В сряда (8 май) Русия предупреди Франция, че ако президентът Еманюел Макрон изпрати войски в Украйна, те ще бъдат разглеждани като легитимни цели от руските военни, съобщава Reuters.

През февруари президентът Макрон предизвика полемика, като заяви, че не може да изключи възможността за изпращане на сухопътни войски в Украйна в бъдеще. Френският президент предупреди, че ако Русия победи в Украйна, то доверието в Европа ще бъде сведено до нула. Той отново потвърди тази позиция в неотдавнашно интервю за списание The Economist.

"Известно е, че самият Макрон обяснява тази реторика с желанието да създаде своеобразна стратегическа двусмисленост за Русия", коментира говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

"Трябва да го разочароваме - за нас ситуацията изглежда повече от сигурна“, допълва Захарова на брифинг.

"Ако французите се появят в зоната на конфликта, те неминуемо ще станат мишена за руските въоръжени сили. Струва ми се, че Париж вече има доказателства за това", посочва тя. Захарова съобщава, че Русия вече вижда нарастващ брой френски граждани сред загиналите в Украйна.

В понеделник (6 май) Русия заяви, че ще упражнява разполагането на тактически ядрени оръжия по време на военно учение след заплахите, които според Москва са отправени от Франция, Великобритания и САЩ.