Това, от което се опасяваме всички, е, че една частна детска болница не би могла да завърши процеса по начина, по който бихме искали да го направи Националната детска болница. Една частна структура със сигурност би привлякла част от работещите в сега съществуващите детски клиники, но не би могла да интегрира всички тези клиники. Това каза Надежда Цекулова – журналист и член на Общественият съвет към Министерство на здравеопазването, в предаването "Денят на фокус" на Радио "Фокус".

Частната детска болница ще започне да развива своите структури от нулата, което ще доведе до допълнително раздробяване на съществуващия кадрови потенциал, който е дефицитен както в София, така и в страната, допълни тя.

"Говорим за педиатрите с тесни педиатрични специалности и за медицинските сестри на първо място, защото най-тежко е положението от гледна точка на медицински сестри, които умеят да работят с деца. Те са изключително малко и изключително висококвалифицирани, много дефицитни кадри. Националната детска болница трябва да обедини всички съществуващи в момента клиники на високо, трето ниво от компетентност в София, да даде комплексна грижа и да събере на едно място най-добрите експерти и най-високото качество на медицинска грижа за децата с най-тежки и редки заболявания и с нужда от такъв тип комплексен подход", обясни Надежда Цекулова.

Тя коментира решението на служебния кабинет в рамките на 24 часа да одобри, а след това да оттегли решението за създаване на частна детска болница. "Първият вариант е служебният премиер и министрите, които гласуваха това решение, да не са имали никаква представа какви биха били последиците от него и затова да са го гласували, а след обществения отзвук да са си дали сметка и да са го оттеглили. Вторият вариант е всички да са си давали много ясна сметка какви са последиците, но да са се надявали, че номерът ще мине", заяви Цекулова.

От 2020 г. проектът за изграждане на Национална детска болница е определен като обект с национално значение.

"Към днешна дата обаче все още сме на етап, на който работим по основните аналитични документи, нужни, за да се създаде болницата. Отвъд строежа на сградата, който се движи много бавно, но се движи, има много други процеси, които трябва да се стартират сега, за да може след няколко години, освен сграда, да имаме наистина работеща, добре функционираща съвременна и модерна болница. Държавният проект за изграждане на Национална детска болница върви доста по-бавно, отколкото на всички ни се иска. Няма добра координация в Министерство на здравеопазването, променят се хората, които лидерстват процеса, и в крайна сметка частната инициатива се оказа доста по-гъвкава и измина законовата процедура за създаване на лечебно заведение доста по-бързо“, подчерта членът на Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница.

Паралелно със строежа на сградата на детската болница трябва да се работи усилено и по осигуряването на специалистите и интегрирането на сега съществуващите клиники, които са разпръснати в 13 различни болници в рамките на тази структура, поясни Цекулова. "Става въпрос и за чисто административни въпроси, като например каква ще бъде правната форма на тази болница, нужди от промени в законодателството, които да направят по-добре функциониращо детското здравеопазване не само в Националната болница, а във всички детски структури в цялата страна, защото децата имат нужда от медицинска помощ и болнично лечение не само на най-високо ниво, а навсякъде в страната“, коментира тя.

Добрата новина по думите й е, че през последните две години има последователни усилия на редовните и служебни правителства да се следва крайната цел и да се надграждат усилията на предходните политически екипи.