конституцията ни (ОБЗОР)

ГЕРБ внесе в Конституционния съд искането си за преценка на съответствието на Истанбулската конвенция с Конституцията ни (ОБЗОР)

8 Февруари 2018 | 21:16 | Агенция "Фокус"
София. ГЕРБ депозира в Конституционния съд искането си за преценка на съответствието на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие (Истанбулската конвенция) с Конституцията на Република България. Документите бяха внесени от народните представители Данаил Кирилов и Тома Биков, а искането е подписано от 75 народните представители от ПГ на ГЕРБ. От партията са предоставили на съда като материали и преписката за ратификацията на документа в Народното събрание, както и 8 доклада, които са били изработени през последните 4 години и представляват анализ и оценка на възможността за прилагане на Истанбулската конвенция. Председателят на парламентарната Комисия по правни въпроси Данаил Кирилов обясни, че в документите са приложени и всички становища, постъпили в рамките на законодателната процедура до сега, както положителните, така и отрицателните.
„Конституционният съд с решение ще даде най-обективната правна експертиза и заключение за това дали Истанбулската конвенция съответства на Конституцията“, аргументира се Кирилов пред журналисти след депозирането на документите в деловодството на съда. По думите му реалните варианти са два – Конституционният съд да приеме, че Конвенцията съответства на Конституцията и ратификацията е допустима, а вторият вариант е обратният. Кирилов допълни още, че съобразно това кой от тези варианти ще се случи, ГЕРБ ще съобразят с него по-нататъшното си правно поведение.
Според народния представител Тома Биков подчерта, че според него Конституцията е основен пазител на традиционните ценности, за които от ГЕРБ искат да гарантират, че ще бъдат пазени.
Иван ЛАЗАРОВ

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Тома Биков, ГЕРБ: Аргументите на БСП за Истанбулската конвенция са незначителни и не ни интересуват

Тома Биков, ГЕРБ: Аргументите на БСП за Истанбулската конвенция са незначителни и не ни интересуват

8 Февруари 2018 | 15:50 | Агенция "Фокус"
София. За нас аргументите и на църквата, и на мюфтийството, и на католиците са изключително важни. Винаги сме държали да водим диалог с тези институции. Аргументите на БСП за нас са незначителни и не ни интересуват. Това заяви пред журналисти народният представител от ПГ на ГЕРБ Тома Биков след депозираното искане в Конституционния съд за преценка на съответствието на Истанбулската конвенция с Конституцията на Република България, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Да гарантираме пред българското общество, че Конституцията ще се пази. Нашето разбиране е, че българската Конституция е един от основните защитници на традиционните ценности и на християнския културен фундамент на българското общество. В този смисъл нашата цел е да гарантираме на обществото, че тези ценности ще бъдат пазени от нас”, посочи Биков. По думите му, за да бъде ефективно едно законодателство, то трябва да се ползва с доверието на обществото и да отговаря на неговите разбирани. „Затова смятаме, че именно Конституционният съд е този, който може да гарантира, че Конституцията ще бъде спазена. Ние, като една системна партия, за нас конституцията е нещо свещено”, коментира още народният представител.
Иван ЛАЗАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Данаил Кирилов, ГЕРБ: Конституционният съд ще даде най-обективната правна експертиза за това дали Истанбулската конвенция съответства на Конституцията

Данаил Кирилов, ГЕРБ: Конституционният съд ще даде най-обективната правна експертиза за това дали Истанбулската конвенция съответства на Конституцията

8 Февруари 2018 | 15:30 | Агенция "Фокус"
София. Конституционният съд с решение ще даде най-обективната правна експертиза и заключение за това дали Истанбулската конвенция съответства на Конституцията. Това заяви пред журналисти Данаил Кирилов – народен представител от ПГ на ГЕРБ и председател на парламентарната Комисия по правни въпроси, след депозираното искане в Конституционния съд за преценка на съответствието на Истанбулската конвенция с Конституцията на Република България, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Първо сме анализирали всички отрицателни становища. След това сме дали и нашите аргументи „за”. Смятаме, че с това искане максимално изчерпателно сме представили проблема и ситуацията пред конституционните съдии”, обясни Данаил Кирилов. По думите му реалните варианти са два – Конституционният съд да приеме, че Конвенцията съответства на Конституцията и ратификацията е допустима, вторият вариант е обратният. „Съобразно това кой от тези варианти ще се случи, ние ще съобразим по-нататъшното си правно поведение. В никакъв случай не искаме да коментираме бъдещи, евентуални или хипотетични промени в Конституцията. Това е един следващ въпрос, който зависи от много обстоятелства, включително и от съгласието и консенсуса в парламента”, допълни Кирилов. „До този момент ние активно се борим за подкрепа в парламента, но бих казал, че не събираме кой знае колко широка подкрепа в парламентарния аспект на този анализ”, коментира още той.
Иван ЛАЗАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ГЕРБ депозира в Конституционния съд искането си за преценка на съответствието на Истанбулската конвенция с Конституцията

ГЕРБ депозира в Конституционния съд искането си за преценка на съответствието на Истанбулската конвенция с Конституцията

8 Февруари 2018 | 15:17 | Агенция "Фокус"
София. ГЕРБ депозира в Конституционния съд искането си за преценка на съответствието на Истанбулската конвенция с Конституцията на Република България, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Документите бяха внесени от народните представители Данаил Кирилов и Тома Биков, а искането е подписано от 75 народните представители от ПГ на ГЕРБ. От партията са предоставили на съда като материали и преписката за ратификацията на документа в Народното събрание, както и 8 доклада, които са били изработени през последните 4 години и представляват анализ и оценка на възможността за прилагане на Истанбулската конвенция. Председателят на парламентарната Комисия по правни въпроси Данаил Кирилов обясни, че в документите са приложени и всички становища, постъпили в рамките на законодателната процедура до сега, както положителните, така и отрицателните.
Иван ЛАЗАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Христиан Митев, НФСБ: И без Истанбулската конвенция можем да защитаваме законодателно жените от насилие

Христиан Митев, НФСБ: И без Истанбулската конвенция можем да защитаваме законодателно жените от насилие

8 Февруари 2018 | 10:55 | Агенция "Фокус"
София. Продължавам да смятам, че не е необходимо да се ратифицира Истанбулската конвенция, за да се осигури защитата на жените от домашно насилие. Ние имаме Закон за защита от домашното насилие, приет през 2005 г., както и текстове в Наказателния кодекс, с които се осъществява наказателноправната защита на лицата, потърпевши от домашно насилие. Това заяви депутатът от НФСБ Христиан Митев след като заедно с колегата си от „Обединени патриоти“ Искрен Веселинов отправи питане към правосъдния министър Цецка Цачева относно политиката на правителството за това как се прилагат мерките за защита от домашно насилие. Това съобщиха от пресцентъра на НФСБ.
Позовавайки се на това, че у нас вече съществуват законодателни разпоредби в тази насока, вносителите на питането изразяват категорично становище, че предложената за ратификация т.н Истанбулска конвенция съдържа минималните стандарти за защита от домашно насилие, които отдавна са част от българското законодателство и успешно се прилагат от органите на изпълнителната власт. „В тази връзка отправихме питането направена ли е оценка на въздействието, включително на ефективността и ефикасността , на прилаганите към този момент мерки за защита от домашното насилие в нормативната уредба на страната и какви са резултатите от подобен анализ, ако такъв е извършен“, посочи Христиан Митев.
Той изрази задоволство от факта, че министър Цачева е отговорила - анализ и оценка у нас са правени и от тях е станало ясно, че законът от 2005 г. и текстовете в Наказателния кодекс, мака и подобрявани, не са достатъчни, тъй като в България липсва цялостна правна рамка, каквато е Истанбулската конвенция.
Тук обаче депутатът от НФСБ изрази несъгласие. „Както заявих в началото, продължавам да смятам, че у нас има законодателство в посока на защита на жените от домашно насилие и въпросът е в неговото ефективно прилагане, не в ратифицирането на Истанбулската конвенция“, каза Христиан Митев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Данаил Кирилов, ГЕРБ: Изготвихме бланка за нарушителите на правилника на парламента, с която ще се сезира Комисията по конфликт на интереси и етика

Данаил Кирилов, ГЕРБ: Изготвихме бланка за нарушителите на правилника на парламента, с която ще се сезира Комисията по конфликт на интереси и етика

7 Февруари 2018 | 09:53 | Агенция "Фокус"
София. Изготвихме бланка за нарушителите на правилника на парламента, с която ще се сезира Комисията по конфликт на интереси и етика. Това заяви от парламентарната трибуна депутатът от ПГ на ГЕРБ Данаил Кирилов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Изказването му дойде, след като народният представител от БСП Филип Попов заяви в процедура, че остро възразява за начина, по който Цвета Караянчева е дала възможност на депутата от ГЕРБ Данаил Кирилов в процедура да направи реплика и да обсъжда по същество законопроект на БСП. „Знаете, че съпътстващите всеки един законопроекти и становища първо не са задължителна част от законопроекта, а и членовете на съответната комисия могат да изразят своето становище в пленарна зала. Нека да не се упражнява правилникът превратно, тъй като в незнайно каква процедура Кирилов изрази мнение по съществото на внесен от нас законопроект“, коментира Попов.
От своя страна председателят на парламента Цвета Караянчева посочи, че няма нарушение на правилника, защото е дала възможност на Кирилов да обясни защо законопроектите на БСП не са намерили място в дневния ред на Правната комисия. „Те са в рамките на 2-месечен срок по правилник, така че нямаме нарушение на правилника“, обясни председателят на парламента.
Депутатът от ГЕРБ Данаил Кирилов коментира, че изказванията на БСП са недопустими и нямат никакво правно основание. „Тези твърдения нарушават етичния статус на народните представители, нарушават пряко правилника и затова от днешния ден, разработили сме бланка, на която само ще попълваме името на народния представител, извършил нарушение и ще внасяме сигнала в Комисията по конфликт на интереси и етика. Моля настоящото ми изявление също да се възприеме като сезиране на тази комисия за нарушаване на правилника, за нарушаване на етиката в Народното събрание и за предприемане на наказания срещу нарушителите на правилника“, подчерта той.
Валери Жаблянов от БСП също взе думата, като заяви, че не би следвало Цвета Караянчева да допуска дори в процедурни изявления отделните органи и комисии на НС да бъдат замесвани като средство за разрешаване на спорове между народни представители
„Няма никакво основание да се допуска Комисията по етика и конфликт на интереси да бъде въвличана в подобни ситуации.
Молбата ми е, когато се правят подобни опити, комисии на НС да бъдат използвани като наказателни органи, да разбираме всички, че става въпрос за деформирано съзнание на този, който прави подобно предложение“, каза още Валери Жаблянов.
Люба АЛЕКСИЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Данаил Кирилов, ГЕРБ: Законопроектът на БСП за промени в НК е от една норма, това е несериозно отношение към материята

Данаил Кирилов, ГЕРБ: Законопроектът на БСП за промени в НК е от една норма, това е несериозно отношение към материята

7 Февруари 2018 | 09:32 | Агенция "Фокус"
София. Пак се касае за манипулации и заблуждение и на колегите в зала, и на публиката. Законопроектът за НК, който сте внесли и смятате, че решавате някакъв въпрос е от една норма. Това е несериозно отношение към материята. Това каза председателят на правна комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов в отговор на отрицателния вот на Драгомир Стойнев от БСП, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Изказването на колегата от опозицията беше недопустимо спрямо правилника - няма отрицателен вот по отношение на гласуване на седмичната програма“, изтъкна той. „Да бяхте направили сериозен анализ по отношение на евентуална необходимост от промени в НК. Няма да стане така лековато, просто няма да стане. Прилагането на Истанбулската конвенция да стане с една норма“, коментира Данаил Кирилов. „Имаме 7 законопроекта за изменение и допълнение на НК и очакваме становище от ВКС, ВСС и Министерство на правосъдието, тъй като това е НК. Законопроектът, който се внесли, дори не е преминал 1-месечния срок“, посочи депутатът от ГЕРБ.
Биляна ИВАНОВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Драгомир Стойнев, БСП: Явно социалният пол е един от приоритетите на ГЕРБ, но за нас е важно да се предпазват жертвите от домашно насилие

