Това, което направи Владимир Путин за Русия ще има има последици за държавата и за руските граждани след като той изчезне от политическата сцена.

Путин е проклятие за руското общество. Това заяви в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" Ивайло Иванов, експерт по национална сигурност.

По думите на експерта поражението от решенията и управлението на руския президент ще бъдат както икономически, така и от гледна точка на международния престиж и възможности за връщане на Русия в системата на международните отношения.

"Няма никакво съмнение, че в руското общество оценката за Владимир Путин не е толкова еднозначна, колкото ние виждаме през тези изборни резултати. Всъщност, една значителна част от руското общество по-скоро се е прибрала в своята черупка, тъй като смята, че или няма алтернатива в момента на това управление, или всяка възможна проява на несъгласие с този режим ще бъде изключително тежко наказана. Така че руското общество на практика е оставено в едно безпомощно състояние и всъщност, това беше политиката, която съзнателно руския президент провеждаше в последните години - да премахне всякаква възможност за каквато и да е алтернатива на власт или каквато и да е съпротива срещу този режим. В крайна сметка, той в голяма степен можем да кажем, че успя да постигне това, защото всеки, който е против този режим в момента или е в затвора, или е в изгнание, или е мъртъв. Това са трите опции, които има пред хората, които се противопоставят на този режим", коментира Ивайло Иванов.