Страните от Европейския съюз възнамеряват да договорят 14-ия пакет от санкции срещу Русия до юли, съобщава новинарският портал EUobserver, като се позовава на съответния проектодокумент.

Новият пакет не съдържа ограничения върху свободата на движение на руски дипломати в ЕС и забрана за внос на руски втечнен природен газ (ВПГ), ядрено гориво и алуминий. Медоята посочва, че като част от следващия пакет от ограничителни мерки ЕС ще добави още 52 руски и чуждестранни компании към списъка на фирмите, заподозрени в търговия със забранени продукти. Забранените продукти включват, наред с други неща, компоненти за дронове.

Освен това новият пакет от санкции ще включва забрана европейските политически партии, неправителствени организации и медии да получават руско финансиране, следва от документа. Също така в проектоверсията на пакета от санкции се предлага да се установи забрана за пристанищата на ЕС да обслужват руски доставки на ВПГ за неевропейски страни, да се забрани влизането в пристанищата на кораби, за които се твърди, че "помагат за заобикаляне на санкциите“, както и да се затегнат съществуващите ограничения относно руската авиация и вноса на руски хелий и минерали.