Драгомир Стойнев, БСП: Явно социалният пол е един от приоритетите на ГЕРБ, но за нас е важно да се предпазват жертвите от домашно насилие

7 Февруари 2018 | 09:21 | Агенция "Фокус"
София. Бурно се говори за защита на Истанбулската конвенция, явно социалният пол е един от приоритетите на ГЕРБ, но за нас е важно да се предпазват жертвите от домашно насилие. Това каза в отрицателен вот след гласуването на дневния ред зам.-председателят на ПГ на БСП Драгомир Стойнев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За поредна седмица законопроекти, които касаят дневния ред на обществото не са в дневния ред на НС“, коментира той. „Остро възразявам срещу начина на работа на правна комисия. Днес ще се гледа само един законопроект, при положение, че БСП са внесли конкретни законопроекти, които касаят домашното насилие. Този отказ на председателя на комисията е неразбираем“, заяви Драгомир Стойнев. „Внесли сме законопроекта на 18 януари, той касае промени в НК, където умишлената причина за средна телесна повреда отива в престъпления от общ характер. Това ще даде голяма закрила на жертвите от домашно насилие“, обясни той. „Народните представители от ГЕРБ не желаят да гледат в комисия законопроекти, които ще решат тези проблеми“, каза още зам.-председателят на ПГ на БСП.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сергей Станишев, ПЕС: Дебатът за Истанбулската конвенция се превърна в страстна дискусия, боравеща със страховете на хората за политически цели

Сергей Станишев, ПЕС: Дебатът за Истанбулската конвенция се превърна в страстна дискусия, боравеща със страховете на хората за политически цели

3 Февруари 2018 | 13:30 | Агенция "Фокус"
София. Дебатът за Истанбулската конвенция се превърна в страстна дискусия, боравеща, за политически цели, със страховете на хората, а не с факти. Това коментира за обзорното седмично предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“ евродепутатът и председател на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев. Той уточни, че през експлоатация на гражданското мнение политиците виждат възможност за управляване на гласовете, тъй като е много по-лесно да се води такъв дебат, "вместо да се адресират истинските проблеми, разяждащи обществото и държавата". Станишев изрази своето притеснение и от позицията на държавния глава Румен Радев с критики за конвенцията.
„Първо - когато се казва, че борбата с насилието над жени е работа само на полицията – просто не отговаря на никакви реалности. Като знам какво често е отношението на полицията, претрупана с много други неща, към случаите на оплаквания. Второ – когато отхвърляш международни конвенции с такава аргументация, всъщност показва непознаване на философията на международните отношения, касаещи правата на човека. И това е меко казано притеснително. Тази конвенция има смисъл за дълготраен ангажимент на държавата. Правата на човека от десетилетия не са просто вътрешен въпрос и смисълът на тези международни конвенции е да има ангажимент за трайна политика, за да се постигнат трайни резултати“, каза още Сергей Станишев. Той подчерта, че нератифициране на конвенцията ще означава, че жените няма да имат инструментите за защита, които им предоставя документа. Евродепутатът обаче уточни, че насилието над жените не може да се прекрати изцяло и отведнъж, а борбата срещу него е процес. Председателят на Партията на европейските социалисти допълни, че тази борба трябва да се води и от обществото, в частност и от неправителствените организации, тъй като според него действащите механизми на държавата не вършат работа.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сергей Станишев, ПЕС: Трябва да направим обществена кампания срещу насилието над жени

Сергей Станишев, ПЕС: Трябва да направим обществена кампания срещу насилието над жени

3 Февруари 2018 | 10:53 | Агенция "Фокус"
София. „Всяка трета жена в ЕС е жертва на насилие. Крайно време е политическите партии в България, както и институциите да спрат да си затварят очите пред този проблем и да организират мащабна обществена кампания срещу насилието над жени и деца. Изкривеният дебат за ратифицирането на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие запуши устите на жертвите, надигна вълна от насилие и демотивира и малкото хора, които доброволно помагат на тези жени. Дадохме абсолютно погрешен сигнал на жертви и насилници – че като общество толерираме това. Политиците трябва да внесат спокойствие и разум в дебата, а не да истеризират и да се възползват от страховете на хората. В противен случай ще трябва да понесат отговорността за насилието в семействата – над жени и деца, в детските градини, в училищата, над лекари, по улиците. Никой няма да го каже открито, но изкривената дискусия, акцентирането върху неща, които изобщо не съществуват в тази конвенция, фиксирането върху хипотетични страхове загърбва реалния проблем. Заради разделението, започнало още вътре в правителството, е блокирана националната програма, от която зависи функционирането на кризисните центрове и телефонните линии за жертви на насилие“. Това заяви в предаването „Тази събота“ президентът на ПЕС Сергей Станишев, съобщиха от пресофиса на евродепутата. В ефира на БТВ той разказа за вчерашното си посещение в центъра на Фондация „Пулс“, където се срещна с жени, претърпели насилие.
На въпрос защо е необходима ратификацията на конвенцията, Станишев отговори, че тя е най-всеобхватният международен договор, чрез който 45 от 47 държави в Съвета на Европа поемат ангажименти за борба с насилието над жени и домашното насилие. "По този начин това няма да е въпрос на конюктура – на една партия това е приоритет, за друга – не е и постоянно променяме законодателството. С конвенцията България ще поеме ангажимент да се бори с насилието, да финансира центрове за жертви на насилие, както и да отделя средства за програми за жертвите и работа с извършителите на тези деяния. Ще се опростят процедурите и най-вече – ще се говори за това, за да не се толерира насилието и така да постигнем здраво общество, изградено от здрави и щастливи семейства. Конвенцията съдържа философията на борбата с насилието и най-добрите международни практики. Промяна в законодателството не може да постигне този обхват и ангажименти“, каза още Станишев.
Мариана Векилска цитира Декларация на Съвета на Европа, в която изрично се посочва, че Истанбулската конвенция не въвежда задължение за държавите да въвеждат обучение за сексуалната ориентация на децата в училище, нито еднополовите бракове, нито тълкуването на т.нар. „трети пол“. Станишев посочи, че далеч по-консервативни държави като Турция, Грузия (в която са забранени еднополовите бракове), Македония, Албания и Черна гора са ратифицирали конвенцията. „Разбира се, че социалните роли на мъжа и жената се променят. Преди 100 години жените нямаха право да гласуват, право на развод или дори да носят панталон. Днес е различно“, добави той.
„Човешкото достойнство е фундаментално човешко право. Още през 70-те години в документа от Хелзинки държавите се съгласяват, че въпросите за човешките права не са въпрос на вътрешна политика. Затова съм притеснен от реакцията на президента Радев. Тезата, че домашното насилие е работа на полицията е несъстоятелна. А позицията, че видите ли ще се дадат могъщи функции на НПО-тата не отговаря на истината. И в момента те са единствените, които водят борбата с насилието и се грижат за жертвите, държавата е абдикирала от темата“, каза още Станишев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БСП настоява за центрове за жертви на домашно насилие във всяка област на страната (ОБЗОР)

БСП настоява за центрове за жертви на домашно насилие във всяка област на страната (ОБЗОР)

3 Февруари 2018 | 02:09 | Агенция "Фокус"
София. ПГ на БСП внесе предложения за допълнение на Закона за защита от домашното насилие. Левицата настоя във всяка област на страната да бъде изграден център за жертви на домашно насилие. Центровете да бъдат изградени, поддържани и управлявани по Закона за социалното подпомагане през държавния бюджет. Зам.-председателят на ПГ на БСП Драгомир Стойнев заяви, че промените ще доведат до реални действия срещу домашното насилие. „Това е силата на БСП - в нейната последователност, в отстояването на заявеното в защита на интересите на хората. Не като ГЕРБ, които правят една крачка напред и две назад“, заяви той. Според него, ако ГЕРБ приемат законопроекта до края на лятото, във всяка област трябва да има изграден център за жертви на домашно насилие. Драгомир Стойнев посочи, че издръжката на центровете ще струва на бюджета около 2,5 млн. лева годишно. Според него финансирането може да дойде от сегашния бюджет, без да се налага актуализация. Той беше категоричен: „Грешките на управляващите са толкова много, че едвам смогваме да ги показваме“. Депутатът посочи, че БСП като опозиция не може да не реагира, когато се подписва Истанбулската конвенция, без да се попитат гражданите. „За Истанбулската конвенция разграничението е ясно - ГЕРБ срещу българския народ“, изтъкна Драгомир Стойнев.
Във връзка с появилата се в медиите информация, че никой от групата на БСП не е гласувал против Истанбулската конвенция на форума в Лисабон, лидерът на левицата Корнелия Нинова заяви: „Никога не съм гласувала „за” Истанбулската конвенция“. Тя уточни, че цялата българска делегация не е присъствала на въпросното заседание. За посещението на евродепутата и лидер на ПЕС Сергей Станишев в Кризисен център за жени, жертви на домашно насилие в Перник, както и подкрепата му за Истанбулската конвенция, Корнелия Нинова посочи: „Не определям това като напрежение, а като различни позиции. Естествено, че е право на ПЕС да посещават такива центрове. По темата „домашно насилие” нямаме различия. Имаме различия по текстовете, които въвеждат социален пол и нестандартни роли на пола”.
По-късно социалният министър Бисер Петков обясни: „23 са кризисните центрове за жертви на домашно насилие в страната, а нуждата е по-голяма и това е отбелязано в проекта за ратифициране на Истанбулската конвенция“. По данни на Агенцията за социално подпомагане през 2017 година жертвите на домашно насилие са 584, от които 183 са жени, а останалите - деца. Правосъдният министър Цецка Цачева изтъкна: „В страната липсва правна рамка за защита на жените и момичетата и за предотвратяване на насилието, така както това се случва в Истанбулската конвенция“. Тя обясни, че частичните стъпки за промени в Закона за защита от домашното насилие и в НК през годините не са достатъчни. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов коментира: „Ако искаме да успокоим обществото, да направим референдум „за“ или „против“ еднополовите бракове, три пола и джендър идеологията“. Според него КС ще върне предложението на БСП за референдум за Конвенцията заради формулировката на въпроса. „Днес е Истанбулската конвенция, утре ще бъде друга конвенция-това е политика, която се налага, не много демократично, от определени европейски кръгове от членките на ЕС“, изтъкна той. „Ако българските граждани кажат, че са „За“ еднополовите бракове - чудесно, ако кажат „Не“ - още по-добре“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Михаил Константинов: Няма руско влияние у нас по въпроса за Истанбулската конвенция

Проф. Михаил Константинов: Няма руско влияние у нас по въпроса за Истанбулската конвенция

