Без проблеми протича подготовката в Русе за предстоящия на 9 юни вот 2 в 1, това заяви заместник областният управител Георги Георгиев при среща с отговорните институции за изборите. "Създадена е пълна организация за реагиране във всяка една ситуация, така че да се избегнат каквито и да е възможности за манипулиране на вота. Хората, които ще отидат до урните, трябва да са убедени, че техният глас ще бъде зачетен и той има значение“, каза Георгиев.

Заместник-областният управител увери представителите на различните ведомства, че както по време на предизборната кампания, така и в самия изборния ден ще има дежурен екип от институцията, който ще реагира в случай на сигнали от страна на гражданите.

Той посочи още, че взаимодействието между екипите на Областната администрация и Районната избирателна комисия /РИК/ е на отлично ниво. Вече са раздадени на общинските администрации предварителните избирателни списъци, по които те ще работят. Те ще могат да заличават хора, които нямат право на вот – напуснали населеното място, заявили, че ще гласуват по настоящ адрес или починали. По искане на гражданите в списъците могат да се отстраняват допуснати непълноти и грешки. Ден преди изборите всяка секционна комисия ще получи актуалните избирателни списъци от съответната община в присъствието и на представител на РИК.

По предварителни списъци в областта имащите право да упражнят вота си на предсрочните избори за народни представители са 200 513, като най-много те са в община Русе – 144 201, а най-малко в Ценово – 4 166. На второ място по брой избиратели са Ветово с 12 183 гласподаватели, а на трето Бяла с 11 087. В останалите общини бройката на гласоподавателите е следната: Сливо поле – 9 906, Две могили – 7 424, Иваново – 6 824 и Борово – 4722. Същевременно броят на избирателите за евроизборите в региона е с 6 861 души по-малко или общо 193 652 души ще могат да дадат мнението си кой да ни представлява в Европарламента. Тази разлика се дължи на факта, че право да избират членове на Европейския парламент от Република България имат български граждани, които са живели най-малко през последните 3 месеца в страната или в друга държава-членка на Европейския съюз. Също важи и за граждани на други страни от ЕС, имащи статут на продължително или постоянно пребиваващи в България.

Колкото до секциите, които ще бъдат разкрити в областта, се очаква техният брой да е 324, като в близо 90% от тях или в общо 287 се предвижда да се гласува машинно. Най-вероятно през следващите седмици ще бъдат разкрити и нови секции – например в болници и други социални институции. Споменатите данни са по предварителна информация. Тепърва предстои определянето на подвижните секции, както и на тези в социални институции и болници, което ще доведе до увеличаване на общия брой на секциите.

Днешната среща се проведе в Областната дирекция на МВР и бе инициирана от директора на ОДМВР ст. комисар Пламен Първанов.