Международният филмов фестивал за ново европейско кино "Златната липа“ 2024 ще бъде открит в Деня на детето – 1 юни със стилна церемония в присъствието на десетки известни артисти от България и от различни европейски страни, предаде репортер на "Фокус". Те ще се съберат, както винаги досега, в 17.00 часа пред западния вход на сградата на Старозагорската опера, където в голямата зала ще се състои официалната церемония по откриване на фестивала.

Благодарение на подкрепата на Община Стара Загора и тази година входът за всички прожекции и съпътстващи събития по време на филмовия фестивал ще бъдат при вход свободен. "Мога само да благодаря на кмета Живко Тодоров и на неговия екип за безрезервната подкрепа и високата оценка, която дава на "Златната липа“ през годините и особено в първите от тях, когато беше най-трудно фестивалът да бъде наложен като разпознаваемо и обичано събитие“, каза създателят на "Златната липа“, кинорежисьорът Магдалена Ралчева.

Официално през петте фестивални дни от 1 до 5 юни "Златната липа“ ще покаже 45 филма от 18 европейски държави. "Всъщност заглавията ще бъдат доста повече - около 55, тъй като в извънконкурсната програма решихме да включим и няколко късометражни и документални филми от млади български автори“, посочи Ралчева. По този начин фестивалът разширява присъствието в програмата си на българското кино, давайки възможност за изява на младото поколение творци. "Златната липа“ ще продължи традицията да представя избрана селекция от нови европейски филми в конкурсна програма, чиито качества ще бъдат оценявани от авторитетно международно жури.

Тази година в конкурсната селекция влизат 9 филма, два от които ще бъдат български. Председател на международното жури ще бъде известният кинокритик , сценарист и писател Геновева Димитрова. Останалите членове на журито ще бъдат утвърдени кинотворци от Полша, Латвия, Босна и Херцеговина и Сърбия. Те ще определят кой от конкурсните филми ще спечели "Златната липа“ за най-добър филм, за най-добра женска роля, за най-добра мъжка роля и за най-добър режисьор.

В първата година от второто си десетилетие кинофестивалът "Златната липа“ въвежда и една нова награда – Наградата на публиката за най-добър филм от конкурсната програма. Победителят в тази нова категория ще бъде определян единствено и само от зрителите на фестивала, които ще имат възможност да гласуват за лентата, която ги е впечатлила най-много. Наградата на публиката ще бъде присъждана на заглавието, което събере най-много гласове.

Кинофестивалът на Стара Загора отново ще има именит специален гост, който ще получи Наградата за цялостен принос в киното. Ще издадем, че носител на престижната награда ще бъде обичана и талантлива българска актриса, която тази година навърши красив юбилей. Тя ще посади своето младо липово дръвче в Алеята на липите край Старозагорската опера, където вече дават цвят дръвчетата, посадени от Мария Статулова (2013), Джанкарло Джанини (2014), Васил Махайлов (2015), Татяна Лолова (2016), Гинка Станчева (2017), Васил Банов (2018), Ян Енглерт (2019), Владимир Пенев (2021), Георги Мамалев (2022) и Любен Чаталов (2023).

Петте дни на "Златната липа“ ще бъдат изпъстрени и с интересни съпътстващи събития. За първи път извън София ще бъде подредена изложба с картини на талантливия български актьор и директор на Сатиричния театър Калин Сърменов. Своята нова книга с разкази "Хора с прякори“ ще представи известният кинокритик, журналист и писател проф. Божидар Манов. Срещата с него ще бъде водена от кинорежисьора Юрий Дачев. Още в първия ден на фестивала ще започне анимационна работилница за деца под ръководството на проф. Радостина Нейкова от НАТФИЗ. В работилницата ще бъдат включени 16 деца, които ще създадат кратък анимационен филм, който ще бъде прожектиран по време на церемонията по закриване на фестивала на 5 юни. "Единадесето поредно издание на "Златната липа“ е повод за радост, както за нас, като негови създатели, така и за ревностните почитатели на филмовото изкуство в България“, каза Магдалена Ралчева – "Фестивалът вече е утвърден не само у нас, но и зад граница. Това ни прави щастливи, но и много ни задължава да вървим още по-целенасочено към надграждането на неговата структура и поддържане на качествена филмова селекция. Защото именно селекцията е основната причина фестивалът да бъде толкова ценен от хората, които се интересуват от кино. Ние вярваме, че те оценяват и нашите усилия“, допълни тя и обеща още много подробности за програмата фестивала през броените дни до неговото начало.