2 Февруари 2018 | 21:21 | Агенция "Фокус"
София. Няма руско влияние у нас по въпроса за Истанбулската конвенция. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ проф. Михаил Константинов. "В същото време, обаче, натискът в посока от Европа към България за ратификация на Конвенция е очевиден", подчерта професорът. Според него притесненията на европейските ни партньори са свързани с това, че България може да започне процес на отказ от Конвенцията, което не отговаря на техните дългосрочни цели. „Казваме, че Русия е една от тези държави, които не са я ратифицирали, но нека да си припомним, че и Великобритания не я е ратифицирала. А Великобритания или Англия, ако искате, в буквалния смисъл на думата е родина на съвременната демокрация. През 1215 г. там е подписана „Магна харта“ - Великата харта, която е първият и най-велик, вероятно, конституционен документ на всички времена. В този смисъл внимателното отношение на Англия по този въпрос е много показателно. Въпреки това тази държава не бърза да подписва такава конвенция, защото знае, че подписването й ще означава да си загуби суверенитета“, коментира проф. Михаил Константинов. Той допълни, че българските депутати рядко имат възможност да гласуват според своите съвест и убеждения. Според него е необходимо те да почерпят от световния опит и да изпълнят конституционното си право, защото рано или късно Истанбулската конвенция ще влезе в Народното събрание. Константинов изрази надежда, когато това се случи, Конвенцията да бъде отхвърлена и България да не бъде единствената, която го е сторила.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БСП настоява за центрове за жертви на домашно насилие във всяка област на страната (ОБЗОР)

БСП настоява за центрове за жертви на домашно насилие във всяка област на страната (ОБЗОР)

2 Февруари 2018 | 20:33 | Агенция "Фокус"
София. ПГ на БСП внесе предложения за допълнение на Закона за защита от домашното насилие. Левицата настоя във всяка област на страната да бъде изграден център за жертви на домашно насилие. Центровете да бъдат изградени, поддържани и управлявани по Закона за социалното подпомагане през държавния бюджет. Зам.-председателят на ПГ на БСП Драгомир Стойнев заяви, че промените ще доведат до реални действия срещу домашното насилие. „Това е силата на БСП - в нейната последователност, в отстояването на заявеното в защита на интересите на хората. Не като ГЕРБ, които правят една крачка напред и две назад“, заяви той. Според него, ако ГЕРБ приемат законопроекта до края на лятото, във всяка област трябва да има изграден център за жертви на домашно насилие. Драгомир Стойнев посочи, че издръжката на центровете ще струва на бюджета около 2,5 млн. лева годишно. Според него финансирането може да дойде от сегашния бюджет, без да се налага актуализация. Той беше категоричен: „Грешките на управляващите са толкова много, че едвам смогваме да ги показваме“. Депутатът посочи, че БСП като опозиция не може да не реагира, когато се подписва Истанбулската конвенция, без да се попитат гражданите. „За Истанбулската конвенция разграничението е ясно - ГЕРБ срещу българския народ“, изтъкна Драгомир Стойнев.
Във връзка с появилата се в медиите информация, че никой от групата на БСП не е гласувал против Истанбулската конвенция на форума в Лисабон, лидерът на левицата Корнелия Нинова заяви: „Никога не съм гласувала „за” Истанбулската конвенция“. Тя уточни, че цялата българска делегация не е присъствала на въпросното заседание. За посещението на евродепутата и лидер на ПЕС Сергей Станишев в Кризисен център за жени, жертви на домашно насилие в Перник, както и подкрепата му за Истанбулската конвенция, Корнелия Нинова посочи: „Не определям това като напрежение, а като различни позиции. Естествено, че е право на ПЕС да посещават такива центрове. По темата „домашно насилие” нямаме различия. Имаме различия по текстовете, които въвеждат социален пол и нестандартни роли на пола”.
По-късно социалният министър Бисер Петков обясни: „23 са кризисните центрове за жертви на домашно насилие в страната, а нуждата е по-голяма и това е отбелязано в проекта за ратифициране на Истанбулската конвенция“. По данни на Агенцията за социално подпомагане през 2017 година жертвите на домашно насилие са 584, от които 183 са жени, а останалите - деца. Правосъдният министър Цецка Цачева изтъкна: „В страната липсва правна рамка за защита на жените и момичетата и за предотвратяване на насилието, така както това се случва в Истанбулската конвенция“. Тя обясни, че частичните стъпки за промени в Закона за защита от домашното насилие и в НК през годините не са достатъчни. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов коментира: „Ако искаме да успокоим обществото, да направим референдум „за“ или „против“ еднополовите бракове, три пола и джендър идеологията“. Според него КС ще върне предложението на БСП за референдум за Конвенцията заради формулировката на въпроса. „Днес е Истанбулската конвенция, утре ще бъде друга конвенция-това е политика, която се налага, не много демократично, от определени европейски кръгове от членките на ЕС“, изтъкна той. „Ако българските граждани кажат, че са „За“ еднополовите бракове - чудесно, ако кажат „Не“ - още по-добре“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Михаил Константинов: Рефрендум за Истанбулската конвенция е необходим заради абсолютното разделение в обществото

Проф. Михаил Константинов: Рефрендум за Истанбулската конвенция е необходим заради абсолютното разделение в обществото

2 Февруари 2018 | 19:56 | Агенция "Фокус"
София. Рефрендум за Истанбулската конвенция е необходим. Това каза политическият анализатор проф. Михаил Константинов в интервю за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“. Той коментира, че дискусията около ратификацията на документа е довела до абсолютно разделение в обществото. „Трябва да призная, че съм съгласен с БСП, че трябва да има такъв референдум. Правим референдуми за какви ли не глупости и спокойно можехме да минем без без последните 4-5. Срещу Истанбулската конвенция „скочи“ не само православната църква, но и всички вероизповедания. Това е цивилизационен избор. По цял свят тече един процес, който освен, че е отвратителен ще има много тежки последици за цивилизацията. Нещата са много сериозни и аз просто не мога да разбера каква е тази зла сила, която така истерично се опитва да "гътне" християнската цивилизация“, коментира още проф. Михаил Константинов. Според него Истанбулската конвенция е поставена в дневния ред българското общество по лъжлив и подвеждащ начин. По думите на проф. Константинов документът освен всичко създава и образ на мъжа като насилник.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Екатерина Велева, председател на „П.У.Л.С“: Изключително важно е гражданите да покажат позиция относно Истанбулската конвенция и тя да бъде ратифицирана

Екатерина Велева, председател на „П.У.Л.С“: Изключително важно е гражданите да покажат позиция относно Истанбулската конвенция и тя да бъде ратифицирана

2 Февруари 2018 | 16:46 | Агенция "Фокус"
Перник. От изключителна важност е гражданите да покажат гражданска позиция относно Истанбулската конвенция и да заявят ясно колко важно е тя да бъде ратифицирана. Това каза Екатерина Велева – председател на Фондация „П.У.Л.С“ и клиничен психолог, по време на посещението на евродепутата и председател на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев в Рехабилитационния център за пострадали от домашно насилие жени и деца на фондацията, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Ние близо 20 г. работим на територията на целия Югозападен регион с много тежки жертви на домашно насилие и сме озадачени от позицията на президента на Република България Румен Радев, че това не трябва да се случи. Всички виждаме как в последно време станаха няколко убийства, виждаме какво се случва в семейството – домашното насилие вече е рефлекс и много деца станаха дори и убийци. Ние смятаме, че това нещо е изключително видимо и сме наистина изненадани, че всичко се предава като един вид счупено огледало – грешно и изопачено. В един момент се оказа, че държавата ни определи като контролиращ орган, а ние не сме такива. Ние сме хората, които показваме какво наистина се случва в нашето общество, защото вадим такива случаи, които обикновено се крият в нашето общество“, каза още Велева.
Юлия Андонова, координатор във Фондация „П.У.Л.С“, обясни, че само за последния месец над 20 жени, жертви на насилие, са потърсили помощ в центъра, но капацитетът му е само за 12 души. Тя уточни, че адресът на сградата се пази в тайна, за да не могат потърпевшите да бъдат открити от насилниците, въпреки че е имало и такива случаи.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Адв. Марияна Евтимова, „П.У.Л.С“: С дебатите за Истанбулската конвенция отново затворихме устата на жертвите на домашно насилие и им казахме, че те са си виновни

Адв. Марияна Евтимова, „П.У.Л.С“: С дебатите за Истанбулската конвенция отново затворихме устата на жертвите на домашно насилие и им казахме, че те са си виновни

2 Февруари 2018 | 16:28 | Агенция "Фокус"
Перник. С дебатите за Истанбулската конвенция отново затворихме устата на жертвите на домашно насилие и им казахме, че те са си виновни. Това каза адвокат Марияна Евтимова – член на УС на Фондация „П.У.Л.С“ и адвокат с над 20-годишен стаж в защитата на пострадали от насилие, по време на посещението на евродепутатът и председател на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев в Рехабилитационния център за пострадали от домашно насилие жени и деца на Фондация „П.У.Л.С“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите й Истанбулската конвенция не застрашава българската конституция. „В нейната основа е, че всички хора трябва да бъдат равни в социума, в обществените отношения, в плоскостта на субектните отношения – това казват и конвенцията, и нашата конституция. Конвенцията е международен инструмент, който стъпва на всички международни актове за защита за правата на хората. Насилие няма просто така между биологичните полове, то е продукт на обществото. И е важно всяка държава да има вътрешна борба с него. Има много да се направи в нашата държава, за да достигнем онази защита на пострадалите, която да бъде ефективна, наистина да ги защити и да могат те да продължат да живеят в свят на мир и на толеранс“, каза още адв. Евтимова и обясни, че в момента в България настина има закон за защита от насилието, но то не е криминализирано. „Дори се толерира насилието на жени в домашна обстановка, както и на децата и точно това е обект на Истанбулската конвенция. Защото децата имитират този модел и утре ще израснат като насилници. Тази конвенция не говори за нарушаване на някакви изконни християнски ценности в семейството, а за толеранс в отношенията между хората и ненасилствено решаване на споровете. Създава се впечатление за безконтролируемост, а ако държавата не застане зад тези политики, то пострадалите от насилие няма как да бъдат подкрепени. В много от случаите дори жертвите се връщат при насилника, защото държавата не разбира, че този пострадал човек трябва да се подкрепи. С дебатите за Истанбулската конвенция отново затворихме устата на жертвите на домашно насилие и им казахме, че те са си виновни. Хората не разбират, че има насилие в обществото, време е да го разпознаем", заяви още адв. Евтимова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сергей Станишев, ПЕС: Страни, в които има конституционна забрана за еднополови бракове, са приели Истанбулската конвенция и България изглежда като странно явление на този фон

Сергей Станишев, ПЕС: Страни, в които има конституционна забрана за еднополови бракове, са приели Истанбулската конвенция и България изглежда като странно явление на този фон

2 Февруари 2018 | 16:20 | Агенция "Фокус"
Перник. Страни, в които има изрична конституционна забрана за еднополови бракове, са ратифицирали конвенцията – Грузия, Босна и Херцеговина, Полша и др. България изглежда като някакво странно явление на европейския фон. Това каза евродепутатът и председател на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев при посещението си в Рехабилитационния център за пострадали от домашно насилие жени и деца на Фондация „П.У.Л.С“ в Перник, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Искам да подчертая, че страни, много по-консервативни в културен и социологически аспект, са ратифицирали конвенцията. Затова искам да призова политическите сили да успокояват дебата, а не да го истериализират, защото това е тяхна отговорност. Просто цялата дискусия отиде в посока, в която наистина я няма. Представата, че ЕС иска да наложи нещо, което ще разруши българските семейства, е невярна. Никой не мисли да прави това нещо“, коментира той.
По време на посещението си в центъра Сергей Станишев се срещна с жени, жертви на насилие, и чу техните лични истории. „Някои жени, с които се срещнах, са от кратко време тук, а други – в продължение на месеци, но видях, че в центъра те имат всичко, от което се нуждаят. Но, за съжаление, в България има много малко такива центрове – общо 20 в цялата страна, от които 12 са само за деца, а 8 за жени и деца, жертви на насилие. Има и един-единствен център за жени, преживяли изнасилване, който е в Бургас. А според конвенцията на 10 хил. души население трябва да има едно легло в кризисен център, на 100 хил. – едно легло в център за жени, жертви на насилие“, каза още евродепутатът и обясни, че в момента много такива жени съдят България.
„През последните седмици се води нещо като културна война, но не се чува гласът на хората, които са пряко засегнати, и на хората, работещи с тях не от облага, а от човещина. Моето притеснение е, че гласът на разума и на човещината беше заглушен. Отговорността на политическите институции излезе от контрол от самото начало, когато партии от патриотичния блок говориха безумни за мен неща и дадоха старт на една тотално изкривена и фалшива дискусия. Проблемът е, че и другите политически сили в България загубиха рационалното и се впуснаха в политически популизъм", каза още той.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Фондация, оказваща помощ на жертви на насилие, изрази своето несъгласие с позицията на президента Румен Радев, че Истанбулската конвенция не трябва да се ратифицира

