Китай имплементира чип на маймуна и задвижи бионична ръка чрез него. Тази новина коментира футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето" на Радио "Фокус" с водещ Ива Дойчинова.

Компанията Beijing Xinzhida Neurotechnology се явява пряк конкурент на Neuralink в областта на имплементирането на чипове. Експериментът показва маймуна, която чрез мисълта си задвижва бионична ръка, за да вземе ягода. "С развитие на тези технологии ще разбираме повече и за самата животинска интелигентност и съзнателност", коментира доц. Тодорова.

Друго видео показва други движения и взаимодействие на мозък с машина, но маймуната е заменена с плюшена играчка. "Учените твърдят, че са го постигнали, но не го показват експеримента с истинско животно, което означава, че той не е съвсем успешен и че предстои или че не искат да разкриват повече информация", смята футурологът.

Новината предизвика широк отзвук и в САЩ и повдигна широк дебат сред природозащитници и критики към Агенцията по храни и лекарства заради това, че не са изнесли статистика колко маймуни са били употребени преди това, допълни още Мариана Тодорова.