Легенда от първите години на демокрацията влиза в изборна битка във Видин, предаде репортер на "Фокус“. 84-годишният Петър Берон е водач на листата на "ВМРО-Българско национално движение“ в 5-ти видински многомандатен изборен район. От РИК -Видин, потвърдиха за "Фокус", че именно легендарния политик от облизкото минало - Петър Кирилов Берон е водач на листа.

Берон е и най-възрастният кандидат за народен представител в Северозапада. Бил е народен представител от СДС в 7-то Велико Народно събрание, депутат от Атака в 40-то Народно събрание,  заместник-председател на 40-то Народно събрание, кандидат за вицепрезидент като подгласник на Жорж Ганчев през 1992 г. от Българския бизнес блок. Оттогава датира крилатата фраза "Кажи си приказката, Бероне!“.

Берон е  кандидат за президент от "Съюз България" през 2001 година  и  от инициативен комитет на президентските избори през 2006 година. Д-р Берон влиза в политическия живот на страната като един от основателите на Независимо сдружение "Екогласност“. Дейността му като политик е разнообразна и свързана с различни формации-секретар е на Съюза на демократичните сили от 7 декември 1989 г. до август 1990 г. Председател е на Националния координационен съвет (НКС) на СДС от август до декември 1990 г. и участник е в Националната кръгла маса през 1990 .

Около името на Берон се вихрят и скандали в годините на прехода. През 2007 година се установява, че Петър Берон е сътрудник и осведомител на Шесто управление на Държавна сигурност от 1969 година. През 1990 година е издадено искане за заличаване на част от данните за него в архива

Роден в далечната 1940 г. в столицата, Берон е не само легенда в политическия небосклон на България, но и авторитет в научните среди.Той е български учен зоолог и биоспелеолог, изследовател на над 700 пещери и откривател на нови животински видове. Бил е директор на Националния природонаучен музей при Българска академия на науките от декември 1993 до 11 юли 2005 г. Председател на Българската федерация по спелеология от 1985 г. Ръководител и участник в много експедиции и самостоятелни пътувания в повече от 80 страни в Европа, Азия, Африка, Северна и Южна Америка, Нова Гвинея. Д-р Петър Берон е изявен обществен деятел в България и в световен мащаб. Участва в ръководството на множество международни организации. Автор е на голям брой научни и публицистични трудове.

Дали легендата на прехода д-р Петър Берон ще успее да се пребори на своята пределна възраст за един от четирите мандата във Видинско ще покажат изборните резултати.

В неравната битка за мандатите редом до него ще се борят бивши и настоящи лидери на социалистическата партия, но вече като водачи на различни леви формации – Михаил Миков, Георги Кадиев, Румен Гечев, Вера Александрова.

Дясното пространство също не отстъпва със своите водачи – проф. Вили Лилков, Иво Цанев и политиците на най-новото време – Росица Кирова, Николай Радулов, Любен Иванов.

Ирена Данаилова