Фондация, оказваща помощ на жертви на насилие, изрази своето несъгласие с позицията на президента Румен Радев, че Истанбулската конвенция не трябва да се ратифицира

2 Февруари 2018 | 12:31 | Агенция "Фокус"
София. Фондация „П.У.Л.С.“, която оказва помощ на жертви на насилие, изрази своето несъгласие с позицията на президента Румен Радев, че Истанбулската конвенция не трябва да се ратифицира. Това става ясно от отворено писмо на неправителствената организация. Агенция „Фокус“ публикува текста без редакторска намеса:

С настоящото писмо екипът на Фондация „П.У.Л.С.“ изразява своето дълбоко неразбиране и притеснение от последно развилите се събития по отношение на Конвенция № 210 на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие и изказването на Президента на Република България г-н Румен Радев в Брюксел.
Изключително неразбиране будят представените доводи за "здрав разум“ на българското общество, относно отлагането на ратификацията на Конвенцията, противовес на непрекъснатото ескалиращо насилие в същото това общество и последните трагични събития на насилие в дома, институциите и обществото.
Не сме съгласни, че „Това е зле написан документ, който не трябва да се ратифицира“ поради факта, че конвенцията предоставя възможност за Превенция, Протекция и Преследване на извършителите и дава възможност за достатъчна грижа за пострадалите.
Конвенцията е фундамент, който е събрал най-доброто от всички международни актове, уреждащи защитата на правата на човека във всички аспекти-превенция на всички форми на насилие, защита на пострадалите лица и съдебно преследване на извършителите.
Нашата организация работи минимум с по четиридесет пострадали всяка седмица и в момента на изписването на това писмо също беше подаден сигнал за жена в изключително тежко насилие с нужда от настаняване.
Неправителствените организации, които са единствените до този момент институции, които има разкрити Кризисни центрове, са изключително малко - шест на брой за цялата страна и предлаганите специализирани услуги са също толкова малко, както и добре обучени специалисти за работа с пострадалите.
Ние сме съгласни с изказването на г-н Радев за това, че този изключително тежък проблем трябва да бъде основен приоритет на Държавата и е необходимо самата държава да поеме отговорността за социална и законова регламентация. Не можем да разберем, обаче становището на Президента за това как НПО-та, които до този момент единствено се грижиха за пострадалите от близо 30 години, се превърнаха „контролни органи“. Неправителствените организации винаги са били гражданската съвест на обществото и изразители на основните водещи проблеми.
С настоящото писмо ние, специалистите от Фондация „П.У.Л.С.“ още веднъж правим опит за повишаване на чувствителността на обществото по проблема за насилието, основано на пола и домашното насилие и призоваваме всички народни представители, отговорни органи и министерства към вземане на спешни мерки в насока стопиране на процеса на ескалиращото неразбиране за широтата и мащабността на насилието и адекватни законови промени.
Затова и ратифицирането на Конвенцията ще доведе до надграждане на българското законодателство чрез предприемане на необходимите законодателни мерки (включително чрез премахване на закони и практики, които дискриминират жените; както в сферата на гражданското, така и на наказателното право, вкл. чрез осигуряване на компенсация на пострадалите; чрез криминализиране на физическото, психическото насилие и преследването, както и на сексуалното насилие, вкл. изнасилването в брака и в съпружески съжителстваща двойка; чрез възприемане на насилието в брака и в съпружески
съжителстваща двойка като отегчаващо вината обстоятелство и др.), а също и други такива за насърчаване и защита правото на всички, особено жените, да живеят свободни от насилие както в публичния, така и в частния сектор.
В отговор на притесненията по отношения на текстовете в Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие изпращаме Правен анализ на същата от юрист с над 20 годишна практика и разбиране по проблемите на насилие и защита на човешките права.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Каракачанов: Ако българските граждани кажат, че са "За" еднополовите бракове - чудесно, ако кажат "Не", още по-добре

Министър Красимир Каракачанов: Ако българските граждани кажат, че са "За" еднополовите бракове - чудесно, ако кажат "Не", още по-добре

2 Февруари 2018 | 12:15 | Агенция "Фокус"
София. Ако българските граждани кажат "Да, ние сме за еднополови бракове" - чудесно. Ако кажат "Не", още по-добре. Това каза пред журналисти в Народното събрание министърът на отбраната Красимир Каракачанов за предложението на БСП за референдум за Истанбулската конвенция, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Нацията е в демографска криза, а ние ще учим децата как да си сменят пола, вместо да ги учим на морални, човешки, български ценности“, коментира той. „Има разлика между хомосексуализма и еднополовите бракове, както и между хомосексуализма и трети пол. Не се бъркам на никого какви са сексуалните му предпочитания и не искам някой да ми налага на мен, че има трети или 14-ти пол“, посочи Красимир Каракачанов. „Не налагам на никой сексуални предпочитания и какво ще прави под юргана. Крайно време е да спрат да ми налагат и обясняват, че имало трети пол“, заяви той. „Не е ли неравенство между половете бащата ти да те продаде на 12 години. Има ли го? Има го. Хайде да решим проблема тук, смятаме, че ще го решим с Истанбулската конвенция ли?“, попита министърът. В отговор на въпрос стабилна ли е управляващата коалиция с оглед мнението на вицепремиера Валери Симеонов за референдума за Истанбулската конвенция Красимир Каракачанов коментира: „Валери Симеонов е с 10 години по-голям от мен, държи да му викам батко. Този път съм пропуснал да се консултирам с него, но смятам, че съм прав. Ако смята, че въпросът не трябва да се изяснява, е негово лично мнение, аз имам свое“.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Каракачанов: Ако искаме да успокоим обществото, да направим референдум „за“ или „против“ еднополовите бракове, три пола и джендър идеологията

Министър Красимир Каракачанов: Ако искаме да успокоим обществото, да направим референдум „за“ или „против“ еднополовите бракове, три пола и джендър идеологията

2 Февруари 2018 | 12:03 | Агенция "Фокус"
София. Предлагам да „хванем бика за рогата“- ако искаме да успокоим обществото един път завинаги нека да направим референдум с въпросите „за“ или „против“ е българското общество еднополовите бракове, три или повече пола, джендър идеологията да влиза в учебните програми и да приключим въпроса. Това каза пред журналисти в Народното събрание министърът на отбраната Красимир Каракачанов за предложението на БСП за референдум за Истанбулската конвенция, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „БСП предложиха референдум с въпрос, който е адресиран до т.нар. Истанбулска конвенция. С такъв въпрос референдум не може да се направи, защото ще бъде върнат от КС. Конвенцията си има име“, посочи той. „Съмненията в обществото са, че чрез тази Конвенция и в последствие чрез други законодателни промени ще ни бъде наложено да приемем еднополови бракове, джендър идеологията, трети пол“, заяви Красимир Каракачанов. „Днес е Истанбулската конвенция, утре ще бъде друга конвенция- това е политика, която се налага, не много демократично от определени европейски кръгове от членките на ЕС“, изтъкна той.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: България не трябва да ратифицира Истанбулската конвенция

Президентът Румен Радев: България не трябва да ратифицира Истанбулската конвенция

1 Февруари 2018 | 18:45 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Истанбулската конвенция в настоящия си вид е зле написан документ, който допуска неясноти и най-различно тълкуване. Моето мнение е, че тя не трябва да се ратифицира. Това заяви президентът Румен Радев в отговор на журналистически въпрос при посещението си в Брюксел, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
Държавният глава определи отлагането на ратификацията като „победа за българското общество, което е показало обединение и здрав разум“ и отбеляза, че застъпниците й са се „скрили“ зад Конституционния съд, като са поискали тълкувание от него. По думите на президента има няколко причини против приемането на документа в България и първата е, че конвенцията сама по себе си не предотвратява автоматично насилието. Пример за това са държавите, които са я ратифицирали, заяви Румен Радев и реторично попита дали в тези страни е преодоляно насилието над жени и деца. „Можем да предотвратим това насилие само с читави български закони, с адекватни действия на полицията и на съда и най-вече добро възпитание“, допълни държавният глава.
Президентът посочи, че не са основателни твърденията за ратификацията на конвенцията с резерви. „Точно тези текстове, които бунят нашата общественост, които са в разрез с нашите ценности, морал, традиции и вяра – за тях в самата конвенция изрично е написано, че не подлежат на никакви резерви и на никакви съпътстващи декларации“, обясни Румен Радев. Той посочи, че ако международният документ бъде приет, това отнема от правомощията на държавата и вменява такива правомощия на неправителствени организации. „Те ще станат основен източник на информация и се превръщат в контролни органи. Това няма да допринесе за намаляване на насилието над жени и деца. По-скоро ще стимулира съдене на държавата“, обясни президентът, като допълни, че винаги е опасно държавата да абдикира от задължения.
Като аргумент против ратификацията Румен Радев посочи и възможността конвенцията да легитимира намесата в образователния процес с непредвидими последствия върху съзнанието на децата. Според президента провеждане на референдум по темата ще отнеме време, енергия и средства.
Попитан за назначаването на нов началник на Националната служба за охрана, Румен Радев заяви, че ще спази законовия едномесечен срок за издаване на указ. Държавният глава призова да не се правят „произволни и самодейни предложения“ за работата на службата. „Към Националната служба за охрана трябва да има отговорно отношение. Най-малкото, защото там има отговорни и достойни хора и трябва да се отнасяме подобаващо към тях“, посочи Радев и допълни, че фриволното тълкуване на законите не е в интерес на държавността.
Дълги години Западните Балкани бяха пренебрегвани откъм перспектива за членство, заяви президентът, помолен да коментира един от важните приоритети на Българското председателство на Съвета на ЕС. По думите на президента всяка държава кандидат за членство в съюза трябва да бъде приета на базата на своите индивидуални заслуги и ако е изпълнила съответните реформи. „Този процес трябва да бъде много внимателно планиран. Не трябва да има празни надежди и празни обещания“, отбеляза Румен Радев.
Президентът се съгласи с тезата на министър-председателя, че трябва да се осигури „продължителност“ на приоритета за европейска перспектива на Западните Балкани и след като изтече българското председателство. Във връзка с това държавният глава Румен Радев планира среща с колегите си от Естония, Австрия и Румъния. „Надявам се на тази среща ние да дадем един по-голям времеви период, в който нашите приоритети да могат да се реализират. Те да могат да бъдат поети и от Австрия, а след това и от Румъния. Да дадем шанс за повече време за стабилизация и трайна европейска перспектива на Западните Балкани“, обясни Румен Радев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БСП: Партията получи поредната подкрепа за позицията си по Истанбулската конвенция

БСП: Партията получи поредната подкрепа за позицията си по Истанбулската конвенция

