НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 03:25


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

New Europe: В Брюксел не считат за значителни иранските нарушения на ядреното споразумение

New Europe: В Брюксел не считат за значителни иранските нарушения на ядреното споразумение

17 Юли 2019 | 09:31 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейските страни, подписали Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД), не констатират съществени нарушения от страна на Иран на споразумението за ядрената програма на страната и поради тази причина не планират задействането на механизъм, който би могъл да доведе до повторно въвеждане на санкции срещу ислямската република. Съответното подчерта Върховният представител на ЕС по външните въпроси и политиката за сигурност Федерика Могерини, отбелязва изданието New Europe.
По-рано през юли Иран наруши споразумението чрез обогатяване на уран до 4,5% ядрена чистота, значително над лимита от 3,67%, определен в сделката от 2015 г., и превиши ограниченията за запасите си от нискообогатен уран, според Международната агенция за атомна енергия (МААЕ). Но за европейските поддръжници на СВДП, както и за Русия и Китай, няма нарушения, за да бъде задействан механизмът.
„Засега нито една от страните по споразумението не е сигнализирала намерението си да се позове на тази статия“ от документа, увери Могерини след Съвета по външни работи в Брюксел. „Засега никой от тях и настоящите данни, които имаме от МААЕ, не показват, че неспазването се счита за значително“, допълни италианският дипломат.
Всяка страна по договора може да се обърне към Съвместната комисия, когато ангажиментите не се спазват от гарантите на сделката - Русия, Китай, Великобритания, Франция и Германия. САЩ бяха основният поддръжник на сделката, но Вашингтон се оттегли от споразумението през 2018 г., след като Белият дом обвини Иран, че нарушава духа на договора поради продължаващата военна и финансова подкрепа на Техеран за терористични групировки в Близкия изток.
Могерини настоява ЕС да използва дипломатическите си усилия, за да помогне за спасяването на споразумението. „Сделката не е в добро здраве, но все още е жива", твърди Могерини. „Надяваме се и приканваме Иран да се върне към пълно спазване на споразумението“, допълни тя.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Аятолах Али Хаменей: Иран ще отговори на задържането на танкера от Гибралтар

Аятолах Али Хаменей: Иран ще отговори на задържането на танкера от Гибралтар

16 Юли 2019 | 14:55 | Агенция "Фокус"
Хаменей. Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей обеща, че ислямската република ще предприеме ответни мерки срещу Великобритания за задържането на ирански танкер от Гибралтар по-рано този месец, предава AFP.
„Злите британци... са извършили пиратство и са откраднали нашия кораб... По Божията воля, ислямската република няма да остави тези порочни действия без отговор", увери Хаменей в реч, изнесена в Техеран и излъчена отчасти по държавната телевизия.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Аятолах Али Хаменей: Иран със сигурност ще продължи да съкращаваме ангажиментите си по ядреното споразумение

Аятолах Али Хаменей: Иран със сигурност ще продължи да съкращаваме ангажиментите си по ядреното споразумение

16 Юли 2019 | 14:35 | Агенция "Фокус"
Техеран. Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей обяви, че неговата страна „със сигурност ще продължи" да се отказва от изпълнение на ангажиментите си по споразумението за ядрената програма, подписано през 2015 г., предава AFP.
„Не сте изпълнили нито един (от вашите ангажименти), защо искате от нас да се придържаме към нашите?", са думите, с които Хаменей се обърна към европейските страни по сделката.
„Започнахме да съкращаваме ангажиментите си (по сделката) и този процес със сигурност ще продължи", увери аятолахът в реч, изнесена в Техеран, която отчасти бе излъчена по държавната телевизия.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Tehran Times: Отказът на Иран от част от ангажиментите по СВПД е шанс за дипломацията

The Tehran Times: Отказът на Иран от част от ангажиментите по СВПД е шанс за дипломацията

