Дипломатите от ЕС се споразумяха в сряда (8 май) да използват приходите от замразените руски държавни активи за подпомагане на Украйна - така разкъсваната от война страна ще получи около 3 млрд. евро (5.93 млрд. лева) за закупуване на оръжие и възстановяване преди лятото, предаде френската редакция на Euronews.

След пълномащабното нахлуване през 2022 г. активи на Московската централна банка на стойност 210 млрд. евро (415 млрд. лева) са замразени в рамките на блока - главно в депозитара Euroclear в Белгия.

Сделката е била договорена "по принцип“ на редовна среща на националните представители, се посочва в съобщение, в социалната мрежа Х, на Белгия, която в момента председателства дискусиите в Европейския съвет.

Брюксел отдавна предлага лихвите от тези фондове, които се оценяват на около 3 млрд. евро годишно, да се използват за разходите за възстановяване на Украйна, а по-късно разшири плановете си, за да покрие военните разходи на Киев.

Планът, който е подкрепен и от групата на седемте водещи индустриални демокрации, идва в момент, когато Украйна се надява да обърне хода на все по-отчаяната си военна кампания, подкрепена от 89 млрд. евро (61 млрд. долара) договорени наскоро от Конгреса на САЩ.

Украинските министри обаче заявиха, че Брюксел трябва да отиде по-далеч от това да събира лихвите и да конфискува изцяло активите на Москва, за да гарантира, че Русия ще плати разходите за войната.

Длъжностни лица от страните от ЕС и Европейската централна банка изразиха опасения, че пълното конфискуване на активите може да създаде неприятен прецедент или да навреди на репутацията на еврото като сигурна валута.

Преговорите бяха забавени и от опасенията за това каква част от активите ще бъде задържана от Euroclear като административна такса - първоначално тази цифра достигаше 13 %, както и от правото на Белгия да облага с данък печалбите на базирания в Брюксел депозитар на ценни книжа.  

Белгийският министър-председател Александър Де Кро вече обеща да изпрати около 1,5 млрд. евро директно на Украйна, въпреки че това изглежда е резултат от прилагането на съществуващото законодателство за корпоративно данъчно облагане към неочакваните неочаквани печалби, които Euroclear получава от замразените активи на централната банка в счетоводството си.

Окончателното споразумение позволява на Euroclear да запази временен буфер на стойност 10 % от печалбата в случай на съдебен спор за средствата. Тя може да задържи и 0,3 % като стимул, а 90 % от средствата ще бъдат изпратени чрез Европейския механизъм за мир, за да се помогне на Украйна да закупи оръжие.

Председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен по-рано предположи, че Украйна може да получи първите средства по механизма до юли - но изчисленията ще бъдат направени със задна дата към февруари, когато Euroclear официално отдели активите.

Днес посланиците също така официално се споразумяха за реформите, които Украйна ще трябва да извърши, за да получи средства от отделен механизъм за безвъзмездни средства и заеми от ЕС на стойност 50 млрд. евро.