1 Февруари 2018 | 17:28 | Агенция "Фокус"
София. БСП получи поредната подкрепа за позицията си по Истанбулската конвенция. Това съобщиха от пресцентъра на партията. Атанас Зафиров, член на ИБ на БСП, се срещна с ръководството и членовете на Клуб „Тил – ген. Герман Германов” към СОСЗР. На срещата той запозна присъстващите с позицията на БСП по казуса с ратификацията на Истанбулската конвенция и внесеното предложение от страна на ПГ на „БСП аз България” за провеждане на референдум. В хода на разговора беше установено пълно единомислие между двете страни по поставените въпроси. Запасните офицери и сержанти изразиха подкрепа си за позицията на БСП и предложението й за обществено допитване.
Срещата е част от поредицата разговори между левицата и патриотични организации и сдружения от неправителствения сектор.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Каракачанов: Конституционният съд ще спре референдума на БСП за Истанбулската конвенция

Министър Красимир Каракачанов: Конституционният съд ще спре референдума на БСП за Истанбулската конвенция

1 Февруари 2018 | 16:24 | Агенция "Фокус"
София. Конституционният съд ще спре референдума на БСП за Истанбулската конвенция. Това заяви пред журналисти вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, коментирайки идеята на БСП да инициира референдум за необходимостта от ратификация на Истанбулската конвенция, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Страховете на обществото са от това, че с конвенцията или с последващо законодателство, ще се отворят неща, които българското общество не приема – трети пол, гей бракове и т.н. Ако ще питаме народа за нещо, по-добре да го попитаме за това”, посочи Каракачанов. „Няма нормален човек, който да е за насилието над жени. Няма нормален човек, който да е за това да бъдат ограничавани жените, защото са от този пол. Тук говорим за пол, а не за джендър”, допълни той. По думите му, ако страната ни иска да се бори срещу проблема с домашното насилие, трябва да промени законодателството си. „Има страни, които са подписали и ратифицирали Истанбулската конвенция, но правят точно обратното. Много ми е интересно сега как ще ги санкционира Съветът на Европа. За пример давам нашата южна съседка, която съвсем скоро, въпреки че е ратифицирала Конвенцията, разреши да се сключват бракове от лица, навършили 12-годишна възраст”, коментира още министър Каракачанов.
На въпрос как „Обединени патриоти” ще се противопоставят на идеята Конвенцията да бъде ратифицирана, той отговори: „Има само един начин да се противопоставиш – като натиснеш червеното копче и гласуваш „против””.
Иван ЛАЗАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Джакомо Филибек, ПЕС: БСП пълноценно е участвала в процеса по приемане на резолюцията от Лисабон, част от която е и становището за пълна подкрепа на Истанбулската конвенция

Джакомо Филибек, ПЕС: БСП пълноценно е участвала в процеса по приемане на резолюцията от Лисабон, част от която е и становището за пълна подкрепа на Истанбулската конвенция

1 Февруари 2018 | 15:53 | Агенция "Фокус"
София. Българската Социалистическа Партия пълноценно е участвала в процеса по обсъждане, редактиране и окончателно приемане на резолюцията от Лисабон, част от която е и становището за пълна подкрепа на ратификацията на Истанбулската конвенция. Това заяви Джакомо Филибек, заместник-генерален секретар на Партията на европейските социалисти (ПЕС), се посочва в позиция на ПЕС . Джакомо Филибек отбелязва още, че Проектът за резолюция е изпратен до всички партии членове на ПЕС по е-мейл в края на октомври 2017 г., след което са се провели двумесечни консултации по текста по имейл и на срещи на координационния съвет на ПЕС, на които БСП е имала свои представители, но не е отправяла възражения.


"Фокус" публикува пълния текст на съобщението на ПЕС:

Във връзка с получени запитвания от български медии до централата на Партията на Европейските Социалисти относно процедурата по обсъждане, гласуване и приемане на Резолюцията на ПЕС "За Прогресивна Европа – Обновление", приета на Съвета на партията в Лисабон на 1 и 2 Декември 2017 г. и участието на Българската Социалистическа Партия в този процес, изпращаме следното:

„Българската Социалистическа Партия пълноценно е участвала в процеса по обсъждане, редактиране и окончателно приемане на резолюцията от Лисабон, част от която е и становището за пълна подкрепа на ратификацията на Истанбулската конвенция. Проектът за резолюция е изпратен до всички партии членове на ПЕС по е-мейл в края на октомври 2017 г., след което се проведоха двумесечни консултации по текста по имейл и на срещи на координационния съвет на ПЕС, на които БСП е имала свои представители, но не е отправяла възражения“, заяви Джакомо Филибек, заместник-генерален секретар на ПЕС.

Заместник-председателят на БСП Деница Златева и г-н Кристиан Вигенин присъстваха на предварителното обсъждане и дискусия по проекта за Резолюция на заседание на президиума на ПЕС, проведено на 24 ноември 2018 г. в Брюксел. На това заседание редица партии и организации, членуващи в ПЕС, изразиха желание за корекции, поправки и добавки към проекта за резолюция, които бяха приети, но от БСП не е изразявано желание за редакции. Нито едно предложение за редакции по частта от текста, касаеща Истанбулската конвенция не е постъпило от нито една от партиите членове на ПЕС.
Финално резолюцията бе обсъдена, подложена на гласуване и приета с мнозинство по време на пленарното заседание на Съвета на ПЕС в Лисабон на 1 декември 2017 г. Делегати с право на глас от БСП на съвета в Лисабон бяха председателят Корнелия Нинова, и зам-председателите Деница Златева и Кирил Добрев.

В резолюцията на ПЕС от Съвета в Лисабон, За Прогресивна Европа – Обновление, изрично е записано, че Партията на Европейските Социалисти се обявява ЗА уеднаквяването на заплатите и пенсиите между мъжете и жените, ПРОТИВ насилието над жени и ЗА ратификация и прилагане на Истанбулската конвенция. Нито една партия от ПЕС не изрази резерви по тази част от текста.

Резолюцията е гласувана със 188 гласа „ЗА“, 13 гласа „ВЪЗДЪРЖАЛ СЕ“ и нито един „ПРОТИВ“. Според правилата на ПЕС, ако партия-член има резерви към част от документа или към целия документ и по някакви причини делегатите не са взели участие в дискусията (например не са били в залата), то тази партия има възможност да заяви в секретариата на Съвета, че желае нейните забележки да се включат в протокола. Така например направиха от Шведската Социалистическа Партия, които имат резерви по друга тема от Резолюцията и това е отбелязано на страница 2 от протокола на Съвета. Делегатите от БСП не са поискали никакви поправки и не са внесли възражения.

Всички документи са публични и могат да бъдат намерени на интернет страницата на ПЕС за съвета в Лисабон - https://www.pes.eu/en/about-us/the-party/council/lisbon-2017/

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Жельо Бойчев, БСП: Редактирахме въпроса на евентуалния референдум за Истанбулската конвенция, за да разсеем спекулациите, че левицата не е искрена в желанието си за допитването

Жельо Бойчев, БСП: Редактирахме въпроса на евентуалния референдум за Истанбулската конвенция, за да разсеем спекулациите, че левицата не е искрена в желанието си за допитването

1 Февруари 2018 | 08:25 | Агенция "Фокус"
София. БСП редактира въпроса на евентуалния референдум за Истанбулската конвенция, за да разсее спекулациите, че левицата не е искрена в желанието си за допитването. Това коментира в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Жельо Бойчев. Според него правителството се е провалило в организирането на обществена дискусия по темата за ратификацията на конвенцията, която е чувствителна за обществото. “Този референдум, и кампанията за него, трябва да отговори на въпросите, които бяха скрити от правителството в момента. Опитът на 3-ти януари да се одобри конвенцията от страна на Министерски съвет и надеждата, че тя ще мине тихичко, няма да предизвика реакция и никакво бружение в обществото, се провали. Трябва да кажем много ясно, че отговорността за цялата тази дискусия, провеждаща се по изключително хаотичен начин, и създава страхове в българските граждани, е изцяло на ГЕРБ“, коментира той. Според Жельо Бойчев управляващите от ГЕРБ искат тълкувателно решение от Конституционният съд за Истанбулската конвенция, защото нямат полезен ход и са поели ангажимент за ратификацията на документа.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Данаил Кирилов, ГЕРБ: Сезирането на Конституционния съд за Истанбулската конвенция не е отстъпление от нашата позиция по темата

Данаил Кирилов, ГЕРБ: Сезирането на Конституционния съд за Истанбулската конвенция не е отстъпление от нашата позиция по темата

31 Януари 2018 | 11:49 | Агенция "Фокус"
София. В никакъв случай това не е отстъпление от нашата позиция. Това обяви на брифинг в парламента народният представител от ПГ на ГЕРБ и председател на Комисията по правни въпроси Данаил Кирилов, във връзка с решението да сезират Конституционния съд за Истанбулската конвенция, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „До сега в дебата съществуваха тези по отношение на това, че ако се ратифицира Истанбулската конвенция, която като международен договор е с пряко действие, ще промени вътрешното законодателство. Нашата теза е, че това не е така. Органът, който би могъл да го констатира по компетентност, е именно Конституционния съд”, посочи Кирилов и поясни, че със сезирането му ГЕРБ не цели да прехвърли обществения или политически дебат по темата върху съда. „Ние искаме правното становище на Конституционния съд, което в тази изключителна правна хипотеза, е възможно”, поясни председателят парламентарната Правна комисия.
Иван ЛАЗАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Тома Биков, ГЕРБ: БСП се вслушаха в гласа на разума и решиха да променят въпроса на референдума за Истанбулската конвенция

Тома Биков, ГЕРБ: БСП се вслушаха в гласа на разума и решиха да променят въпроса на референдума за Истанбулската конвенция

31 Януари 2018 | 11:38 | Агенция "Фокус"
София. Бих искал да поздравя колегите от БСП за това, че все пак са се вслушали в гласа на разума и са решили да променят въпроса за референдума по повод Истанбулската конвенция. Надявам се, че те вече няма да действат в такава невротична среда, в която действаха до момента. Това обяви на брифинг в парламента народният представител от ПГ на ГЕРБ Тома Биков, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Макар и късно, БСП са преценили, че това, което вършат минава границите на нормалното”, коментира Биков призова дебатът по Конвенцията да бъде разумен и спокоен, за да бъдат чути всички гледни точки по темата. „Ценностите на християнското семейство са записани като ценност на ГЕРБ и никой в ГЕРБ няма намерение да се отказва от тази ценност. Това е за успокоение на тези, които ни обвиняват, че искаме да въвеждаме гей бракове, трети полове, четвърти полове и т.н. Нямаме никакви подобни намерение, нито срити, нито открити. Искаме да чуем какво мислят хората”, заяви още Биков.
Иван ЛАЗАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Данаил Кирилов, ГЕРБ: Ще сезираме Конституционния съд за Истанбулската конвенция, решението му ще даде правен ориентир

Данаил Кирилов, ГЕРБ: Ще сезираме Конституционния съд за Истанбулската конвенция, решението му ще даде правен ориентир

31 Януари 2018 | 11:21 | Агенция "Фокус"
София. Тази сутрин нашата парламентарна група взе решение да сезираме Конституционния съд на Република България с искане за преценка на съответствието на Истанбулската конвенция с Конституцията. Това обяви на брифинг в парламента народният представител от ПГ на ГЕРБ и председател на Комисията по правни въпроси Данаил Кирилов, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Това наше искане основаваме на чл. 12 ал. 1 т.4 от Закона за Конституционния съд и смятаме, че то съответства на изискванията на закона. Истанбулската конвенция е подписана, но все още не е ратифицирана от Народното събрание. Произнасянето на съда ще даде един водещ правен ориентир за обществения дебат за Конвенцията. Смятаме, че той ще бъде полезен за българското общество”, обясни Кирилов. По думите му така Конституционният съд ще може да отговори и на един от критичните по дебата въпроси, свързан с чл. 46 ал. 1 от Конституцията, която регламентира брака като доброволен съюз между мъж и жена.
„Смятаме, че произнасянето на Конституционния съд до голяма степен ще преодолее и негативната нагласа и спекулациите, които битуват в този обществен дебат”, подчерта председателят на Комисията по правни въпроси и допълни, че в рамките на днешния ден дори е започнало събирането на подписите и подготовката на мотивите за искането.
Иван ЛАЗАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Няма никакво отстъпление от референдума за Истанбулската конвенция