15 Юли 2019 | 21:09 | Агенция "Фокус"
Техеран. Бехроз Камалванди, говорител на Иранската организация за атомна енергия (ИОАЕ), увери, че решението на Техеран да намали ангажиментите си към ядреното споразумение от 2015 г. не е направено от инат, а по-скоро цели да даде шанс на дипломацията, отбелязва англоезичното електронно издание The Tehran Times.
Камалванди заяви, че решението има за цел да събуди другите страни, подписали Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД), за да изпълнят задълженията си.
По силата на ядреното споразумение Иран имаше задачата да постави ограничения на ядрените си дейности в замяна на прекратяването на икономическите и финансови санкции. „Това, от което Иран се отказа, беше много повече от това, което получи, защото другата страна, особено след излизането на САЩ от сделката, забрави изпълнение на задълженията си", оплака се говорителят на ИОАЕ.
Останалите членове на споразумението от 2015 г. са Великобритания, Германия, Франция, Китай и Русия.
В отговор на оттеглянето на САЩ от СВПД и повторното въвеждане на санкции срещу Иран, заедно с неуспеха на Европейския съюз да компенсира излизането на САЩ от договора, Иран официално обяви, че ще спре да продава запаси от обогатен уран и тежка вода за 60 дни, считано от 8 май.
Камалванди твърди, че запасите от обогатен уран в Иран са надвишили границата от 300 кг.
След като се отказа от ядреното споразумение, администрацията на Тръмп не само е върнала предишните санкции, които бяха отменени по СВПД но и добави нови. Тя разпореди пълна забрана на износа на ирански петрол - ход, който бе изтълкуван като декларация за икономическа война срещу иранския народ.
Администрацията на Тръмп е предприела всички тези стъпки, въпреки факта, че Международната агенция за атомна енергия заяви, че ядрените дейности на Иран са обект на непрекъснати проверки.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Иран призова Европа да предприеме „ефективни“ стъпки за спасяване на ядреното споразумение

AFP: Иран призова Европа да предприеме „ефективни“ стъпки за спасяване на ядреното споразумение

15 Юли 2019 | 15:25 | Агенция "Фокус"
Техеран. Иран призова европейските страни по ядреното споразумение от 2015 г. „да вземат практически, ефективни и отговорни решения", за да запазят сделката, предава AFP.
„Ние подчертаваме, че продължаващите доброволни и основани на добра воля действия на Ислямска република Иран се коренят в принципа на реципрочност на правата и задълженията" в ядрената сделка, се казва в изявление на Министерството на външните работи на близкоизточната страна.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Известия“: Турция призна, че се е отказала от иранския нефт

„Известия“: Турция призна, че се е отказала от иранския нефт

10 Юли 2019 | 19:29 | Агенция "Фокус"
Техеран. Турция призна, че се е отказала от иранския нефт, но дали това е така, коментира руският вестник „Известия“
Всички турски рафинерии отказаха да внасят суровини от Иран, съобщиха за"Известия" в турското посолство в Техеран. Това е първото официално признание на Анкара, че е спряла да купува ирански петрол. Доставките бяха сведени до нула през май, подчертаха в дипломатическата мисия. Източниците на "Известия" в президентската администрация на Турция обаче настояват: страната продължава да изпълнява договорите с Иран. Експерти, интервюирани от "Известия", признаха, че Анкара купува черно злато по неофициални канали - и иранският танкер, задържан в Гибралтар, всъщност не е бил за Сирия, а за турските пристанища.
Още през април турският външен министър Мевлют Чавушоглу каза: санкциите на Вашингтон срещу Иран са неоправдани и Анкара няма да ги спазва. "Ние сме против подобни насилствени мерки", каза турският политик.
Но в края на май Reuters, позовавайки се на източниците си в правителството на републиката, заяви, че Турция е спряла напълно да купува черно злато от Техеран. Тогава Анкара не отговори на тази публикация. Проправителствените турски медии Hurriyet и Yeni Safak избегнаха тази тема.
Източник от турската президентска администрация каза на Известия, че тази информация не е напълно вярна.
"Позиции за пълното спиране на вноса на горива от Иран още не са изразени", увери източникът в турското външно министерство. „Турция продължава да спазва условията на договорите с Ислямската република“.
Друг източник подчерта, че от страна на Вашингтон Анкара е под безпрецедентен натиск, но страната все още си сътрудничи с Иран в снабдяването с въглеводороди.
Политически анализатор, професор в университета „Кахраманмараш“, Исмаил Тогрул, в интервю за "Известия", призна, че доставките на иранско черно злато могат да преминат през неофициални канали.
Изданието завършва, с коментар, че може би танкерът задържан в Гибралтар не е бил за Сирия, и може би не е само този танкер.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АFP: Доналд Тръмп предупреди, че скоро санкциите срещу Иран ще бъдат „значително увеличени“

АFP: Доналд Тръмп предупреди, че скоро санкциите срещу Иран ще бъдат „значително увеличени“

