Габрово е четвъртата спирка от т.нар. "северен тур“ на две млади български авторки, участнички в проекта "Поезия на Севера“ – Биляна Тодорова и Мария Гетова, които ще представят пред габровската публика своите дебютни поетични книги - "Годината на Март“(2022 г.) и "Полуразпад“ (2023 г.), съобщиха от общината.

Домакин на събитието е Регионална библиотека "Априлов – Палаузов“ в Габрово.

Биляна Тодорова е сценарист, поет и преподавател. Участник е в редица литературни събития, като на четенията си редовно изпълнява и авторска музика. Носител е на второ място в международния конкурс Sofia Singer Songwriter за 2019 година, а през 2022 г. излиза дебютната ѝ стихосбирка "Годината на Март“.

Мария Гетова е културолог и поет. Участва в литературни събития с разнообразни формати. Носител е на втора награда в Националния конкурс за поезия "Веселин Ханчев“ за 2022 г. През 2023 г. излиза дебютната ѝ стихосбирка "Полуразпад“, за която е номинирана в категория “Дебюти" на Националните литературни награди “Перото".

Проектът “Поезия за Севера" се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд “Култура" по програма “Разпространение".

Мария и Биляна споделят, че с нетърпение и радост очакват срещата в Габрово, защото искат да опознаят града и да се запознаят с нови хора, да поговорят със своите публики за детството…за писането…за градовете…за хората…за поезията…

Заповядайте в библиотеката на 14 май 2024 година (вторник) от 17.00 ч. в читалня "Д-р Петър Цончев".