Корнелия Нинова, БСП: Няма никакво отстъпление от референдума за Истанбулската конвенция

31 Януари 2018 | 10:58 | Агенция "Фокус"
София. Искам да разсея всякакво съмнение - никакво отстъпление от референдума за Истанбулската конвенция, а редакция на въпроса. Това каза пред журналисти в Народното събрание лидерът на БСП Корнелия Нинова, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Мисля, че всеки момент ще бъде внесена редакцията на въпроса“, посочи тя. „Не се отказваме от идеята за референдум, подписите ги има. Редактираме само въпроса“, заяви Корнелия Нинова. „Знаем какво е мнението на повечето българи, излязоха и социологически проучвания, че повечето са против Истанбулската конвенция“, аргументира се лидерът на БСП. „Въпросът трябва да бъде зададен така, че отговорът да е 50% да. Законът за референдумите така е написан някога, че се изискват 50% плюс 1 да бъдат отговорите, за да бъде валиден“, обясни Корнелия Нинова.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ПГ на "БСП за България" не оттегля искането за референдума за Истанбулската конвенция, но редактира въпроса

ПГ на "БСП за България" не оттегля искането за референдума за Истанбулската конвенция, но редактира въпроса

31 Януари 2018 | 10:43 | Агенция "Фокус"
София. ПГ на "БСП за България" не оттегля искането за референдума за Истанбулската конвенция, а само редактира въпроса. Това съобщиха от пресцентъра на партията във връзка с появилата се в някои медии информация, че оттеглят референдума. От БСП уточняват, че се предлага преформулиране на въпроса от: "Подкрепяте ли НС на Република България да ратифицира Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие?" на "Против ли сте НС на Република България да ратифицира така наречената Истанбулска конвенция от 11.05.2011г?"

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. д-р Жеко Кьосев, социолог: Ако се стигне до референдум за Истанбулската конвенция, българският народ ще гласува против ратификацията й

Доц. д-р Жеко Кьосев, социолог: Ако се стигне до референдум за Истанбулската конвенция, българският народ ще гласува против ратификацията й

29 Януари 2018 | 17:16 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Ако се стигне до референдум за Истанбулската конвенция, българският народ ще гласува против ратификацията ѝ. Това коментира за Радио „Фокус“ – Пирин доц. д-р Жеко Кьосев, социолог и преподавател в Югозападен университет „Неофит Рилски“-Благоевград. „Мисля, че сред тези хора ще има и такива, които са подръжници на ГЕРБ, но не подкрепят точно тази конвенция. Много голям е броят на хората, които сме родители и не искаме децата ни да бъдат подложени на нещо, което не би било добре за тях“, каза още доц. д-р Кьосев.
Според него това, че БСП предложи да се проведе допитване до обществото по темата, не е изненада. „За мен лично интересният момент тук е не толкова предложението на БСП, колкото контра отговорът на ГЕРБ, които казаха, че са подкрепят референдум, но на който да се попита дали хората са за или са против насилието над жените и потъпкването на техните права. А иначе, разбира се, че е добре при такива въпроси, които разединяват политиците, но и обществото, да се прибягва до референдум. Наистина, много важно, обаче, е как ще бъде зададен въпроса, защото е ясно, че 99% от хората ще гласуват против насилието над жените. И обратното“, подчерта доц. д-р Кьосев. Той заяви, че до този момент не е чул някой от обкръжение или от студентите му, който да смята, че тази конвенция ще помогне за решаването на проблема.
„За мен, лично, в България има много по-сериозни проблеми, които изискват решение. Излишно е да се хвърля толкова енергия по темата за тази конвенция и социалният пол. Тук е мястото да отбележа и още нещо. От 864 година, когато България приема християнството, до този момент, в историята ни не се бе случвало различните религии да се обединят, излизайки с идентично становище по даден казус“, каза още доц. д-р Кьосев. Той допълни, че при така развилата се ситуация около Истанбулската конвенция един референдум ще бъде напълно излишен, защото вече са ясни нагласите на българското общество, което се уплаши от това, което може да последва, ако конвенцията бъде приета. „Ако все пак се стигне до референдум, още сега мога да Ви кажа какъв ще е резултатът, без да се ангажирам с конкретни цифри“, коментира доц. д-р Кьосев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. д-р Жеко Кьосев, социолог: В Истанбулската конвенция неприемлива за общество е идеята да се обикалят училищата, за да се обяснява, че съществува „социален пол“

Доц. д-р Жеко Кьосев, социолог: В Истанбулската конвенция неприемлива за общество е идеята да се обикалят училищата, за да се обяснява, че съществува „социален пол“

29 Януари 2018 | 14:32 | Агенция "Фокус"
Благоевград. В България непрекъснато говорим, че има демографска криза. По темата се изписаха хиляди статии и какво ли още не, а сега се подготвя кампания чрез Истанбулската конвенция, с която да се ходи в детските градини и училищата, за да се обяснява, че имало „социален пол“. Това коментира за Радио „Фокус“ – Пирин доц. д-р Жеко Кьосев, социолог и преподавател в Югозападен университет „Неофит Рилски“. Според него това е нещо, което не се приема нито от българското общество, нито от Българската православна църква, нито от Главното мюфтийство, нито от Католическата църква, нито от протестантите и евангелистите. „Всички религии, които са представени в България, реагираха. Според мен ако тази Истанбулска конвенция гарантираше още по-голяма сигурност за жените, то „Да“ - нека се ратифицира. Ако погледнете статистиката на Министерството на вътрешните работи, ще видите, че разкриваемостта на битовата престъпност и насилие е 100%. По отношение на сексуалното насилие тя показва 99%, тоест това е почти оптимума на база българските закони. Казвам това, защото на база тези цифри българското общество е объркано, тъй като не разбира с какво точно ще допринесе повече тази конвенция, след като така или иначе имаме толкова високи проценти на разкриване на подобен вид престъпления“, каза още доц. д-р Кьосев. Той добави, че вместо да се занимаваме с подобни конвенции, по-скоро наистина цялото общество трябва да насочи усилията си в посока намаляване на посегателствата срещу личността. „Лично аз силно се съмнявам, че дори да ратифицираме Истанбулската конвенция, тя ще помогне за намаляване насилието спрямо жените в българското общество. Всичката тези работи около половете, особено както е в случая с Америка, където казват, че има 31 пола, граничи с лудостта според мен. Давам си и сметка, че ако бях направил това изказване пред американска медия, то сега вече сигурно щях да съм в затвора“, коментира доц. д-р Жеко Кьосев.
"В Истанбулската конвенция има един радикален феминизъм, който в някои европейски държави може би импонира, но в България и в по-голяма част от континента няма никакви основи", посочи доц. д-р Кьосев. Според него притесненията на българското общество в тази връзка са съвсем основателни, защото то се страхува за своите деца. „За мен е необяснимо как хора, които са родители, защитават идеята за тази конвенция. Та нали някои от тях са баби и дядовци? Как те възприемат идеята в детските градини и училищата на децата им да се обяснява - да, ти си момченце, ти си момиченце, но има и още един - трети пол. Аз, като родител, чисто в социален, а не в политически аспект, не мога да си обясня това нещо“, каза още доц. д-р Кьосев. По думите му е крайно необяснима настоящата реакция на ГЕРБ, тъй като всъщност в България конвенцията е подписана още през 2014 година.
„Никъде в религиите не съществуват други полове освен мъжки и женски, затова всички те се обединиха „против“ Истанбулската конвенция“, коментира също доц. д-р Жеко Кьосев. Според него едно от основните неразбирания от страна на българското общество е защо ни е необходима конвенция, която се обявява против Господ, който е сътворил мъжа и жената. „Не ми е ясно до този момент, защо толкова политическа енергия се хвърля от страна на ПП ГЕРБ за налагането на тази конвенция. Всъщност тук има и още нещо интересно, а именно, че техните коалиционни партньори се обявиха против тази конвенция. Да, самата конвенция към момента минава под знака на нещо, което никой не може да отрече, а именно, че жените трябва да бъдат защитени“, каза още доц. д-р Кьосев. По думите му това е нещо, което не подлежи на никакво съмнение.
„Защо обаче се пропуска моментът, че още в началото на XX век България е една от първите държави на европейския континент, които въвеждат социалното законодателство и защитата на правата на жените и детския труд? Аз, поне на този етап, не виждам нещо, с което да се изправим и да кажем, че се потъпкват правата на жените в някакъв аспект. Не съм чул и жени да се оплакват, че правата им се потъпкват само заради пола им“, обясни доц. д-р Кьосев. Той допълни, че към момента има два основни аспекта, които трябва да се замислим - че в момента няма проблем по отношение правата на жените и не е ясно защо ни трябва допълнителна защита, и страха на българското общество от това какво ще последва след ратифицирането на конвенцията.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Цецка Цачева: Нужно е подобряване на практическото прилагане на законодателството за защита  на жертвите на престъпления

Министър Цецка Цачева: Нужно е подобряване на практическото прилагане на законодателството за защита на жертвите на престъпления

29 Януари 2018 | 13:55 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Основата на правата и защитата на жертвите на престъпления и техните семейства е поставена, но по-важно е законодателство в тази връзка да има реално измерение на практика, заяви министърът на правосъдието Цецка Цачева в Брюксел пред Групата на високо ниво по правата на жертвите. Това съобщиха от пресцентъра на министерството.
Форумът се организира от Главна дирекция „Правосъдие и потребители“ на Европейската комисия. В него участват още комисарят на Европейския съюз по въпросите на правосъдието, потребителите и равнопоставеността между половете Вера Юрова и комисарят по сигурността на Съюза Джулиан Кинг.
„Обикновено престъпленията засягат повече от едно лице, като близките на жертвата също са потърпевши, макар и непряко. Броят на засегнатите от престъпления в Европа е голям. В същото време трябва да отбележим, че свободното движение на хора е основна ценност на Европейския съюз. Граждани постоянно пътуват и рискът да станат жертва на престъпление в чужбина е също толкова голям, колкото и в собствената им държава“, каза още министър Цачева.
Тя припомни, че държавите-членки вече да въвели в националните си законодателства директивата относно обезщетението на жертвите на престъпления и директивата за установяване на минимални стандарти за правата, подкрепата и защитата на жертвите на престъпления.
Акцент в днешната срещата бе поставен на Директивата за правата на жертвите, като участниците дебатираха три основни теми: жертви на тероризъм, обезщетение на жертви на престъпления и жертви на насилие, основано на пола.
По думите на министър Цачева общите усилия трябва да се насочат към подобряване на практическото прилагане на законодателството в областта на правата на жертвите във всяка държава от ЕС, както и да се подобри трансграничното сътрудничество.
„Процесът по присъединяването на Европейския съюз към Истанбулската конвенция следва да продължи, защото този акт ще позволи по-добро координиране на политиките в тази област между различните институции на ЕС и обмена на добри практики. Той ще насърчи и сътрудничеството между държавите-членки за целите на борбата с насилието над жени“ , каза още министър Цачева и отбеляза, че по време на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз ще се работи активно в тази посока.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. д-р Жеко Кьосев, социолог: Дори България да ратифицира Истанбулската конвенция, тя няма да има юридическа стойност

Доц. д-р Жеко Кьосев, социолог: Дори България да ратифицира Истанбулската конвенция, тя няма да има юридическа стойност