10 Юли 2019 | 17:52 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът Доналд Тръмп предупреди в сряда, че санкциите срещу Иран скоро ще бъдат "значително увеличени", след като Техеран заяви, че е надвишил лимита за обогатените уранови запаси по силата на ядрената сделка от 2015 година, от която САЩ се оттеглиха през 2018 година, предава AFP
"Иран отдавна тайно" обогатява " (уран), което напълно нарушава ужасната сделка за 150 милиарда долара, направена от Джон Кери и администрацията на Обама," написа Тръмп в социалната мрежа „Туитър“.
"Не забравяйте, че сделката ще изтече след малко на брой години. Санкциите скоро ще бъдат увеличени, значително!"
Иран обяви в понеделник, че е надхвърлил 4,5% обогатяване на уран - над лимита от 3,67% съгласно споразумението, макар че все още е далеч под 90%, необходими за военни цели.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Очаква се сблъсък между Иран и САЩ по време на срещата за ядрената комисия на ООН

Reuters: Очаква се сблъсък между Иран и САЩ по време на срещата за ядрената комисия на ООН

10 Юли 2019 | 14:00 | Агенция "Фокус"
Виена. Очаква се САЩ и Иран да стигнат до сблъсък помежду си по време на насрочената за сряда среща на комисията за ядрена енергия към ООН, предава Reuters. Според коментара на агенцията, Вашингтон ще използва срещата за да притисне Иран относно нарушенията, които Техеран извърши на постановленията на сключената през 2015 ядрена сделка.

„Международната общност трябва да потърси отговорност от Иран“, обявиха САЩ в съобщението, с което свикаха заседанието на Международната агенция за атомна енергия, насрочено за 15:30 часа в сряда.

Множество дипломати обаче изразиха очакването си за яростна размяна на думите между Иран и САЩ по време на заседанието, на което вероятно няма да бъде взето конкретно решение. Разговорите ще се проведат при затворени врата.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Техеран приветства френските усилия за спасяване на иранската ядрена сделка

Reuters: Техеран приветства френските усилия за спасяване на иранската ядрена сделка

10 Юли 2019 | 11:15 | Агенция "Фокус"
Техеран. Техеран приветства усилията на Франция да спаси иранското ядрено споразумение от 2015 г., това заяви говорителят на външното министерство на близкоизточната страна в сряда, предава Reuters. Съобщението е на фона на посещение на висши френски дипломати и представители на президента Еманюел Макрон в Техеран, които целят да избегнат покачване на напрежението.

В понеделник Иран заплаши да възстанови активността на свои системи и пристъпи до обогатяването на уран до 20%, стъпка, която ще отдалечи страната от ядреното споразумение още повече.

Говорителят на иранското МВнР Абас Мусави е заявил, че приветства „ролята на Франция в намаляването на напрежението и прилагането на споразумението".
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бенямин Нетаняху: Нарушението на иранската сделка от страна на Техеран е предизвикателство към Европа

Бенямин Нетаняху: Нарушението на иранската сделка от страна на Техеран е предизвикателство към Европа

8 Юли 2019 | 21:25 | Агенция "Фокус"
Тел Авив. Нарушението на иранската сделка от страна на Техеран е тест за европейските лидери, това е заявил премиерът на Израел Бенямин Нетаняху в интервю за местния вестник Haaretz. Според Нетаняху, европейските лидери трябва да спазят поетите ангажименти и наложат икономически санкции срещу Иран, след като от Техеран обявиха, че вече разполагат с уран, обогатен до 4,5%, повече отколкото позволява сключеното през 2015 г. ядрено споразумение, информира изданието.

Вестникът цитира думите на премиера, според който, „ако не бях водил тази битка срещу Иран, те вече щяха да имат ядрено оръжие“, като това е отговор на въпрос, дали оттеглянето на американския президент Доналд Тръмп от споразумението през 2018 г. е направило ситуацията по-опасна.

„Причината Иран да няма ядреното оръжие, е защото ние ги притискаме въпреки мнението на света и на предишната американска администрация и дори въпреки някои от хората в нашето правителство“, допълни Нетаняху, според който нарушението, направено от Техеран е ясен знак, че тамошните власти желаят да разработят ядрена бомба.

