Днес начало на емблематичните за възрожденския град празнични дни постави симпозиум "Облог в Трявна", който е съвременен последовател на някогашния между майстор Димитър Ошанеца и неговия калфа Иван Бочуковеца.

Официалното откриване на Дни на дърворезбата в Трявна ще се състои на 11 май /събота/ от 09:30 ч. на площада пред НЧ "Пенчо Славейков 1871" в Трявна, където се провежда и симпозиума. От тази година празничните дни се провеждат под егидата на Министерство на културата.

В мероприятието участват петима професионални майстори дърворезбари – трима от България и двама от побратимения на Трявна град Бриенц, Швейцария. Това са Цветомир Христов, Десислава Латинова, Мартин Георгиев, Николас Келер и Мерет Шуленбург.

Майсторите бяха посрещнати и поздравени от кмета на Трявна Денчо Минев, който пожела творческо вдъхновение и успех на участниците. Своите пожелания към тях отправи и директора на НГПИ "Тревнeнска школа" Орфей Миндов, който е главен организатор на Дни на дърворезбата, осъществяващи се с подкрепата на Община Трявна.

Участниците в творческия симпозиум по дървопластика разполагат с двуметрови дървени трупи от бук, които могат да обработват с всякакви инструменти, подходящи за работа. Крайният резултат от техния майсторлък и превръщането на материалите в красиви скулптури ще стане ясно на 12 май в неделя, когато е и закриването на облога с обявяване на резултатите и големия победител.

Събитието ще се проведе от 17:30 ч. с откриване на национална изложба на секция "Дърворезба“ при Съюз на българските художници в галерия "Казаков“ на Специализиран музей - Трявна.

От петък до неделя включително ще се проведат и традиционните демонстрации на младите последователи на старите занаятчии – учениците от всички пет специализирани училища с ресор приложни изкуства към Министерство на културата у нас, които нагледно ще представят своите умения на площад "Капитан дядо Никола“ в Трявна.

Това са – НГПИ "Тревненска школа“ с демонстрации на интериорен дизайн, иконопис и дърворезба; НГПИ "Св. Лука“ – София и НХГ "Димитър Добрович“ – Сливен с демонстрации на художествена тъкан; СХУПИ "Проф. Венко Колев“ – Троян с прочутата художествена керамика и Професионалната гимназия по каменообработване – с. Кунино с демонстрации на каменоделие.

И тази година в кулминация на прочутите Дни на дърворезбата в Трявна ще се превърне утвърдилото се вече шествие на майстори дърворезбари, които ще бъдат водени от иконата на "Св. Георги“ под звуците на гайди от представители на Национално училище за фолклорни изкуства "Филип Кутев“ – Котел.

Преподаватели, бивши и настоящи възпитаници на НГПИ "Тревненска школа“, официални лица, жители и гости на града, заедно ще извървят пътя от специализираното учебно заведение до музей "Даскалова къща“ в града, където ще бъдат поднесени венци в знак на признателност и благодарност към делото на двамата майстори.