Червената армия е изиграла най-голяма роля за разгрома на фашизма и победата във Втората световна война. Това заяви днес, 8 май, министър-председателят на Словакия Роберт Фицо, цитиран от Pravda.sk.

"Бих сравнил мира с любовта. Ако искаме да имаме любов, трябва да инвестираме много в нея. Има огромно количество енергия, трябва да се бориш за нея и най-вече да спазваш определени правила“, подчерта той по време на честването на Деня на победата над фашизма на паметника на Съветската армия в Братислава, известен като Славин.

В същото време Фицо подчерта, че Словакия и Чехословакия са освободени от Червената армия и войниците на румънската армия. Според него това създава силна връзка между жителите на републиката и жителите на бившия СССР. Премиерът също отхвърли изопачаването на историята и подчерта, че Червената армия е изиграла най-голямата роля за разгрома на фашизма и победата във Втората световна война.

Освен това Фицо припомни и ситуацията в Украйна, в която смята позицията на Европейския съюз за ключова.

"Много съм разочарован от ЕС. Той не е в състояние да предложи смислен мирен план“, заяви словашкият премиер.

Да припомним, че след идването на власт на правителството на Роберт Фицо отношението на Братислава към Русия се промени. Сега Словакия декларира необходимостта от нормализиране на отношенията с Руската федерация и критикува политиките на ЕС по въпроса. За разлика от предишното правителство на страната, което беше сред най-твърдите поддръжници на Киев.