„Обръщам се към европейските лидери: Вие обещахте, че ако Иран предприеме тази малка стъпка, да обогатява уран, който е барутът за атомната бомба, вие казахте, че ако те преминат поставените граници, ще им наложите санкции“, каза премиерът. „Така че сега ви казвам: Направете го! Защото те ви предизвикват“, категоричен е Нетаняху. Израелският лидер заяви, че един "престъпен" режим предизвиква европейските лидери, от които той самият очаква да спазват своите обещания.

„Фокус“ припомня:
В неделя от Иран обявиха, че имат намерение да нарушат поетите ангажименти по ядрената сделка между Техеран и шест други страни, сключена през 2015 г. Съгласно споразумението, САЩ, Русия, Китай, Франция, Великобритания и Германия премахват своите икономически санкции срещу ислямската републука, срещу което от Техеран поставят ограничение на своята ядрена програма, едно от което е забраната да не се складира уран повече от 300 килограма и да не се обогатява в нива, превишаващи 3,67%. Първия ангажимент бе нарушен по-рано миналата седмица, а в неделя Техеран заяви, че ще наруши и втория. Правителството на близкоизточната страна обяви, че смята да нарушава по един поет ангажимент на всеки 60 дни, ако ядреното споразумение не бъде спасено. През 2018 г. американският президент Доналд Тръмп изтегли САЩ от сделката и наложи санкции срещу Иран. Техеранското правителство от своя страни заяви, че макар Белия дом да е излязъл от споразумението, останалите пет държави също имат вина, тъй като не са направили достатъчно, за да разубедят Тръмп.
В понеделник от ислямската република предприеха конкретни стъпки към изпълнението на заплахата си, като в Техеран вече разполагат с уран, обогатен на 4,5%, обявявайки, че следващата стъпка е достигане на 20%. Това би приближило Иран към сдобиването с ядрено оръжие.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Deutsche Welle: Иран даде на участниците в ядреното споразумение 60 дни да спрат американските санкции

Deutsche Welle: Иран даде на участниците в ядреното споразумение 60 дни да спрат американските санкции

8 Юли 2019 | 16:11 | Агенция "Фокус"
Берлин. Иранското външно министерство даде в понеделник на останалите участници в сключеното през 2015 г. ядрено споразумение срок от 60 дни за да спрат американските санкции срещу Техеран. В противен случай, Иран заплаши да пристъпи за трети и последен път договорките, предава Deutsche Welle.

Говорителят на външното ведомство Абас Мусави заяви пред репортери в понеделник, че Иран няма да дава други „крайни срокове“ за спасяването на сделката, от която САЩ се изтеглиха миналата година. Краят на 60-дневният срок е пети септември.

„Западът трябва да спре да критикува нашите легитимни решения, а вместо това да намери начин да ни убеди да останем в сделката“, категоричен е Мусави. На въпрос дали Техеран ще се оттегли напълно от спазването на договорените през 2015 г. условия, той заяви, че „всички опции са възможни“. Иранският дипломат не уточни какво ще бъде третото и последно нарушение, за което се говори в изявлението на външното министерство.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Иран заплаши да увеличи обогатяването на уран до 20%

Reuters: Иран заплаши да увеличи обогатяването на уран до 20%

8 Юли 2019 | 14:43 | Агенция "Фокус"
Техеран. В понеделник Иран заплаши да стартирана отново старите си системи и пристъпи до рязко увеличаване на обогатяването на уран до 20%, като възможна следваща крачка, която ще отдалечи страната от сключеното през 2015 г. ядрено споразумение, предава Reuters.

Заплахата е направена от говорителят на иранската агенцията за ядрена енергия, като от американската медия отбелязват, че ако този ход бъде предприет, това ще е рязък скок, приближаващ Техеран към разработването на атомна бомба. Това би създало въпроси дали споразумението, целящо да предотврати превръщането на Иран в ядрена държава, все още е в сила.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Иран е достигнал обогатяване на уран до 4,5%

AFP: Иран е достигнал обогатяване на уран до 4,5%

8 Юли 2019 | 13:51 | Агенция "Фокус"
Техеран. Иран е постигнал обогатяване на уран от 4,5%, което в пряк разрез с ядреното споразумение от 2015 г., това съобщиха от иранската организация за ядрена енергия, предава AFP.

Съгласно разпространеното съобщение, „тази сутрин Иран премина 4,5% обогатяване на уран“, като говорителят на Техеран е разкрил, че „това ниво е напълно достатъчно за работата на атомната електрическа централа в страната“.

