Украйна има проблеми с поддържането на достатъчен брой бойци във войната си с Русия. Това може да доведе до още по-големи проблеми в бъдеще, смята военният анализатор Майкъл Кофман, пише Business Insider.

Докато Русия бавно напредва в Източна Украйна, Харков стои на пътя й. Въпросът е дали Украйна може да стабилизира позицията си, преди нахлуващата армия потенциално да настъпи към града това лято. Кофман прогнозира, че "ситуацията с човешките ресурси в Украйна вероятно ще се влоши, преди да се подобри".

Въпреки че Украйна ще получи 61 милиарда долара помощ от САЩ през следващите месеци, страната се затруднява да увеличи броя на персонала на предната линия. Това е критичен аспект, който помощният пакет няма да реши.

"Боеприпасите може да пристигнат след две седмици, но жива сила може и да не пристигне“, казва Кофман.

Украйна отдавна има кадрови проблеми, но ситуацията се влошава. По-рано тази година украински войник разкри пред The ​​Washington Post, че ротите в неговия батальон са с 35% от нормалната численост. Украинското военно ръководство се стреми да привлече във войната поне 500 хиляди войници. Наскоро беше приет нов закон за мобилизацията, а миналия месец украинските депутати предприеха стъпки за насърчаване на законопроект, който ще позволи на определена част от осъдените да служат в армията на страната.

Кофман отбеляза, че освен към текущите проблеми с персонала, Украйна също има проблеми с намаляващата ефективност на някои от своите прецизни оръжия. Според експерта Русия е успяла да се адаптира към начина, по който украинските войски използват тези способности. Русия прибягва до електронна война, както и реорганизация на командването и контрола и логистиката.

Недостигът на персонал обаче все още остава основен проблем за Украйна.

"Като цяло украинските сили все още се справят достатъчно добре с отбраната. Проблемът е в това, че по численост те са в малцинство“, резюмира Кофман.