"Преди Великден парламентът гласува решение за въгледобивната енергетика, гарантирайки работата на "Мини Марица - изток" с допълнителни средства за 4 години напред в размер на 1 милиард лева за рекултивация, заради това, че държавата е потискала цената на въглищата и сега трябва да компенсира мините. 

Имаме уверение, че служебният министър-председател Димитър Главчев и финансовият министър Людмила Петкова вече са намерили как да преструктурират разходите на държавата и още през месец май тези 250 милиона за тази година да стигнат до миньорите в Стара Загора", съобщи президентът на КНСБ Пламен Димитров пред камерата на Plovdiv24.bg в Пловдив.

Срещата с медиите бе в рамките на започналата в началото на месец април национална кампания на конфедерацията "По-високи доходи с твоя синдикат“. Синдикатите са провели разговор с кмета на Пловдив Костадин Димитров, както и с ръководството на няколко предприятия.

При разговора си с Главчев е била засегнат и Планът за възстановяване и устойчивост. Синдикатите желаят да бъде изготвен комитет, който да наблюдава за прозрачността на плана и да следи къде отиват средствата по него.

Те са получили уверение от служебния премиер, че такава структура ще бъде създадена. 

От КНСБ е направено предложение за промяна в кодекса на труда, който да гарантира възможността, който изпадат временно в затруднения заради рецесията да ползват подкрепа от държавата. Източникът на подкрепата трябва да бъде "Фонд Безработица", подобро на мярката 60 на 40. 

На брифинга от КНСБ уточниха, че при програмните си срещи те засяват темата за коректното компенсиране на гражданите при трудовото им заплащане при 32% инфлация за последните 30 месеца.

Според тях един ръст на заплатите през 2024 година трябва да достигне до 15 процента. 

Те допълниха, че най-често получават сигнали свързани с безопасните условия на труд, заплащането и чак след това нарушения на колективния трудов договор.

По думите им някои стоки в България са нелогично скъпи. Те конкретизираха твърденията си със статистика относно 21 най-необходими стоки в потребителската кошница.

С една минимална заплата в България можем да си купим 8 пъти тези 21 стоки, в Германия с тяхната минимална заплата стоките могат да бъдат закупени цели 33 пъти, а в Румъния 15 пъти.

Самата кошница тук струва 58 евро, в Румъния - 43 евро, а в Германия 62 евро. 

Пламен Димитров съобщи, че на 10 май ще бъде в Стара Загора, за да подкрепи тези над 150 човека, които ще изгубят работата си от ТЕЦ "Контур Глобал" и вече ще бъдат част от пазара на труда. Синдикатите ще се борят за техните компенсации, които се очакват от държавата и правата на гражданите

Цялата среща можете да видите долу във видеото.