В неделя, когато Техеран обяви, че ще премине бариерата от 3,67%, тамошните власти подчертаха, че това ще бъде с цел по-добрата работа на единствената АЕЦ, която работи в близкоизточната страна.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Русия изрази загриженост относно иранската ядрена криза

AFP: Русия изрази загриженост относно иранската ядрена криза

8 Юли 2019 | 13:07 | Агенция "Фокус"
Москва. Русия изрази загриженост заради плановете на Иран да наруши договорения през 2015 г. таван за обогатяване на уран, това се казва в официално изявление на Москва, направено в понеделник, предава AFP.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че „ситуацията, разбира се, създава грижи“. Пред журналисти в руската столица той допълни „Русия се стреми да продължи диалога и усилията на дипломатическия фронт“. „Ние все още подкрепяме иранската сделка“, категоричен е говорителят.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Китай обвини САЩ заради есклацията на иранската ядрена криза

AFP: Китай обвини САЩ заради есклацията на иранската ядрена криза

8 Юли 2019 | 12:13 | Агенция "Фокус"
Пекин. Китай заявиха в понеделник, че „едностранният тормоз“ на САЩ е причината за ескалацията на иранската ядрена криза, след като в неделя от Техеран обявиха, че смятат да прехвърлят разрешения таван на обогатяване на уран, предава AFP.
Според изявление на външното министерство в Пекин, „фактите показват, че едностранният тормоз се превръща в разрастващ се тумор“. „Прекомерният натиск, упражняван от САЩ спрямо Иран е главната причина за иранската ядрена криза“, категоричните са от китайското ведомство.

"Фокус" припомня:
В неделя от Иран обявиха, че имат намерение да нарушат поетите ангажименти по ядрената сделка между Техеран и шест други страни, сключена през 2015 г. Съгласно споразумението, САЩ, Русия, Китай, Франция, Великобритания и Германия премахват своите икономически санкции срещу ислямската републука, срещу което от Техеран поставят ограничение на своята ядрена програма, едно от което е забраната да не се складира уран повече от 300 килограма и да не се обогатява в нива, превишаващи 3,67%. Първия ангажимент бе нарушен по-рано миналата седмица, а в неделя Техеран заяви, че ще наруши и втория. Правителството на близкоизточната страна обяви, че смята да нарушава по един поет ангажимент на всеки 60 дни, ако ядреното споразумение не бъде спасено. През 2018 г. американският президент Доналд Тръмп изтегли САЩ от сделката и наложи санкции срещу Иран. Техеранското правителство от своя страни заяви, че макар Белия дом да е излязъл от споразумението, останалите пет държави също имат вина, тъй като не са направили достатъчно, за да разубедят Тръмп.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Известия“: Защо Иран иска да превиши нормата за обогатяване на уран

„Известия“: Защо Иран иска да превиши нормата за обогатяване на уран

7 Юли 2019 | 18:51 | Агенция "Фокус"
Техеран. Защо Иран иска да превиши нормата за обогатяване на уран, коментира руският вестник “Известия“.
Русия настоява САЩ да бъдат държани отговорни за едностранното оттегляне от ядреното споразумение. Това заяви пред вестника председателят на комисията по външни работи на Съвета на Федерацията Константин Косачов. Сенаторът подчерта, че ако Съветът за сигурност на ООН започне да налага санкции срещу Иран за нарушаване на условията на Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД), Москва ще настоява да се предприемат мерки срещу Вашингтон на първо място.
На 7 юли изтича двумесечният ултиматум на Иран към европейските страни по договора и страната започва да обогатява урана над 3,67%, както е фиксирано в ядрена сделка, считано от понеделник. Заместник-външният министър на Иран Абас Арагчи предупреди, че Техеран ще намалява систематично своите ангажименти на всеки 60 дни, ако участниците в съвместния план за действие (СВПД) не се придържат към постигнатите споразумения.
В края на юни във Виена се проведе срещата между Иран и ЕС, посветена на стартирането на механизъм за разплащане между Иран и Европа INSTEX. Тогава генералният секретар на дипломатическата служба на Европейския съюз Хелга Шмид увери, че механизмът е пуснат в експлоатация. Независимо от това, както казаха пред вестника от германското външно министерство, досега не е направен нито един транш между ЕС и Техеран по новата система.
„Франция, Обединеното кралство и Германия полагат всички усилия, за да извършат първата сделка с Ислямската република чрез системата INSTEX възможно най-скоро”, обясни източникът.
Първоначално се предвижда заплащането на доставките на лекарства, медицинско оборудване и селскостопански продукти от Европа до Иран. Но същият ирански заместник-министър на външните работи Абас Арагчи призна пред журналистите, че „докато не бъдат взети мерки за закупуване на ирански петрол или за предоставяне на специфични заеми чрез INSTEX, очакванията на Иран ще останат незадоволени”, като от думите му става ясно, че за Иран е важно да бъде възстановена търговията с петрол, и възможността за закупуване на технологични продукти, като самолети "Еърбъс" например, чиято доставка беше осуетена след подновяването на американските санкции, а не хуманитарните аспекти на този механизъм.
„За новия срок от 60 дни Иран ще поиска реални стъпки от Европа. Ако частните компании не искат да купуват, тогава ЕС може да купува петрол на държавно ниво, чрез своите централни банки, коментират в Ислямската република.
По този своеобразен начин Иран увеличава натиска срещу останалите участници в СВПД.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Бенямин Нетаняху определи като „опасна стъпка“ решението на Иран да обогатява уран на по-високо от разрешеното в ядрената сделка ниво