29 Януари 2018 | 13:08 | Агенция "Фокус"
Благоевград. В Истанбулската конвенция има много неуредени юридически, но и човешки пунктове. Това коментира за Радио „Фокус“ – Пирин доц. д-р Жеко Кьосев, социолог и преподавател в Югозападен университет „Неофит Рилски“. По думите му по тази причина не е изненада, че българското общество в по-голямата си част е против ратификацията на документа. „Винаги съм казвал, че за да се управлява един народ, то трябва да се познава добре неговата народопсихология и нагласа. Като цяло много внимателно следя темата за Истанбулската конвенция. В тази връзка чух и Цветан Цветанов, който каза, че наистина предстои един много сериозен дебат във връзка с конвенцията. Тук обаче има едно много сериозно питане, на което не знам защо все още не получаваме отговор – защо този дебат не се осъществи по-рано“, каза още доц. д-р Кьосев. Според него този дебат идва някак си постфактум. „Някъде из медиите дори се появи изказване на министър-председателят Бойко Борисов, който каза, че по отношение на Истанбулската конвенция вече няма връщане назад, което ще рече, че веднъж подписана, тя задължително трябва да бъде ратифицирана. Това от своя страна означава, че тя трябва да стане задължителна както за българската държава, така и за българското общество“, подчерта доц. д-р Кьосев. Социологът отбеляза, че неуредиците в Истанбулската конвенция убягват на управляващите. „Дори България да ратифицира конвенцията, тя няма юридическа стойност, защото както всяка страна, така и нашата има свои закони. Тоест тук под идеята, че се защитават правата на жените, които за мен не подлежат на никакъв коментар или дебат, се прокарват идеи, които притесняват българското общество и то с основание, а именно така наречените социални полове“, добави доц. д-р Кьосев.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Валери Симеонов: Истанбулската конвенция е в 95% полезна, но лошото е, че трябва да се приеме цялата, а не може да се променя

Вицепремиерът Валери Симеонов: Истанбулската конвенция е в 95% полезна, но лошото е, че трябва да се приеме цялата, а не може да се променя

29 Януари 2018 | 09:34 | Агенция "Фокус"
София. Истанбулската конвенция е в 95% полезна, но лошото е, че трябва да се приеме цялата, а не може да се променя. Това каза вицепремиерът Валери Симеонов в интервю за предаването „Денят започва“ по БНТ.
„Засега не виждам перспектива Истанбулската конвенция да спре да ни разделя. Но нека да бъдем обективни и не винаги да търсим само скандалите. Тя няма да обърне правителството, мога да успокоя затова представителите на т. нар. опозиция. Истанбулската конвенция е един документ, който, според мен, няма да бъде приет от Народното събрание, защото това е против нашата програма. Няма да бъде приета и от опозицията освен от ДПС, но ДПС гласува всичко, което е във вреда на България. Препоръчвам най-горещо на ръководството на ГЕРБ, на този етап да оттегли тази конвенция, защото ако държи на това, че е безопасна за България, просто трябва да се проведе една по-подробна разяснителна дейност. Не сме съгласни в образователните материали да влиза равнопоставеността за стереотипните роли на пола“, каза още Симеонов и уточни, че тези стереотипи отдавна са разчупени сред българите.
Вицепремиерът коментира и темата за липса на кадри на „Обединени патриоти“ в енергетиката и в други сектори. „Недоволен съм от липсата на наши кадри в енергетиката и не само, защото съгласно политическото споразумение, което сключихме с ПП ГЕРБ в началото на мандата, трябваше да имаме пропорционално участие на кадри на двете политически сили, съставящи правителството, защото отговорността е обща. Но за изминалите 9 месеца участие на кадри на „Обединени патриоти“ приключва на ниво зам.-министър. Например нямаме никакво участие в дружествата в енергетиката с три много скромни изключения. Нямаше да поставя този въпрос, ако в края на миналата седмица не научих за скандално назначение - променя се управителния съвет на Енергийния системен оператор, който трябва да усвои около 500 милиона в един предстоящ период за разширяване на мрежата, за далекопровод България-Гърция и за студен резерв. И изведнъж се сменя изцяло целият борд на директорите без съгласуване с коалиционните партньори и там се поставят лица, които меко казано са компроментирани“, каза още той и обясни, че в крайна сметка отговорността се носи от всички коалиционни партньори.
„Същото е и с Агенция „Пътна инфраструктура“, „Агенция по безопасност на храните, Здравноосигурителната каса – абсолютно никъде „Обединени патриоти“ не участват, а това са разпределители на много сериозни средства. Не упреквам никого, но искам да се знае каква е истината. Утре продължаваме този разговор на съвета на коалицията“, обясни Симеонов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Веселин Герев, психиатър: Ако се инициира референдум във връзка с Истанбулската конвенция, резултатите ще бъдат против ратифицирането ѝ

Д-р Веселин Герев, психиатър: Ако се инициира референдум във връзка с Истанбулската конвенция, резултатите ще бъдат против ратифицирането ѝ

28 Януари 2018 | 14:46 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Ако се инициира референдум във връзка с Истанбулската конвенция, то резултатите ще бъдат категорично против ратифицирането ѝ. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив психиатърът д-р Веселин Герев. По думите му резултатът няма да е изненадващ, защото хората са притеснени за сигурността си. „Признавайки наличието на трети пол, признавайки възможността всеки да избира пола си, след като бъде роден. Обучавайки децата в това какво е трети пол, ние създаваме много крехко поле върху съзнанието на подрастващите, което може да изкриви тяхната психика“, заяви психиатърът д-р Веселин Герев. По думите му постоянно се говори, че да си различен е модерно, че хората трябва да са разчупени, но никой не си дава сметка какви отражения ще донесе смяната на пола върху психиката на тези, решили да го направят, върху психиката на техните близки, роднини и познати. „Спорът по посока на Истанбулската конвенция е абсолютно излишен. Това е един спор, който може би цели по някакъв начин да „легализира“ съществуването на хора от трети пол, а след това, когато към тях бъдат предявени някакви претенции, те да обвиняват останалите в сексизъм“, коментира психиатърът. Според д-р Веселин Герев ратифицирането на Истанбулската конвенция в България ще представлява налагане на воля върху психиката на свободно мислещи хора.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Веселин Герев, психиатър: Хората възприемат Истанбулската конвенция като удар върху патриархалните и християнски ценности, страховете им са основателни

Д-р Веселин Герев, психиатър: Хората възприемат Истанбулската конвенция като удар върху патриархалните и християнски ценности, страховете им са основателни

28 Януари 2018 | 11:21 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Хората възприемат Истанбулската конвенция като удар върху патриархалните и християнски ценности. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив психиатърът д-р Веселин Герев. По думите му това, което тотално е отвратило хората от конвенцията, е възможността да се легализира хомосексуализма като начин на живот в нашето общество. „При нас хомосексуализмът все още се приема така, както по принцип и в света – като психично разстройство, като един сериозен медицински проблем, тоест психологичен. Хората в България все още чувстват устоите на нормалното и не искат да възприемат „ненормалното“ като норма, която да бъде наложена в нашето общество. Плашат се от либерализма, защото донякъде видяха и последствията от „свободите“, които ни донесе демокрацията. Сега се притесняват от свободите, които разюзданият морал би могъл да ни наложи и категорично се противопоставят на това. Тревогите и страховете на хората са основателни. Те не желаят налагането на така наречения „трети пол“ като модел на поведение на тях, и най-важното – на техните деца“, коментира д-р Веселин Герев. Психиатърът добави, че позицията на Църквата спрямо Истанбулската конвенция е точна и основателна. „Тъй като Истанбулската конвенция се възприема като удар върху християнските ценности, затова Църквата толкова яростно се противопоставя на това. Всички я критикуват, но тя си отстоява църковните принципи и норми. Налагането на един такъв модел на поведение в обществото и на среда, в която съществува „трети пол“, буди сериозни подозрения и притеснения. Когато тези хора сами избират какви да бъдат, когато съда им смени пола, имената и т.н., никой не им пречи да съществуват в затворени общества. От друга страна, посочването на този „феномен“ като норма за нашето общество вече е сериозно притеснително. Това кара хората да бъдат толкова противоречиви в изказванията си, да има и „за“, и „против“, смята д-р Веселин Герев.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Цецка Цачева: С Истанбулската конвенция не се въвеждат трети пол и еднополови бракове

Министър Цецка Цачева: С Истанбулската конвенция не се въвеждат трети пол и еднополови бракове

28 Януари 2018 | 10:10 | Агенция "Фокус"
София. Истанбулската конвенция не се въвеждат трети пол и еднополови бракове. Това каза министърът на правосъдието Цецка Цачева в предаването "Денят с Георги Любенов" по БНТ. "Категорично няма решение за оттегляне на законопроекта за ратифициране на Истанбулската конвенция от парламента, от страна на вносителя - Министерски съвет. В последните дни на седмицата Парламентарната група прецени, че има нужда от още време, за да се запознаят всички коментиращи темата с документа, с меморандума към него, както и с конкретното становище, което пристигна от Правна дирекция на Съвета на Европа по инициатива на Външно министерство, в който документ за пореден се казва ясно и категорично, че с конвенцията не се въвежда трети пол, не се разрешават еднополовите бракове, че всяка една държава с оглед възможността, която се дава в самата конвенция, може да я ратифицира с бележки, с резерви, както и че е възможно да се приеме тълкувателна декларация", коментира Цачева.
"В идните дни очаквам да продължи дебатът, но той да не бъде под формата на агитки и квалификации, без да се познават конкретно текстовете, защото чух какво ли не през тази седмица, но за съжаление, в мнозинството си тезите на нашите опоненти не се припокриват със съдържанието в конвенцията", каза още правосъдният министър.
Цачев коментира и позицията на коалиционните партньори на ГЕРБ - "Обединени патриоти" по темата. "Позицията на нашите коалиционни партньори е ясна още от 2015 г., когато по решение на Министерски съвет тя бе включена като приоритетна тема с оглед на председателството тогава на Комитета на министрите на Съвета на Европа. Конвенцията е подписана през април 2016 г., затова се изненадвам, че има такива гласове, че видите ли едва сега, тепърва започва информираността на широката общественост по повод Истанбулската конвенция", каза Цачева. Според нея ако човек сам със себе си остане са текстовете и си формира мнението въз основа и на това, което има като анализи, е възможно отделни народни представители да променят своята позиция.
"За мен голямата и неприятна изненада в тази ситуация е поведението на левицата. Левицата през всички тези години от 2012 г. насам, когато се заговори за Истанбулската конвенция, е подкрепяла приоритетно нейното приемане", каза още Цецка Цачева. По думите ѝ колизията между БСП и ПЕС по темата е настъпила едва в първите дни на януари, след като конвенцията е внесена от правителството в Народното събрание. "Вероятно тук става дума чисто за политически маневри, които са в дълбок разрез с ценностите, които споделя основния ни опонент в този състав на Народното събрание", каза още министърът на правосъдието.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Радостин Танев, ГЕРБ: Твърдението на БСП за външен натиск за приемане на Истанбулската конвенция е популистки акт

Радостин Танев, ГЕРБ: Твърдението на БСП за външен натиск за приемане на Истанбулската конвенция е популистки акт

