Коалиция "Солидарна България" (ПП "Изправи се.БГ", ПП Обединена социалдемокрация и ПП Българската левица) регистрира листите си за изборите за Европарламент и 50-то Народно събрание, насрочени за 9-ти юни. Въпреки съкратените срокове за подготовка, коалицията си постави за цел да формира сплав между доказали се и можещи професионалисти и общественици, която ще се справи с основната задача да се бори за правата на работещите български граждани и да отстоява техните приоритети, без да се пренебрегват и националните интереси.

По изрично настояване на коалиционните партньори председателят на коалицията Ваня Григорова оглави и евролистата на "Солидарна България", наред с кандидат-депутатските листи за национален парламент в 25-ти МИР София-град и в Пловдив. Така показваме единство и синхрон между политиката, която ще водим и на национално, и на европейско ниво. В евролистата на второ място е финансовият експерт Георги Кадиев, два пъти народен представител, владеещ пет езика, разпознаваема личност от лявото, силен и известен глас. На трето място е кандидат, който може само да се гордее с потеклото си като наследник на един от най-големите български поети. Никола Вапцаров е организатор на редица протести по теми, особено чувствителни от социална и обществена гледна точка, юрист, граждански активист, лице на протестите от 2020 г. Той оглавява и листата за национален парламент в Русе.

Водач на листата за изборите за Народно събрание в 23 МИР София ще е лидерът на "Изправи се.БГ" Мая Манолова. Българската култура и образование се олицетворяват в тази листа от имената на Иван Генов - бивш заместник-директор на НГДЕК, в момента преподавател в гимназията и изтъкнат преводач от гръцки език (трето място), както и на известния театрален режисьор Борис Панкин.

В 24-ти столичен МИР водач е доц. Александър Сивилов, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски", ръководител на катедра "Нова и съвременна история" в университета. Специализирал е в Историческия факултет на Московския държавен университет, в департамента по политически науки на Университета Лойола в Чикаго, САЩ, и в департамента по политология на Университета Мейджи в Токио. Доц. Сивилов е политически активен гражданин и общественик с разностранни интереси, поддържа свой популярен канал в платформата You Tube. От същата листа в 24 МИР се кандидатират бившият футболен национал Пламен Николов и режисьорът Стефан Дончев.

Пернишката листа на "Солидарна България" се оглавява от Валентин Кардамски, познат в медийните среди като журналист, автор на популярни подкасти, художник по образование и по призвание.

Инж. Владимир Владимиров - енергетик с 37-годишен стаж в АЕЦ "Козлодуй" и радетел за запазването и развитието на българската ядрена енергетика, оглавява листата във Враца. Той е и председател на Федерация "Атомна енергетика" към Конфедерацията на труда "Подкрепа".

Представител на същия сектор е и водачът на листата в Стара Загора инж. Щерю Щерев - легендарна личност в региона, дългогодишен ръководител на Мини "Марица-Изток", понастоящем зам.-председател на Научно-техническия съюз по минно дело, геология и металургия. Инж. Щерев е още един гарант, че "Солидарна България" ще брани развитието на българската енергетика, енергийната независимост на страната и работните места на десетки хиляди българи.

Иван Кирилов, председател на Федерацията на транспортните работници към КТ "Подкрепа", оглави листата в Бургас. Със синдикална закваска е и водачката на листата в Смолян Севда Кабакова, секретар на регионалния съюз на "Подкрепа" в региона, с богат професионален опит от "ГОРУБСО"-Мадан.

Във Варна начело на листата е младият актьор от Варненския театър Димитър Костадинов, активен участник в протести и представител на "Изправи се.БГ". Тук на трето място, както и на второ в Добрич, е поставен доц. Иво Стамболийски - преподавател във Висшето военноморско училище "Никола Йонков Вапцаров" и в Свободния университет в града, добре познат на варненската общественост с активните си позиции.

Във Велико Търново начело на листата застава Симеон Миланов, журналист с ярка позиция, специализирал история на Русия и Източна Европа в СУ "Св. Климент Охридски". Работил в някои от големите български медии.

Освен втори в листата за Европейски парламент, Георги Кадиев е първи и в листата за национален парламент във Видин.

В Габрово на първо място е хирургът Христофор Ангелов от квотата на "Изправи се.БГ". Друг лекар - д-р Стойчо Гълъбов, застава начело на листата на "Солидарна България" в Софийска област. Дългогодишен главен хирург в болницата в Самоков, обичан и уважаван от съгражданите си, той е и убеден социалдемократ, представител на коалиционния партньор ПП Обединена социалдемокрация.

В добричката листа водач е Десислава Трифонова с професионален опит в областта на туризма.

В Благоевград начело е адвокат Албина Анева, шести пореден мандат общински съветник и носител на националната награда за правосъдие през 2019 г. Сериозната група юристи в листите се допълва от адв. Иглика Мишева - първа в Кърджали и адв. Милена Георгиева - първа в Кюстендил.

В Монтана листата се оглавява от Невена Петрова - малък земеделски производител от района на Берковица. Квалифицирана в международните отношения, тя има магистратура по национална сигурност от Военната академия и магистратура по европейските въпроси в Института по политически науки в Париж.

В Пазарджик водач на листата е бригаден генерал от резерва Борислав Сертов. Завършил е магистратура във Военна академия "Г. С. Раковски" и в Национален университет по отбрана на САЩ във Вашингтон. От 2013 г. до 2021 г. е оглавявал служба "Военна полиция" на МО.

Предприемачът и управител на IT-фирма Ивайло Баровски е първи в листата в Ловеч. Също IT-експерт - Юлиян Ненчев, застава начело в Плевен. Той е политик с опит, депутат в 46-то НС от "Изправи се. БГ" и секретар на парламента.

В Пловдив-град, където листата се оглавява от Ваня Григорова, втори е Атанас Кръстев - регионален председател на КТ "Подкрепа". Сред кандидатите личат имената на Добрин Стоянов - един от първите професионални войници в БА, снайперист, парашутист, водолаз и скиор, участник в първия ни батальон в Ирак (четвърто място), както и на адвокат Емил Хаджиев, роден през 1962 г., когато става 8-милионния български гражданин.

Листата в Сливен се води от Минчо Афузов - политик с авторитет в региона, два пъти областен управител на Сливен в служебните кабинети. В Ямбол първи е предприемачът Илиян Василев, познат и от телевизионния формат "Сървайвър".

В Търговище "Солидарна България" залага на уважавания учител по биология в Земеделската гимназия в града и синдикален член Радмила Сапунджиева. Друг преподавател, но този път университетски, застава начело на листата в Хасково - гл. асистент Владимир Вълков от УНСС.

При формирането на кандидат-депутатските листи "Солидарна България" залага на доказани в своите професионални области имена и авторитети, с активна гражданска позиция и опит в отстояването на обществени каузи. От коалицията считат, че само такива личности могат да претендират да представляват в Народното събрание огромното мнозинство от работещи хора в България, което е основен техен приоритет.