AFP: Бенямин Нетаняху определи като „опасна стъпка“ решението на Иран да обогатява уран на по-високо от разрешеното в ядрената сделка ниво

7 Юли 2019 | 14:36 | Агенция "Фокус"
Тел Авив. Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху определи като „опасна стъпка“ решението на Иран да обогатява уран на по-високо ниво, отколкото разрешава ядреното споразумение с Техеран, предава AFP.
„Тaзи мярка е изключително опасна стъпка и аз призовавам моите приятели, лидерите на Франция, Великобритания и Германия: вие подписахте това споразумение и тогава заявихте, че ако се стигне до ситуация като сегашната, ще бъдат наложени строги санкции“, заяви премиерът в началото на правителствена среща.

Агенцията припомня, че Нетаняху бе един от хората, които критикуваха споразумението и призоваваше американския президент Доналд Тръмп да изтегли САЩ от него. Въпреки това, сега той иска от европейските лидери да приложат неговите постановления на фона на желанието на Израел и САЩ да притиснат Иран.

Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

BBC: Франция и Иран ще разгледат възможностите за преговори, целящи спасяване на ядреното споразумение

BBC: Франция и Иран ще разгледат възможностите за преговори, целящи спасяване на ядреното споразумение

7 Юли 2019 | 11:36 | Агенция "Фокус"
Париж. Франция и Иран ще разгледат възможностите за започване на преговори, целящи спасяване на ядреното споразумение, това съобщава BBC, като се позовава на информация, дадена от френския държавен глава Еманюел Макрон.
По време на телефонен разговор между Елисейския дворец и иранския държавен глава Хасан Роухани, Макрон е изказал „силни притеснения“ относно последствията от изоставянето на споразумението от 2015 г.

От своя страна Роухани е призовал европейските държави да действат спешно за спасяването на договорката, целяща ограничаването на ядрената програма на Иран, срещу което САЩ, Франция, Германия, Русия, Китай и Германия прекратиха икономическите санкции срещу Техеран.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Hill: Пет важни неща за нарушението на иранското ядрено споразумение от страна на Техеран

The Hill: Пет важни неща за нарушението на иранското ядрено споразумение от страна на Техеран

7 Юли 2019 | 11:08 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Иран е на път да наруши ядрената сделка от 2015 г. за втори път след като в продължение на седмици искаше намаляване на икономическите санкции, пише в коментар американският вестник The Hill.

Техеран вече наруши една от ключовите договорки по сделката преди дни, складирайки по-голямо количество обогатен уран отколкото е договорено. А от неделя, Иран обяви, че ще обогатява уран до по-високи от стойностите, заложени в сключения договор – по-сериозно нарушение, което според някои експерти доближава страната до създаването на ядрено оръжие.
Какво е важно да се знае в тази ситуация, питат от редакцията на вестника и предлагат пет отговора:

1. Какви са действията на Иран към момента

В понеделник държавни медии обявиха, че Техеран е складирал по-голямо количество обогатен уран отколкото е договорено. Според сделката от 2015 г., Иран няма право на повече от 300 килограма обогатен уран, а в понеделник бе съобщено, че властите в близкоизточната държава вече са нарушили забраната, но това не бе неочаквано, пишат от редакцията.

Според експерти обаче, Иран няма да може да достигне до разработката на ядрено оръжие в близката една година. Но това бе първият път, в който споразумението бе нарушено, което прави възможността ескалацията рискован гамбит, смятат от изданието.

