Управителният съвет на Българска федерация по волейбол (БФВ) се събра днес на заседание в зала "Конференс" на парк хотел "Москва". Срещата продължи над два часа, а Дневният ред включваше 11 точки. Една от най-важните бе свързана с обсъждане и възможност за въпроси от страна на членовете на УС относно процеса и методологията по избор на разширен състав за национален отбор мъже за лято 2024. Тя бе включена в реда като допълнителна точка след публикации в български медии.

На събранието бе заявено, че предложенията за състезатели идват от треньора и треньорския щаб. След дискусии с членовете на УС се стигна до следното решение:

В срок до 15 ноември селекционерите (мъже/жени) трябва да предоставят на УС списък с проекто национали;

В срок до 15 март селекционерите (мъже/жени) трябва да предложат пред УС окончателен списък до 30 състезатели (за съответната година).

"Ние сме федерация, която държи на прозрачността. За да покажем, че всички решения се вземат демократично и за да няма никаква тълкувания кой прави списъка с повиканите състезатели, най-важното решение от днес бе да начертаем тази методология. Предлагането на разширения състав ще бъде съгласувано и коментирано с УС. Ще каним самите треньори да се аргументират", коментира след заседанието Любомир Ганев, президент на БФВ.

На днешното заседание бяха избрани селекционери на националните отбори за мъже и жени под 16 години, съответно Светозар Иванов и Владислав Тодоров.

Заради предстоящите матури УС направи промени в спортния календар на БФВ за 2024 г. Финалите за момичета под 14 години бяха изместени в периода от 3 юни до 9 юни 2024 г.

Взето бе решение за финансово подпомагане на отборите, участници във финалите на Държавните първенства за подрастващи за сезон 2023-2024.

Приет бе и нов член на Българска федерация по волейбол – Волейболен клуб Крепост (Хисаря).

По другите точки от Дневния ред, УС на БФВ прие следните промени:

промяна в състава на Изпълнителния съвет (ИС) на Съдийската комисия (НСКВ);

отмени стария и прие нов "Правилник за статута и дейността на съдиите по волейбол в България";

актуализира хонорарите на секретарите за срещите от НВЛ и прие решение за размера на дължимите съдийски хонорари (50% от пълната сума) за непроведени срещи, на които назначените длъжностни лица /съдии, секретари, главни ръководители и главни съдии/ са се явили в залата на състезанието;

изменения в Дисциплинарен правилник на Съдийската комисия /НСКВ/;

утвърди промени във Финансовия план – Версия No 1 към Договор № РСВПОС 36-00-75/13.02.2024 г.