27 Януари 2018 | 12:44 | Агенция "Фокус"
София. Твърдението на БСП за външен натиск в посока приемането на Истанбулската конвенция е популистки акт. Това каза в интервю за седмичното обзорно предаване „Метроном“ по Радио „Фокус“ народният представител от ГЕРБ Радостин Танев. По думите му левицата цели да използва общественото недоволство и да политизира мнението на хората. Той припомни, че на конгреса на ПЕС 8 души от БСП са подкрепили конвенцията, което според Танев е достатъчен аргумент за явен вътрешнопартиен разнобой. „Точно тук се показва, че това са едни празни приказки от тяхна страна. Аз смятам, че когато има такива теми, които са важни за обществото и предизвикват голям обществен интерес, в случая Истанбулската конвенция, насочена срещу насилието, ние в никакъв случай не трябва да се опитваме да ги политизираме. И когато говорим за референдум, аз напълно подкрепят мнението на г-жа Захариева какъв трябва да бъде въпросът, защото това е основното, заложено в Конвенцията.“ Радостин Танев допълни, че не съществува проблем между ГЕРБ и Обединените патриоти, свързан с Истанбулската конвенция. Дебатът за документа е предвиден, за да бъдат изчистени всички спорни термини в него – мнение, което е било подкрепено от „Обединени патриоти“, подчерта Танев и отхвърли твърденията за разрив в управляващата коалиция.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Явор Божанков, БСП: Външният натиск за ратификация на Истанбулската конвенция е смущаващ

Явор Божанков, БСП: Външният натиск за ратификация на Истанбулската конвенция е смущаващ

27 Януари 2018 | 12:22 | Агенция "Фокус"
София. Външният натиск за ратификация на Истанбулската конвенция е смущаващ. Това каза в интервю за седмичното обзорно предаване „Метроном“ по Радио „Фокус“ народният представител от БСП Явор Божанков. Според него ратификацията на документа няма да доведе до реална промяна в българското законодателство, тъй като вече съществуват законови текстове за инкриминиране на домашното насилие. По думите му вторият смущават фактор са полярните обществени мнения, извели на дневен ред нови аргументи „за“ и „против“ Конвенцията. „Тогава разбрах, че в действителност проблемът има много повече нюанси и той трябва да бъде обсъден повече. И какво печелим, ако го форсираме и го приемем веднага – абсолютно нищо. Така ще получим нелегитимен акт. Оттам нататък другото, което ме притеснява, е свързано с текстовете, които говорят за нестереотипни роли на пола и това що е пол, според Конвенцията и как го разбира тя. Ако нашата Конституция го разбира по друг начин, тогава трябва да се постави въпросът трябва ли да има промяна в Конституцията и ние, като общество, готови ли сме за това“, каза още той. Явор Божанков добави, че експерти по конституционно право са изразили мнение, че има колизия в нашата конституция, която приема пола като биологично определено понятие. "Не е нормално да има един лидер, едно мнение и никакви други гледни точки", каза още Божанков в отговор на въпрос за разминаването на мненията за Истанбулската конвенция и сред членове на БСП. "Въпреки всичко БСП следва тезата, гласувана от преобладаващото мнозинство", добави народният представител.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Изцяло приемам предложението на БСП да има референдум за Истанбулската конвенция

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Изцяло приемам предложението на БСП да има референдум за Истанбулската конвенция

27 Януари 2018 | 10:27 | Агенция "Фокус"
София. Приемам изцяло предложението на БСП да има референдум за Истанбулската конвенция. Нека да има референдум, това означава да се разясни този документ на хората. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова в предаването „Тази събота“ по бТВ. „Лично ще се включа в дискусията за Истанбулската конвенция оттук нататък, тогава когато видя пакета от закони, които ще я придружават, когато трябва да се ратифицира от Народното събрание“, заяви тя.
В отговор на въпрос приема ли тезата на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, че ниският рейтинг на институцията се дължи и на нападките на Румен Радев вицепрезидентът коментира: „Определено не. Влизам в положението ѝ, трябваше да излезе да защити институцията, която представлява“. „Румен Радев не е обидил парламента като институция. Това беше загриженост и тревога“, посочи Илияна Йотова. „Не мога да приема, че една дискусия за ветото на президента по важен въпрос като Антикорупционния закон, който се чака от много години, може да мине формално, дори без да се зачетат в основанията му“, изтъкна вицепрезидентът. „Президентът Румен Радев каза на глас онова, което много българи говорят в най-различни среди, на улицата, в колите си - за това как работи парламентът, какво става в България и как се развиваме занапред“, заяви Илияна Йотова. „Дълго време президентската институция беше нещо, което може да се обажда, но никой да не взема предвид. Обещахме на хората преди една година, че ще говорим за онова, което ги интересува. Без страх ще казваме гледната си точка и ще предлагаме решения“, подчерта тя.
Попитана проява на лош вкус ли беше внасянето на вот на недоверие от БСП в началото на Председателството Илияна Йотова коментира: „По-скоро проява на лош вкус е, когато се опитваме да наложим внушението, че когато България е председател, животът тук трябва да умре“. В отговор на въпрос имали ли са БСП достатъчно основания да поискат вот на недоверие към кабинета по темата корупция тя посочи“ „БСП имаше основание да постави темата струва ми се доста по-рано, още когато течаха дискусиите по Антикорупционния закон“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Ваня Добрева: БСП има окончателна позиция за Истанбулската конвенция

Проф. Ваня Добрева: БСП има окончателна позиция за Истанбулската конвенция

26 Януари 2018 | 20:05 | Агенция "Фокус"
София. БСП има окончателна позиция за Истанбулската конвенция. Това каза в предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ проф. Ваня Добрева, заместник-председател на БСП - София и бивш заместник-министър на образованието. Тя коментира създалата се ситуация и обясни, че не бива да се допуска да бъде приет документ, който да въвежда идентичности, основаващи се на пола, които децата трябва да изучават.
„Преди да бъде подписан какъвто и да е документ, правилното и демократичното е да бъде подложен на широко обществено обсъждане. Веднъж ние вече допуснахме да бъде по различен начин преформатирано нашето общество, в момента става въпрос за човека или личността. И не прави чест на голямата част от авторите на Истанбулската конвенция, че използват един толкова справедлив и тежък въпрос като насилието срещу жените, да бъдат прокарвани други интереси, които са крайните извращения на неолибералното мислене“, коментира проф. Ваня Добрева.
Тя каза още, че се надява на здравия разум на управляващите и на съдействието на министър-председателя Бойко Борисов, който да спре ратифицирането на Истанбулската конвенция.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Десислава Костадинова, ГЕРБ: Ще продължим общественото обсъждане на Истанбулската конвенция, за да разсеем страховете на хората

Десислава Костадинова, ГЕРБ: Ще продължим общественото обсъждане на Истанбулската конвенция, за да разсеем страховете на хората

26 Януари 2018 | 16:36 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Истанбулската конвенция е първият инструмент, с който се създава цялостна правна рамка за защита на жените от всички форми на насилие, в това число и домашното насилие. Това каза за Радио „Фокус“ – Пазарджик депутатът от ПГ на ГЕРБ – Десислава Костадинова. Тя отбеляза, че никой да не може да бъде насилван заради половата си принадлежност и да бъде жертва на физическо и личностно посегателство заради това.
„Конвенцията се основава на предпоставката, че насилието над жени не може да бъде премахнато без да се инвестира в равенството между жените и мъжете. Конвенцията насърчава ефективно да се внедряват политики за равенството на тези полове. Съгласно Конвенцията няма задължение за осигуряване на правно признаване на трети пол в националното законодателство. Според българската Конституция бракът е доброволен съюз между мъж и жена и затова няма възможност за признаване на бракове, сключени в други държави, между лица от един и същи пол. Всъщност Народното събрание може да приеме тълкувателна декларация към Конвенцията“, коментира Костадинова. Тя допълни, че дори на приемния си ден в Пазарджик е имала разговор за Истанбулската конвенция.
„Смятам, че е важно да съществува подобен диалог, особено, когато той е градивен. Но не приемам да се спекулира и манипулира информация, която да разделя обществото, още повече, когато става въпрос за истинско политическо двуличие, каквото показаха от БСП при поведението си по отношение на Истанбулската конвенция. Никой не печели от това. В крайна сметка ние ще продължим общественото обсъждаме Конвенцията, за да разсеем страховете и съмненията на хората“, каза също Костадинова.
Ваня НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейският комисар Вера Йоурова: Все още се надявам, че Истанбулската конвенция има шанс в България

Европейският комисар Вера Йоурова: Все още се надявам, че Истанбулската конвенция има шанс в България

26 Януари 2018 | 15:34 | Агенция "Фокус"
София. Все още се надявам, че Истанбулската конвенция има шанс в България. Това каза на пресконференция в НДК европейският комисар Вера Йоурова след заседанието на Неформалния съвет на министрите на правосъдието, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Насилието срещу жени е много голям проблем в Европа. Очаквам държавите членки да положат максимални интензивни усилия, за да се борят срещу това. Трябва по-добре да се разбере защо Истанбулската конвенция е договорена от 47 страни от Съвета на Европа. Става въпрос за превенция от насилието, защита на жертвите, по-добро съдебно преследване, намаляване на стереотипите, които водят до такова насилие и против сантиментите на хората, които смята, че това е нещо приемливо. Това е ефективен инструмент, който има възможност да работи срещу принудителни бракове, принудителна стерилизация“, обясни Йоурова. По думите ѝ се виждат такива проблеми във всички държави членки, включително и в България.
„Чуваме, че Истанбулската конвенция е против традиционното семейство. В традиционното семейство не е нормално мъжете да бият жените и децата. Едно здравословно и щастливо семейство е нещо, което търси да установи и поддържа Истанбулската конвенция. Все още се надявам, че Истанбулската конвенция има шанс в тази красива страна. Ще направя същото в Чехия, което правя и тук в България. Мисля си, че и в Чехия жертвите на насилие ще се радват на законодателна защита. Понякога е по-трудно да се обсъждат тези неща вкъщи, отколкото в други страни“, каза още Вера Йоурова.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Цецка Цачева: Не е оттеглен законопроектът за ратифициране на Истанбулската конвенция

Министър Цецка Цачева: Не е оттеглен законопроектът за ратифициране на Истанбулската конвенция

26 Януари 2018 | 15:29 | Агенция "Фокус"
София. Не е оттеглен законопроектът за ратифициране на Истанбулската конвенция. Това каза на пресконференция в НДК министърът на правосъдието Цецка Цачева след заседанието на Неформалния съвет на министрите на правосъдието, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Истанбулска конвенция не е била изцяло основна тема. Партньорите ни са наясно с дебата в българското общество. Не е оттеглен законопроектът за ратифициране на конвенцията. Стана ясно, че е необходимо още време онези, които имат съмнения да прочетат, да се запознаят с документите. В понеделник в Брюксел ще се проведе конференция, в която отново ще дебатираме защитата на жертвите от престъпления и отново защитата на жените. Всяка от 3 жени е била обект на посегателство според статистиката. Коментирали сме неофициално дебатът, който върви в българското общество“, обясни правосъдният министър.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Атанас Зафиров, БСП: Организации в сферата на сигурността подкрепиха БСП за Истанбулската конвенция

Атанас Зафиров, БСП: Организации в сферата на сигурността подкрепиха БСП за Истанбулската конвенция

26 Януари 2018 | 14:59 | Агенция "Фокус"
София. Членът на ИБ на БСП Атанас Зафиров и народният представител от „БСП за България” и зам.-председател на Комисията по отбрана Николай Цонков проведоха среща с разширения състав на Управителния съвет на Конфедерацията на обществените организации в сигурността и отбраната. Това съобщиха от пресцентъра на БСП. По време на срещата стана ясно, че конфедерацията изцяло подкрепя позицията на БСП по отношение на Истанбулската конвенция, както и предложението за провеждане на референдум по темата за ратификацията на конвенцията.
От конфедерацията заявиха, че ще излязат с декларация против ратификацията на конвенцията.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Парад по случай 10 години от обявяването на независимостта на Косово. 18 февруари 2018 г.
Парад по случай 10 години от обявяването на независимостта на Косово. 18 февруар...

ВИДЕО
Слово на композитора Микис Теодоракис по време на митинга в Атина за името на Македония
Слово на композитора Микис Теодоракис по време на митинга в Атина за името на Ма...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.