2. Какво смята Иран да прави след това

Когато Техеран обяви, че ще наруши сделката, тамошните власти дадоха на останалите страни по сделката срок до 7 юли преди от близкоизточната държава да предприемат по-сериозни нарушения.

„На 7 юли, степента на обогатяване на уран вече няма да е 3,67%, като ние ще го увеличим до ниво, което смятаме за нужно и полезно“, заяви президентът Хасан Роухани, цитиран от агенция Tasnim. Според Техеран, страната се нуждае от обогатяване от пет процента за АЕЦ Бушер и 20% за местен изследователски център. Дори 20% е все още далеч от необходимото за ядреното оръжие обогатяване, но веднъж достигнали до това ниво, нужните за бомба 90% няма да са далече. Което от своя страна съкратява значително времето, в което Иран би могъл да се сдобие с опасното оръжие.

3. Европа е главната публика

Въпреки тежките търкания между Техеран и Вашингтон, главната публика, наблюдаваща Иран в момента е именно Европа. След като САЩ се изтеглиха и наложиха нови санкции, близкоизточната държава изисква Европа да плати сметката за отдръпналите се капиталовложения.

ЕС се опитва да създаде механизъм, който да позволи на бизнеса да продължи търговията с Иран без санкциите на САЩ да бъдат бариера, като такъв бе създаден миналата седмица. Но според Иран това е недостатъчно, защото не изпълнява главното техеранско условие – разрешение за продажба на нефт в количествата отпреди американските санкции.
След като Иран обяви решението си за обогатяването, това предизвика ново безпокойство в Европа.

4. Иран смята, че не нарушава сделката

Въпреки че преминава лимитите, заложени в споразумението и заплашва да продължи да го прави, Иран смята, че това не е нарушаване на сделката, позовавайки се на член 36 от нея, според който една страна може да се оплаче ако друга не изпълнява поетите задължения. Според конкретния текст, ако след оплакване все още не е преодолян проблема, то това може да се счита като възможност за спиране на поетите ангажименти като цяло.

Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф обяви, че Иран е направил именно това. „Стига останалите страни да спазват договорките, ние ще спрем процеса“, каза техеранският първи дипломат в съобщение в социалните мрежи.

5. Тръмп не смята да променя решението си

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп посочва иранските нарушения за да подсили своята теза, според която сделката не е била добре измислена. Според Вашингтон, Иран не би трябвало да може да изнудва международната общност по такъв начин. Държавният секретар Майк Помпео призова за „подновяване на дългогодишните забрани за обогатяване на уран“ срещу Иран, докато говорителят на Белия дом Стефани Гришам заяви, че дори и преди скорошните събития, Иран без съмнение е нарушавал поетите ангажименти. Самият президент Тръмп предупреди Техеран, че „вашите заплахи могат да се обърнат срещу вас“.

Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Иран започва обогатяване на уран в по-голяма степен, отколкото позволява ядреното споразумение

Reuters: Иран започва обогатяване на уран в по-голяма степен, отколкото позволява ядреното споразумение

7 Юли 2019 | 10:28 | Агенция "Фокус"
Техеран. Иран започва обогатяване на уран в по-голяма степен, отколкото е заложено в ядреното споразумение, съобщава Reuters. По време на пресконфренция в неделя, официални лица обявиха, че обогатяването ще бъде до пет процента, вместо заложените в споразумението 3,67, като според по-рано обявена информация, това е за нуждите на иранската АЕЦ.

В рамките на обръщението към репортери, властите в Техеран разкриха, че на всеки 60 дни ще намаляват ангажиментите по ядреното споразумение, които ще спазват, освен ако участниците в сделката не предприемат мерки за нейното опазване.

Фокус припомня:
По-рано американският президент Доналд Тръмп обяви, че няма да следва постановленията на споразумението, според което Вашингтон, Москва, Лондон, Париж, Берлин и Пекин отмениха своите икономически санкции срещу ислямската република, срещу което Техеран се задължи да не разработва своята ядрена програма. Според Тръмп обаче Иран не спазва договорките, затова САЩ се оттеглиха от него. В събота Иран обяви, че има намерение да започне да обогатява уран в по-голяма степен, отколкото позволява сделката, като обвини не само Вашингтон, но и останалите страни по споразумението, които не са направили достатъчно, че да я запазят.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хасан Роухани: Европейците са отговорни за това Иран да спре да спазва ядрената сделка

Хасан Роухани: Европейците са отговорни за това Иран да спре да спазва ядрената сделка

6 Юли 2019 | 21:57 | Агенция "Фокус"
Техеран. Иранският президент Хасан Роухани възложи на европейските партньори отговорността за спиране на спазване на някои от задълженията на Иран, произтичащи от Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД) за ядрената програма на страната, съобщи телевизионният канал Al Mayadeen, цитиран от TACC.
Рoухани заяви в телефонен разговор с френския президент Еманюел Макрон:
"Последните стъпки на Иран не са извън обхвата на ядреното споразумение и не нарушават СВДП," каза той. В същото време Роухани даде да се разбере, че само отмяната на всички санкции срещу Иран може да принуди Техеран да преразгледа решенията си.
В разговор с Макрон иранският президент нарече натиска, който САЩ оказват върху Иран, "тероризъм и икономическа война".
По-рано в събота Али Акбар Велаяти, съветник на върховния лидер на Ислямска република Иран, каза, че Иран ще предприеме следващата стъпка в отговор на неуспеха на европейските партньори да изпълнят задълженията си по ядреното споразумение и от 7 юли те ще започнат да обогатяват уран до 5%. Според него "подобна стъпка е в интерес на развитието на иранската ядрена енергия".
На 8 май иранският президент обяви, че Техеран преустановява изпълнението на част от задълженията си по СВПД и дава на другите участници два месеца, за да се върнат към неговото изпълнение. СВПД беше сключено от Иран с постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН (Русия, Великобритания, Китай, САЩ, Франция) и Германия през 2015 г. Сделката ограничи ядреното развитие на Техеран в замяна на премахването на санкциите на ООН и едностранните ограничителни мерки на САЩ и ЕС.
Иран е обещал за 15 години да не обогатява урана с повече от 3,67% и да поддържа резерви от обогатен уран на ниво, което не надвишава 300 кг, а също и да не изгражда допълнителни реактори с тежка вода, да не акумулира тежка вода и да не разработва ядрено взривно устройство.
В понеделник Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) беше информирана, че Иран е надвишил границата от 300 кг нискообогатен уран, който е разрешен от ядрена сделка. За 10 юли е насрочено специално заседание на Съвета на гуверньорите на МААЕ за развитието на събитията около иранското ядрено досие.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 AFP: Има опасност Иран да обогати уран до по-голяма степен, отколкото позволява Ядреното споразумение

AFP: Има опасност Иран да обогати уран до по-голяма степен, отколкото позволява Ядреното споразумение

6 Юли 2019 | 13:53 | Агенция "Фокус"
Техеран. Високопоставен съветник на иранския върховен лидер аятолах Али Хаменей заяви, че Техеран може да обогати уран до пет процента за „мирни дейности“, предава AFP, като агенцията напомня, че съобщението идва малко преди крайния срок за спасяване на иранската ядрена сделка от 2015 г.

Иран действа според заплахата си от осми май тази година, когато техеранското правителство заяви, че смята да спре да спазва някои части от ядреното споразумение, като отговор на възстановените санкции, които американският президент Доналд Тръмп наложи върху близкоизточната страна.

Споразумението, сключено през 2015 г., постановява, че Иран няма право да обогатява уран повече от 3,67 процента, срещу което шест държави вдигнаха икономическите санкции срещу Техеран. Агенцията обаче отбелязва, че за да се изработи атомна бомба, уранът трябва да се обогати до 90%.

Според разпространеното съобщение, обогатяването на уран „ще се увеличи толкова, колкото е нужно за нашите мирни дейности“. Изказването принадлежи на Али Акбар Велаяти, съветник на Хаменей по международните въпроси. Според него, такива дейности ще бъдат предприети поради нуждите на атомната централа Бушер, която представлява единственото подобно съоръжение в страната.

По-рано Иран заплаши също така, че смята да възстанови производството на „тежка“ вода, която е вторият нужен материал за производството атомно оръжие. Според Техеран, след като останалите страни по ядреното споразумение – Великобритания, Китай, Франция, Германия и Русия не са успели да убедят САЩ да отмени повторно наложените санкции, те също са нарушили сделката, макар и непряко.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Лидерът на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер пое поста министър на отбраната на ФРГ. 17 юли 2019 г.
Лидерът на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер пое поста министър на отбраната на ФРГ. ...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.